Ustavimo nezakonito pobijanje ptic

Partnerstvo BirdLife predstavlja THE KILLING 2.0 – drugo izdajo v seriji znanstvenih pregledov obsežnosti nezakonitega pobijanja ptic na najbolj perečih območjih. Prva izdaja objavljena avgusta 2015 je z razkritjem brutalnih razsežnosti krivolova v Sredozemlju šokirala mnoge. K že zbranim rezultatom sedaj dodajamo nove iz Severne in Srednje Evrope ter Kavkaza.

Leta 2015 smo objavili prvo znanstveno študijo, ki je opredelila razsežnost pobijanja ptic na območju Sredozemlja. Grozljiv naslov poročila »The Killing« je poročal o nezakonitem poboju več kot 25 milijonov ptic letno.

S pomočjo več tisoč zvestih podpornikov smo do sedaj zbrali nekaj nujno potrebnih sredstev za zaustavitev pobojem na ključnih območjih, ki so bila razkrita v poročilu. Konkretne akcije so stekle na območjih Famagusta (Ciper), Menbej-Tishreen (Sirija) in El Manzala (Egipt), kjer na vsakem izmed njih letno pobijejo več kot pol milijona ptic.

Novo poročilo za območja Severne in Srednje Evrope ter Kavkaza ocenjuje, da je letno nezakonito pobitih med 0,4 in 2,1 milijona ptic. Posebaj zaskrbljujoče je dejstvo, da je glavni razlog za pobijanje ptic »šport« in obvladovanje »škodljivcev«.

Vodne ptice in ptice pevke sta tisti skupini ptic, ki sta med krivolovci najbolj priljubljeni. Samo v Azarbejdžanu letno nezakonito ubijejo med 160.000 in 900.000 vodnih ptic. Ujede, kot tudi golobi in grlice so prav tako visoko na lestvici priljubljenih med krivolovci. Prav skupina ujed je tista, kjer krivolov katastrofalno vpliva na največji delež vrst – krivolov vpliva na 51 od 52 vrst ujed!