“40.000 žrtev športa in zabave”

Mladi z inštalacijo »40.000 žrtev športa in zabave« pozivajo k zaustavitvi lova na ptice

Na današnji (7.3.2013) predstavitvi so študentje s postavitvijo več kot 3 metre visokega kupa simbolično opozorili na problematiko in razsežnost lova na ptice, ki še vedno vsako leto poteka v Sloveniji.

Postavitev je nastala kot odgovor na predloge za spremembo aktualne Uredbe o določitvi divjadi in lovnih dob, ki so jih pripravili na Lovski zvezi Slovenije, Zavodu za gozdove Slovenije in podjetju Erico d.o.o. Mladi odločno nasprotujejo pobudi za širjenje seznama lovnih vrst ptic, še posebno, ker je večina od njih tudi ogroženih. Hkrati opozarjajo tudi, da v Sloveniji že sedaj vsako leto ustrelijo več kot 40.000 ptic, za kar ni nobenega ekološko utemeljenega razloga.

Tanja Šumrada, predsednica mladinske sekcije DOPPS, je povedala: »Mladi menimo, da je lov na ptice etično nesprejemljiva oblika sproščanja in rekreacije posameznikov, ki ne sodi v sodobno slovensko družbo. Tovrstne skupine pozivamo k razmisleku o svojih dejanjih in od njih pričakujemo, da počasi začnejo živeti v 21. stoletju. Danes smo tukaj jasno pokazali, kakšna je cena njihovega športa in zabave«

Inštalacija prikazuje, kako velik bi bil kup, če bi nanj zložili vse ptice, ki so jih lani ustrelili lovci. Kar 3 metre visok kup s 7,5 metri premera je zasenčil velik del ploščadi ob Prešernovi cesti.

»Jager pa jaga, le kako nam s tem pomaga? Ptička nasprot’ leti, ustrelil jo bo!«

Dogodek so mladi zaključili s petjem ljudske pesmi, ki je ganljivo pokazala na staro ljudsko modrost in sočutje slovenske družbe. Poudarili so še, da od odgovornih državnih inštitucij pričakujejo strokovno utemeljeno razpolaganje z našo skupno naravno dediščino, ki ni odvisno od osebnih interesov peščice.

Za dodatne informacije pokličite: Tanja Šumrada, predsednica mladinske sekcije: 041 974 242