Mednarodni dan ozaveščanja o jastrebih v senci novih groženj eni od najbolj ogroženih skupin ptic na svetu

Jastrebi v Evropi in Afriki bodo morda izumrli še za časa naših življenj, svarijo naravovarstveniki

Beloglavi jastreb

Beloglavi jastreb se redno pojavlja tudi v Sloveniji.
foto: Jure Novak

V soboto, 6. septembra, je potekal Mednarodni dan ozaveščanja o jastrebih. Kar 152 organizacij iz vsega sveta je na ta dan priredilo različne aktivnosti, s katerimi so obiskovalcem predstavile to zanimivo skupino ptic in ozaveščale javnost o njihovi ogroženosti.

Jastrebi so pomembna in zanimiva skupina ptic, saj opravljajo funkcije, ki so ključne tudi za naše zdravje. Iván Ramírez, vodja enote za varstvo narave pri organizaciji BirdLife International za Evropo in osrednjo Azijo, pojasnjuje: »Jastrebi imajo v naravi izjemno pomembno vlogo, ki je nima nobena druga skupina ptic. Čistijo namreč naše okolje.«

Kljub temu pa te živali zaradi več vzrokov sodijo med najbolj ogrožene na svetu. »Tri četrtine vseh vrst jastrebov, ki živijo v Afriki, Evropi in Aziji, je že globalno ogroženih in na rdečem seznamu organizacije IUCN,« pravi Kariuki Ndanganga, vodja programa BirdLife za ohranjanje vrst v Afriki. »Če ne bomo pravočasno prepoznali groženj in odpravili ključne vzroke za zmanjševanje njihovih populacij, lahko jastrebi v Afriki in Evropi izumrejo že v času naših življenj.«

Jastrebi

Jastrebi v naravi opravljajo ključno vlogo – čistijo namreč naše okolje.
foto: Matjaž Kerček

Zmanjšanje populacij jastrebov v Aziji je bilo na primer šokantno hitro – hitrejše od vseh do sedaj zabeleženih pri pticah, vključno z dodom. V le nekaj letih je izginilo kar 99 odstotkov jastrebov v Indiji, Pakistanu in Nepalu! Vzrok za tako drastičen in nenaden upad populacij je protivnetno zdravilo – diklofenak. Zdravilo, s katerim zdravijo tudi živino, je smrtno nevarno za jastrebe, ki se hranijo s trupli zdravljenih živali.

Kljub tem tragičnim izkušnjam iz Azije in dejstvu, da so na voljo tudi za jastrebe neškodljive alternative, so strokovnjaki potrdili, da je uporabo diklofenaka v dveh državah članicah (Španiji in Italiji) že odobrila tudi Evropska unija. S tem je to zdravilo postalo prosto dostopno na trgu.

Organizacija BirdLife Internatinal je zato ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o jastrebih pričela s svetovno kampanjo »Stop Vulture Poisoning Now«, s katero prosi za podporo pri ukrepih za takojšnjo zaustavitev zastrupljanja jastrebov v Evropi ter odpravo različnih vzrokov ogrožanja v Afriki. Več o kampanju si lahko preberete tukaj.

Celotno sporočilo za javnost (v angleščini).