Skoraj 10.000 državljanov proti lovu na ogrožene vrste ptic

Skupina 64 organizacij je ministru za kmetijstvo danes predala podpise skoraj 10.000 državljanov proti lovu na ogrožene vrste ptic

Ljubljana, 13. oktober 2013 – Danes so organizatorji peticije ministru za kmetijstvo in okolje Dejanu Židanu predali rezultate pol leta trajajoče kampanje Preprečimo lov na ogrožene vrste ptic! S tem so pokazali, da slovenska družba odločno nasprotuje predlogom uvrstitve zavarovanih in ogroženih vrst ptic med lovno divjad in da ne podpira lova ptic za zabavo.

Kampanja, ki je potekala v okviru Spletne skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen, je nastala kot odgovor civilne družbe na aktualne predloge za spremembo Uredbe o določitvi divjadi in lovnih dob. Ti predlogi med drugim vsebujejo dodajanje osmih zavarovanih vrst ptic na lovni seznam, večina od njih je v Sloveniji celo ogroženih gnezdilk.

Dr. Damijan Denac, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS, pojasnjuje: »Te ptice simbolizirajo našo skupno naravno dediščino. Naš namen je bil, da ljudi vprašamo, ali se strinjajo, da ozka interesna skupina nad populacijami ogroženih vrst izvršuje še dodaten pritisk z lovom, za katerega po našem mnenju ni nobenega ekološko sprejemljivega razloga. Mislim, da ni presenetljivo, da so poziv proti uvrstitvi zavarovanih vrst ptic med lovno divjad množično podpisali državljani iz vse Slovenije.«

Kampanji so se pridružile nevladne organizacije in podjetja, ki prihajajo iz različnih področij slovenske družbe. Dr. Renata Karba, Umanotera, koordinatorica skupnosti Tretji člen, je ob tem povedala: »Kampanja je pomembno prispevala k transparentnosti sprejemanja lovske zakonodaje. Različnim organizacijam na področju varstva narave in okolja, pa tudi sociale in zdravstva ter številnim posameznikom je omogočila, da so pristojnim odločevalcem sporočili, da se ne strinjajo z neetičnim predlogom uvrstitve ogroženih vrst ptic med lovno divjad. Tretji člen je s to kampanjo stopil v bran pticam, ki se – čeprav gre za njihovo življenje – ne morejo braniti same. «.


Proti lovu na ptice so spregovorili tudi vrhunski slovenski športniki in alpinisti

S skupno izjavo je kampanjo letos poleti podprlo tudi 24 slovenskih olimpijskih športnikov in alpinistov, med njimi mnoga svetovno znana imena kot so Rajmond Debevec, Iztok Čop, Andrej Jerman in Anja Čarman. V svoji izjavi so bili športniki jasni – ubijanje ptic za zabavo ne sodi v koncept delovanja sodobnega človeka.

Organizatorji kampanje so ministra mag. Dejana Židana opozorili tudi na dolgo pričakovani usklajevalni sestanek med različnimi organizacijami, na katerem se bodo ta teden sestale vse interesne organizacije in te predloge presodile s strokovnega stališča. MKO so pozvali k transparentnemu postopku in upoštevanju strokovnih argumentov.

 

Dodatne informacije: Tomaž Jančar (DOPPS, 041 750 275)

Sporočilo za javnost (pdf)