Deklaracija DOPPS o lovu ptic

V petek, 5. aprila 2013, se je preko 50 članov Društva za opazovanje in proučevanj ptic Slovenije (DOPPS – BirdLife Slovenia) udeležilo letnega zbora članov DOPPS 2013, ki je potekal v prostorih Grand hotela Union v Ljubljani.

Člani so izrazili veliko zaskrbljenost ob nedavnih predlaganih spremembah Uredbe o določitvi divjadi in lovnih dob s strani LZS, ZGS in Erico d.o.o. Kot odgovor na predlagane spremembe je najvišji organ DOPPS, to je skupščina, sprejel spodnjo deklaracijo o lovu ptic.

  1. DOPPS priznava vsem prostoživečim pticam pravico do življenja.
  2. DOPPS priznava vsem prostoživečim pticam pravico do varne in mirne gnezditve, selitve in prezimovanja.
  3. DOPPS ne priznava opredelitve katere koli prostoživeče ptice kot divjad.
  4. DOPPS je proti vsakemu ubijanju ptic za šport, zabavo in užitek, ker menimo, da je tovrstno početje etično nesprejemljivo za sodobnega človeka.
  5. DOPPS kot osrednja slovenska naravovarstvena organizacija lova ptic ne priznava kot trajnostno obliko upravljanja z divjadjo temveč menimo, da je preživela oblika izkoriščanja narave.
  6. DOPPS si bo aktivno prizadeval za uresničitev vseh točk deklaracije.

»Deklaracija odseva stališča članov Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije do lova. Še pred dobrimi 50 leti so morali črnci odstopiti sedeže belcem na avtobusih in takratni rasizem se je večini zdel sprejemljiv. Danes bi bilo kaj takšnega nezaslišano in zavrženo. Družba je kar se tiče teh vprašanj dozorela. Žal je podobno s pravicami ptic. Lovci jim zaradi svojih užitkov odrekajo osnovno pravico – pravico do življenja. Menimo, da to danes ni več družbeno sprejemljivo. Lov ptic za šport, zabavo in užitek mora pristati na smetišču zgodovine«, je ob tej priložnosti povedal direktor DOPPS, dr. Damijan Denac.

 
Dodatna gradiva:
Sporočilo za javnost (pdf)