Okoljevarstveno soglasje za vetrnice na Volovji rebri razveljavljeno še četrtič

Včeraj je odvetnik Tomaž Petrovič, ki zastopa DOPPS, z Ministrstva za kmetijstvo in okolje prejel odločbo, s katero je razveljavilo okoljevarstveno soglasje za vetrno elektrarno na Volovji rebri, Agenciji RS za okolje pa naložilo, da o zadevi ponovno odloči. To bo že peta ponovitev postopka.

MKO je razveljavilo okoljevarstveno soglasje za 33 vetrnic na Volovji rebri, ki ga je Agencija RS za okolje izdala aprila lani. S tem je investitor Elektro Primorska izgubil ključni dokument, ki bi ga potreboval za gradnjo na Volovji rebri. Na odločbo pritožba ni možna. ARSO bo morala zdaj o zadevi ponovno odločiti, tokrat že petič.

Odločitev MKO pomeni v zadevi Volovja reber pomembno novost. Tokrat se je zgodilo prvič, da je že ministrstvo samo, kot drugostopenjski organ, razveljavilo nezakonito odločbo ARSO. Doslej je po tožbi DOPPSa to vedno storilo šele Upravno sodišče.

Tomaž Petrovič, odvetnik: »Odločba ministrstva je obsežna in pravno zelo kvalitetno utemeljena. Agenciji RS za okolje daje jasna postopkovna navodila, kako mora odločati v prihodnje. Odločba vzbuja upanje, da bomo s strani Agencije v devetem letu trajanja primera Volovja reber končno dočakali vsebinsko korektno in zakonito odločanje.«

Odločba ministrstva daje prav vsem ključnim točkam pritožbe DOPPSa: Agencija pri izdaji okoljevarstvenega soglasja neupravičeno ni upoštevala podatkov in študij, ki jih je v postopek posredoval DOPPS, je narobe ugotovila dejansko stanje o prisotnosti varovanih vrst ujed na Volovji rebri in svoje ugotovitve, da naj bi vetrnice pticam ne škodovale, ni podprla z ustreznimi argumenti.

Tomaž Jančar, vodja primera Volovja reber pri DOPPS: »Na DOPPSu pozdravljamo odločitev kmetijskega ministrstva, ki pomeni začetek konca tega nesrečnega primera. Z vztrajanjem na nesprejemljivi lokaciji investitor Elektro Primorska po nepotrebnem blokira razvoj obnovljivih virov energije v Sloveniji. Naša študija občutljivih območij, ki smo jo objavili oktobra lani, kaže, da je neproblematičnih lokacij za vetrnice v Sloveniji več kot dovolj.«