Sredozemlje je smrtonosno območje za ptice selivke

Pomagajte nam pri varstvu svetovnih popotnikov!

Te dni več milijonov ptic selivk iz vse Evrope začenja vsakoletno selitveno pot do prezimovališč v Afriki. Pri tem prečkajo Sredozemlje, kjer nanje čakajo dolgi kilometri mrež, neštete limanice, žive in umetne vabe ter druge smrtonosne pasti, s katerimi nanje čakajo ilegalni, pa tudi legalni lovci na ptice. A da te etično močno sporne in naravovarstveno nesprejemljive prakse v sodobni družbi ne smejo imeti prostora, dokazuje vedno več podpornikov in aktivistov, ki se trudijo preprečiti lov na svetovne popotnike.

Prepelica

V Sredozemlju na ptice selivke kot je prepelica čakajo dolgi kilometri mrež, limanice, umetne in žive vabe ter druge smrtonosne pasti.
foto: arhiv NABU

Evropske ptice selivke vsako leto prepotujejo več 1000 kilometrov dolge poti prek visokih prelazov, morij in puščav na poti do prezimovališč v Afriki. Pri tem kljubujejo viharjem, suši, pomanjkanju hrane in podnebnim spremembam. Žal pa ta romantična podoba svetovnih popotnikov hitro zbledi ob pogledu na dogajanje v številnih sredozemskih državah.

Kmečka lastovka je simbol pomladi – in delikatesa jeseni

Otoka Ciper in Malta sta za mnoge Evropejce znani poletni turistični destinaciji. Prelepa otoka, obdana s morjem, nudita prostor in možnost za čudovit oddih. A ko jeseni oddidejo še zadnji turisti, otoka postaneta smrtonosni pasti za izčrpane ptice, ki se tukaj ustavijo med prečkanjem Sredozemskega morja. Krivolov poteka s pomočjo limanic in mrež, ki sta na podlagi evropske Direktive o pticah nelegalna metodi pri lov na ptice.

Po podatkih organizacije BirdLife Cyprus, ki od leta 2002 redno spremlja stanje na terenu, samo na Cipru s temi neselektivnimi metodami vsako leto pobijejo okrog 2,5 milijona ptic, ki pripadajo 152 vrstam in med katerimi jih je 78 vrst ogroženih.

Vrtni strnad

Zaščiteni vrtni strnadi v Franciji veljajo za prestižno delikateso. Vsako leto jih krivolovci polovijo okrog 50.000. Cena – okrog 150 evrov na krožnik.
foto: arhiv LPO

Krivolov na močno ogrožene vrtne strnade v Franciji

V Franciji vsako leto nelegalno polovijo okrog 50.000 vrtnih strnadov. Populacije te močno ogrožene ptice pevke so v Evropi v zadnjih 30 letih upadle za 84 odstotkov, v Franciji, kjer je nacionalna populacija ocenjena na 15.000 parov, pa je populacija v 11 letih upadla za več kot 40 odstotkov.

Krivolov, ki poteka v nasprotju z nacionalno in evropsko zakonodajo, ima močno podporo med lokalnimi gurmani. Tradicionalno priprava poteka tako, da živali ujamejo žive in jih zaprejo v majhne kletke, v katerih jih naslednje tri tedne intenzivno hranijo, dokler ne dosežejo določene teže. Žive ptice nato utopijo v lokalni žgani pijači Armagnac ter tako pripravljene pojedo ali prodajo. V Franciji se cene za takšno delikateso gibljejo okrog 150 evrov na krožnik.

Na začetku septembra so člani organizacije LPO, BirdLife partnerja v Franciji, pričeli z obsežnimi akcijami na jugozahodnem delu Francije, kjer v sodelovanju s policijo uničujejo nelegalne pasti in prijavljajo krivolovce oblastem.

 

Zaradi lova vzdolž Jadranske obale vsako leto izgubimo vsaj za eno Slovenijo prebivalcev tega planeta!

Vsako leto v državah vzdolž obale Jadranskega morja po naših ocenah ustrelijo več kot 2 milijona ptic selivk. Razlogi za to so intenzivna lovska aktivnost več kot 200.000, večinoma ilegalnih, lovcev, neučinkovit nadzor in neurejena zakonodaja v večini držav na Balkanu. Edina izjema je Slovenija, kjer je zaradi v primerjavi z drugimi državami napredne lovske zakonodaje lovnih le šest vrst ptic.

Lov

Med lovom vzdolž obal Jadranskega morja lovci letno ustrelijo vsaj 2 milijona ptic. Med njimi so tudi pri nas močno ogrožene reglje.
foto: Martin Schneider-Jacoby

Po dolgoletnih prizadevanjih nemške fundacije EuroNatur, DOPPS in številnih drugih organizacij pa je vzdolž teh obal vendarle počasi zapihal nov veter. V začetku leta smo se tako lahko razveselili novice, da je albanska vlada prvič v zgodovini uvedla popoln dveletni moratorij lova na ptice. V tej državi prav te dni poteka tudi mednarodna konferenca o jadranski selitveni poti, ki so se je udeležili tudi predstavniki našega društva.

Kako lahko pomagam?

Selitve ptic so epske pustolovščine, ki potekajo že tisočletja, in nas povezujejo, saj ptice ne poznajo meja držav in različnih kultur. Ključnega pomena je, da vzdolž selitvenih poti ohranimo območja, kjer se ptice hranijo, počivajo in v miru nabirajo moči za nadaljevanje poti. Brez mednarodnega sodelovanja in prizadevanja za varstvo ptic med selitvam mnogim vrstam grozi izumrtje!

Z vašo donacijo prispevajte k mednarodnim prizadevanjem DOPPS za varstvo ptic selivk, ki prečkajo obale Jadranskega morja.

Znesek po vaši izbiri lahko kadarkoli nakažete na naš poslovni račun:
IBAN: SI56 2440 0905 9588 660, sklic SI00 2014, namen: Ptice selivke.