Ukinitev sredstev

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) javnost seznanja s problemom ukinitve financiranja monitoringov (morja, celinskih voda in populacij kvalifikacijskih vrst) s strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) in povsem negotove situacije v zvezi s financiranjem aktivnosti v letu 2015 za implementacijo evropskih direktiv, Okvirne direktive o morski strategiji, Okvirne vodne direktive in Habitatne direktive ter s škodljivimi posledicami, ki bodo zaradi tega nastale na področju varovanja okolja in zdravja ljudi.

Zaradi prenehanja financiranja monitoringov morja bo Slovenija ostala brez podatkov o kakovosti morja kot so npr. podatki o temperaturi, slanosti in bioloških elementih kakovosti vode (fitoplankton, makroalge, bentoški nevretenčarji).

Brez izvajanja monitoringov populacij kvalifikacijskih vrst, med katerimi so tudi številne vrste ptic, ne bo niti kontinuiranih podatkov za analize stanja na območjih Natura 2000, za kar se je Vlada RS zavezala s sprejemom Operativnega programa upravljanja z območji Natura 2000 v Sloveniji 2014-2020 (PUN2000) aprila letos.

Podrobnejše informacije so vam na voljo v priloženi izjavi za javnost – Izjava za javnost: Problematika ukinitve monitoringa (pdf)