Zaključil se je projekt Adriatic Flyway II

Med 1. in 3. oktobrom 2014 je v albanskem mestu Drač potekala zaključna konferenca projekta Adriatic Flyway II, katere smo se kot projektni partnerji udeležili tudi predstavniki iz DOPPS. Združila je regionalne in mednarodne naravovarstvenike, ornitologe, predstavnike vladnih in nevladnih organizacij ter predstavnike mednarodnih konvencij. Vse skupaj s ciljem povzeti dosedanje delo na območju, opredeliti glavne grožnje in zastaviti prihodnje cilje za varstvo ptic selivk v tej problematični regiji.

Konferenco so obiskali tudi tuji raziskovalci, ki so predstavili problematiko vzdolž celotne selitvene poti.

Konferenco so obiskali tudi tuji raziskovalci, ki so predstavili problematiko vzdolž celotne selitvene poti.
foto: Tilen Basle

Jadranska selitvena pot poteka v glavnem čez države zahodnega Balkana. Za ptice je ta regija izrednega pomena, saj jo vsako pomlad in jesen prečka na milijone selivk. Te na poti potrebujejo števila mirna postajališča za počitek in napolnitev moči pred nadaljnjo potjo. Vendar slednje na tem območju le redkokje najdejo. V preteklih desetletjih je bilo na območju zahodnega Balkana uničenih ali degradiranih več kot 80 odstotkov mokrišč, na ptice pa preži več kot 200.000 lovcev.

Cilj projekta Adriatic Flyway je bil v boju za ohranitev mokrišč in zaustavitev lova na ptice povezati lokalne nevladne organizacije in ostale deležnike. Projekt Adriatic Flyway II je to poslanstvo in cilj nadaljeval in skupaj smo naredili korak naprej.

Ta korak je viden predvsem v zavarovanju nekaterih območji, kjer gre izpostaviti mokrišče Slano Kopovo v Srbiji. Milan Ružič, predstavnik Društva za varstvo in proučevanje ptic Srbije takole ocenjuje svoje vtise s konference in dosežke projekta: »Adriatic Flyway konferenca v Albaniji je bila pravi navdih za vse zaščitnike ptic na Balkanu. Videli smo velik napredek v delu vseh partnerjev in ogromno željo, da s skupnim trudom zagotovimo varna območja za naše ptice selivke«.

2014_10_13_AFII_izlet_foto_tilen_basle

Udeleženci konference so si na terenu ogledali za ptice izjemno pomembno laguno Karavasta, ki je del nacionalnega parka Divjake – Karavasta v Albaniji.
foto: Tilen Basle

V Sloveniji smo v okviru projekta velik poudarek namenili osveščanju javnosti o problematiki lova v Sloveniji in na Balkanu, naš največji dosežek pa je bila zaustavitev predloga spremembe lovske uredbe, ki je predvideval povečanje števila lovnih vrst ptic v Sloveniji. Skupaj z vašo pomočjo smo pritegnili zanimanje javnosti in številnih drugih organizacij ter tako zaustavili predlog, ki bi škodoval pticam in ljudem tudi izven naših meja.

Dejan Bordjan, ki se je kot predstavnik DOPPS udeležil konference v Draču pravi: »Konferenca je bila priložnost za ponovno druženje naravovarstvenikov z večjega dela Balkana. Od prejšnje je minilo pet let in očitno je, da je bilo na področju naravovarstva narejenega ogromno. Izpostaviti velja albanski moratorij na lov ptic ter zmanjšanje oziroma prepoved lova na Hutovem blatu v Bosni in Hercegovini ter na območju Slano Kopovo v Srbiji. Žal pa se vnema na strani lova in lovcev ni prav nič zmanjšala, zato nas čaka veliko dela tudi v prihodnosti.«

»Film ima neverjetno moč, da se dotakne našega srca.«

V uvodnem delu konference je bil premierno predstavljen tudi kratek video, ki je nastajal tekom obeh projektov Adriatic Flyway. Video je delo produkcije EKOFILM.ORG, posnel in režiral ga je Gregor Šubic, besedilo zanj pa je napisala Romy Durst.

»Video Adriatic Flyway pove vso tragično zgodbo lova na ptice na zahodnem Balkanu, v kateri pa danes lahko začutimo tudi upanje. Ima dušo in srce, katero so mu dali vsi vpleteni v njegovo nastajanje. Film ima neverjetno moč, da se dotakne našega srca … in morda se ob tem vsaj za trenutek zavemo, da na tem svetu ljudje nismo sami.« je povedal Tilen Basle, ki si je na konferenci v Draču ogledal premiero videa Adriatic Flyway.