Odprtje fotografske razstave

Odprtje razstave

Prof. dr. Davorin Tome (levo) predstavlja novo fotografsko razstavo v Ljubljani.
foto: Gregor Bernard

V četrtek, 17. 7. 2014, je bila na Krakovem nasipu v Ljubljani otvoritev fotografske razstave Vidiki redkosti, avtorja prof. dr. Davorina Tometa. Razstavo je otvoril župan Mestne občine Ljubljana, g. Zoran Jankovič.

Ta razstava manifestira Davorinova dolgoletna prizadevanja in aktivnosti na izobraževalnem področju. Davorin ne samo kot profesor študentom in izvrsten mentor ter avtor univerzitetnega učbenika za ekologijo, temveč tudi kot publicist in fotograf deluje v tem duhu. In deluje že zelo dogo. Od začetka ustanovitve DOPPS Davorin aktivno sodeluje z društvom kot izvrsten publicist in fotograf. Njegove fotografije bogatijo našo revijo, brošure, številne table in tako dalje.

V poplavi sodobnih fotografov Davorin močno izstopa. Ob dostopnosti današnje tehnike lahko marsikdo naredi tehnično dokaj solidne fotografije. A poznavalsko oko bo takoj ločilo vrhunskega fotografa od nekoga, ki naravo zgolj portretira. Te fotografije, ki smo jim priča v razstavi, so umetniška dela. Takšne fotografije lahko naredi samo nekdo z velikim znanjem ekologije, terenskim poznavanjem, odlično fotografsko tehniko in nenazadnje tistim umetniškim občutkom, ki ga nekdo ima, drugi pa ne.

Profesor Tome sodi v sam vrh naravoslovnih fotografov tako pri nas kot v svetu, to pa je dokazal že z objavami svojih del v najprestižnejših revijah. Vabljeni k ogledu razstave na prostem.