Pomagajte nam spremljati prihod pomladi!

Nova sezona raziskave Pomlad prihaja! (Spring Alive) se je pričela.

Že deveto leto zapored spremljamo pet vrst ptic (kmečko lastovko, belo štorkljo, hudournika, kukavico in čebelarja) na selitvi med Afriko in Evropo. Vabimo vas, da tudi to pomlad svoja prva opazovanja selivk vnesete v obrazec na spletni strani www.springalive.net, na kateri se nato sproti prikazuje, kako selivke napredujejo proti severu Evrope.

Na spletni strani raziskave lahko najdete veliko zanimivosti ter aktualnih novic iz ptičjega sveta. Da bo čakanje na ptice selivke lažje, lahko na spletnih straneh dveh BirdLife partnerjev spremljate selitev ptic, opremljenih z oddajniki. Nemški partner (NABU) nam omogoča vpogled v selitve belih štorkelj iz Afrike v Evropo, španski partner (SEO) pa na ponuja vpogled v selitev različnih vrst ptic, med drugim tudi treh, ki jih spremljamo v raziskavi Pomlad prihaja!

Vaša letošnja prva opazovanja navedenih ptic selivk na spletni strani lahko vnašate do 21. junija 2014. Pomemben je prav vsak podatek, saj nas med drugim zanima tudi, na kateri pomladni dan je največ ljudi prvič opazilo posamezno vrsto ptice.

Še enkrat vabljeni, da nam pomagate odkrivati pomlad!


Več o projektu Pomlad prihaja!.