Rezultati najbolj množičnega opazovanja ptic v Evropi

Ta konec tedna je pod okriljem BirdLife International potekal že 20. Evropski dan opazovanja ptic – najbolj množično opazovanje ptic v Evropi. V Sloveniji smo ob tej priložnosti organizirali tekmovalno družabni dogodek – Ptičariado v Notranjskem regijskem parku ter 7 opazovalnih točk in izletov, ki so potekali v Mariboru, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Žalcu, Šmarjeških Toplicah in Lescah, vse z namenom osveščanja o pticah selivkah in pomenu varovanja njihovega, pa tudi našega okolja. Hkrati je bil dogodek tudi priložnost za druženje vseh, ki jih zanimajo ptice in narava okoli nas.

Kljub nekoliko kislemu vremenu je pri opazovanju sodelovalo 165 opazovalcev, skupaj smo opazili skoraj 12.000 ptic, med njimi velike jate selečih mlakaric, grivarjev, škorcev in ščinkavcev. Zanimiva so bila opazovanja zadnjih kmečkih lastovk – zamudnic na poti v Afriko, ter prvih velikih srakoperjev in sokoličev, ki pridejo s severa Evrope prezimovat v naše kraje. Od redkih ptic, ki se pri nas samo ustavijo, smo zabeležili plevico in črno prosenko. Če vprašate obiskovalce, pa je bil mnogim najbolj všeč vodomec – njegovo barvito perje smo imeli priložnost občudovati skoraj na vseh opazovalnih točkah!

Skupaj smo partnerji svetovne zveze za zaščito ptic BirdLife International v Evropi organizirali preko 900 dogodkov. Ptice so tudi to jesen očarale več kot 19.000 ljubiteljev narave iz 30 držav. Obiskovalci so zabeležili 2,4 milijone ptic, med katerimi je bilo največ selivk. Podobno kot pri nas je bilo tudi drugod veliko grivarjev, škorcev in ščinkavcev. Več o tem si lahko preberete na spletni strani http://ebw2013.vtaky.sk.

Ptice selivke so nam ponovno pokazale, da ne poznajo meja. Brez globalnega prizadevanja za varstvo ptic med selitvami mnogim vrstam grozi izumrtje! Ključnega pomena je, da vzdolž njihovih več tisoč kilometrov dolgih selitvenih poti ohranimo območja, kjer se lahko v miru nahranijo in odpočijejo ter tako naberejo moči za nadaljevanje poti.