Izšla je številka 168/169 društvene revije Acrocephalus

V teh dneh je izšla številka 168/169 društvene revije Acrocephalus.

2017_19_1_acro37_coverNaslovni članek predstavlja selitev južne postovke Falco naumanni v jugovzhodni Evropi. Temelji na obročkovalskih podatkih in kaže, da jesenska selitev poteka drugače od spomladanske. Ugotovljene daljše disperzijske razdalje mladih ptic pa morda omogočajo komunikacijo med sicer ločenimi gnezdečimi populacijami. Nizu favnističnih člankov o vodnih pticah v Sloveniji se je pridružil članek o Šaleških jezerih, kjer avtorja nadgrajujeta ugotovitve iz monografije o pticah Šaleških jezer. Opazovanja močvirskih uharic Asio flammeus so v zadnjih letih vse pogostejša, v nekaterih letih so te sove tako številne, da lahko govorimo o erupcijah. Ena samica, ki je sicer poginila, je imela celo razvito valilno plešo, kar nakazuje, da prva gnezditev te vrste v Sloveniji po letu 1936 morda le ni tako neverjetna, kot se zdi. Največ možnosti za srečanje s to še vedno redko vrsto sove imate na Ljubljanskem barju in vodnem zadrževalniku Medvedce.

Leta 2015 se je seznamu vrst ptic Slovenije pridružila še ena, in sicer puščavski kupčar Oenanthe deserti, 386. po vrsti. Številko zaključujeta kratka članka o pticah kulturne krajine v Vojvodini in favnistični članek o zanimivih opazovanjih z romunske delte Donave.

V rubriki Iz ornitološke beležnice imajo tokrat pomembno mesto ptice z barvnimi nepravilnostmi – preberite, zakaj vsaka bela ptica še ni albin.

Revijo lahko v elektronski obliki najdete v arhivu revij ali na spodnji povezavi.

Acrocephalus, 2016, letnik 37, številka 168-169 (pdf)

Želimo vam prijetno branje!