Evropski dan opazovanja ptic 2015

Milijoni ptic selivk bodo v teh tednih zapustili Evropo in se podali na pot proti prezimovališčem v Afriki. Skupaj z BirdLife International vas vabimo, da izkoristite priložnost in med 3. in 4. oktobrom 2015 odkrijete fascinanten svet ptičjih selitev.

Letos vas skupaj s 37 evropskimi partnerji zveze BirdLife International vabimo, da z nami opazujete ptice in prisluhnete dejstvom o selitvah ptic in nevarnostim, katere te srečujejo na svoji poti. Pripravili bomo informacijske točke in izlete, kjer boste lahko izvedeli več o selitvah ptic, njihovih poteh, z nekaj sreče pa boste katero izmed ptic lahko tudi opazovali. V Evropi skupaj za vas pripravljamo več sto dogodkov.

Nedavno objavljena študija zveze BirdLife International je pokazala, da je letno na območju Mediterana ubitih 25 milijonov ptic selivk. Mnoge partnerske organizacije so si kot prioriteto zadale ustavitev nepotrebnega ubijanja ptic. Cilj letošnjega Evropskega dneva opazovanje ptic je tako osveščanje javnosti o čudežih selitve ptic in njihovih potrebah na gnezdiščih, med selitvijo kot tudi na prezimovališčih.

Evropski dan opazovanja ptic je letni dogodek, ki ga sestavlja na stotine aktivnosti, ki jih organizirajo nacionalni partnerji zveze BirdLife International. V preteklem letu je na dogodku sodelovalo 38 organizacij, katere so skupaj organizirale 1,184 dogodkov z več kot 33.000 udeleženci. Kar je še posebej navdušujoče je podatek, da smo skupaj prešteli 7,5 milijonov ptic, kar je najvišje število v zgodovini dogodka!

Letošnji dogodek koordinira nizozemski partner Vogelbescherming Nederland, ki bo kasneje tudi sprejel in analiziral letošnje podatke.

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije smo letos za vas pripravili dogodke na vseh koncih države. Vabimo vas, da se katerega izmed njih udeležite in skupaj z nami opazujete eden najbolj fascinantnih naravnih pojavov – selitev ptic!

2015_9_22_EuroBirdwatch2015

Dogodki v okviru Evropskega dneva opazovanja ptic 2015

3. oktober (sobota):

  • Informativna stojnica v Ljubljani (tržnica Center) – med 9. in 12. uro
  • Informativna stojnica pri vhodu v Naravni rezervat Škocjanski zatok – med 10. in 13. uro (Dogodek sofinancira Mestna občina Koper.)
  • Izlet in obročkanje ptic v Kočevskem rogu – več informacij pri koordinatorju izleta, Gregorju Bernardu: gregor.bernard@siol.net, 041 830 463

4. oktober (nedelja):

  • Spoznavanje ptic ob Koseškem bajerju – opazovalna točka med 10. in 13. uro, ob 10. in ob 12. uri bo po učni poti okoli bajerja organizirano enourno vodenje
  • Spoznavanje ptic v parku Tivoli – opazovalna točka ob Tivolskem ribniku med 9. in 12. uro, ob 9. uri izlet (zbor na parkirišču pred kopališčem v Tivoliju)
  • Ptice okoli nas (Mariborski mestni park) – zbor ob 9. uri pred mestnim akvarijem Maribor
  • Zadrževalnik Medvedce – zbor ob 8:30 pred Železniško postajo Pragersko
  • Izlet ob Gajševskem jezeru – zbor ob 8. uri na parkirišču v Grabah

Več informacij o aktivnostih najdete v napovedniku.

Sporočilo za javnost  PDF