Vrhunski slovenski športniki in alpinisti proti lovu na ogrožene vrste ptic

Ljubljana, 15. julij 2013 – 24 slovenskih olimpijskih športnikov in alpinistov je objavilo skupno izjavo v podporo peticiji ‘Preprečimo lov na ogrožene vrste ptic’, objavljeni na spletni strani skupnosti Tretji člen. Z zbiranjem podpisov želijo preprečiti širitev seznama lovnih vrst ptic v Sloveniji in se zavzemajo za odpravo lova ptic za zabavo.

Podpisniki, med katerimi so mnoga znana imena slovenskega športa, so v svoji izjavi jasni – ubijanje ptic za zabavo nikakor ne sodi v koncept delovanja sodobnega človeka. Rok Rozman, veslač in pobudnik skupne izjave, je ob tem povedal: »Ubijanje ogroženih živali brez nekega dobro utemeljenega razloga je povsem nesprejemljivo. Kot vrhunski športniki imamo tudi veliko stikov s tujino, zato dobro vemo, da je ohranjena narava ena največjih mednarodnih prepoznavnosti Slovenije. Ne razumem, kako je lahko predlog za lov na ogrožene vrste pri nas sploh prišel do resne obravnave?«

Odločno so tudi proti kakršnemukoli enačenju lova s športom. »Vsi vrhunski športniki se dobro zavedamo načel pravičnosti in neškodovanja kot osnovnih vodil športa. Mednarodni olimpijski komite je na primer že po pariških igrah leta 1900 dal jasno vedeti, da tako krvavih disciplin kot je streljanje na žive golobe ne bodo nikdar uvrstili na program Olimpijskih iger. S tem so podali jasno sporočilo, da šport in pobijanje živali ne sodita skupaj,« pojasnjuje Rozman.

Kampanji, ki jo na pobudo Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS od začetka maja letos vodi Spletna skupnost Tretji člen, se je sicer do danes pridružilo že skoraj 7.000 podpisnikov in 58 organizacij.

Podpisniki izjave:

Rajmond Debevec, športno streljanje
Iztok Čop, veslanje
Andrej Jerman, alpsko smučanje
Anja Čarman, plavanje
Robert Markoja, športno streljanje
Jure Meglič, kajakaštvo
Klemen Bauer, biatlon
Rok Kolander, veslanje
Miran Vodovnik, atletika
Rok Perko, alpsko smučanje
Tomaž Pirih, veslanje
Rok Rozman, veslanje
Maja Sajovic, padalstvo
Tanja Šmid, plavanje
Maja Tvrdy, badminton
Uroš Velepec, biatlon
Saša Farič, smučanje prostega sloga
Rožle Prezelj, atletika
Miha Pirih, veslanje
Teja Zupan, daljinsko plavanje
Klemen Bečan, športno plezanje
Nejc Žnidarčič, kajakaštvo
Bojan Pollak, alpinizem
Tone Škarja, alpinizem


Besedilo izjave (spodaj) je dostopno tudi na spletni strani
www.tretjiclen.si/slo/ptici.

Dodatne informacije: Tanja Šumrada, DOPPS, 041 974 242

Sporočilo za javnost in besedilo izjave (pdf)