Dobili smo naraščaj!

V Naravnem rezervatu Ormoške lagune v nastajanju imamo od pomladi lanskega leta pet vodnih bivolov. Bik in štiri krave nam na območju bazenov nekdanje Tovarne sladkorja Ormož s pašo pomagajo v boju z bujno vegetacijo in tako skrbijo, da je območje lagun primerno za različne vrste ptic in drugih živali. To jesen so za nas pripravili presenečenje, saj nas je v začetku meseca ob njih pričakal naraščaj!

V začetku meseca nas je na društvu lepo presenetila novica iz Ormoških lagun, kjer je ena izmed krav v čredi vodnih bivolov povrgla prvega mladiča, mladega bikca.

2015_16_11_mlad_bivol_dominikbombek

Nekaj ur star prvorojenec.
foto: Dominik Bombek

»Ob jutranjem obhodu naravnega rezervata sem med našo čredo zagledal nekaj majhnega in črnega, kar je ždelo v travi. Takoj sem pristopil in zagledal nekaj ur starega mladiča vodnega bivola. Srce mi je poskočilo in takoj sem poklical sodelavca,« je povedal Matjaž Premzl, naravovarstveni nadzornik v Naravnem rezervatu Ormoške lagune. »Dominik, pridi nekaj pogledat v šesto laguno,« se je glasilo sporočilo.

Vendar pa slednje ni bilo edino presenečenje, katero nam je letos pripravila naša čreda vodnih bivolov. Konec preteklega tedna sta mladiča povrgli še dve kravi in tako priskrbeli družbo bikcu, kateri se je skotil dober teden prej. Sedaj šteje čreda osem živali, pet odraslih in trije mladiči. Vsi se počutijo izvrstno, krave pa zanj lepo skrbijo in bdijo nad njimi z budnim očesom.

Dogodkov smo se na društvu zelo razveselili in že pozdravili naše nove »sodelavce«. Prirast bo v veliko pomoč pri upravljanju naravnega rezervata, hkrati pa to tudi pomeni, da se živali tukaj dobro počutijo.

Za vas smo že pripravili kratek videospot, kjer si lahko ogledate naša prva dva mladička.