Prvi ilustrirani seznam ptic sveta

BirdLife International in Lynx Edicions sta v mesecu avgustu v knjižni izdaji objavila prvi ilustrirani seznam ptic sveta. Težko pričakovana knjiga z angleškim naslovom “International Illustrated Checklist of the Birds of the World” predstavlja 4.549 vrst ptic, ki ne spadajo v skupino ptic pevk.

Naslovnica knjige

Težko pričakovana knjiga predstavlja več kot 4.500 vrst, ki ne sodijo v skupino ptic pevk.
Vir: Lynx Edicions

Prva v tej seriji knjig se osredotoča na ptice kot so ujede, morske ptice, vodne ptice, papige in sove. Poleg celotnega seznama ptic sveta, katerih taksonomija temelji na najsodobnejših informacijah in metodah dela, je vsaka vrsta ptice predstavljena z barvnimi ilustracijami in zemljevidi razširjenosti, mnoge izmed njih prvič v zgodovini. Knjiga tako vsebuje skupaj 357 barvnih palet, 8.290 ilustracij in 4.428 zemljevidov razširjenosti.

Avtorji so v novi knjigi uporabili posodobljen kriterij klasifikacije in s tem prepoznali 462 novih vrst ptic, kar kaže na to, da je prejšnja klasifikacija podcenila diverziteto ptic za dobrih 10 odstotkov. V knjigi lahko tako na primer najdemo 46 “novih” vrst papig, 36 “novih” vrst kolibrijev in 26 “novih” vrst sov.

Delo predstavlja ponoven velik dosežek v karieri dveh najbolj znanih oseb v ptičjem svetu – Josepha del Hoya in Nigela Collarja. Ta velika, vendar elegantna knjiga je rezultat dveh popolnoma različnih pristopov, s katerima so se združile izkušnje, znanje, znanost in stil. In zakaj govorimo o dveh popolnoma različnih pristopih? Medtem ko del Hoyo snema in zbira video posnetke živih ptic iz vsega sveta, preživi Collar mesece v muzejih po vsej ZDA in Evropi.

Knjiga je do konca meseca septembra na voljo po posebni predprodajni ceni in z brezplačno poštnino po vsem svetu.

Na voljo je samo v angleškem jeziku, vendar zagotovo spada na polico vsakega zahtevnejšega ljubitelja ter poznavalca ptic.