Izdelovanje gnezdilnic za sekundarne duplarje

Na akciji izdelovanja gnezdilnic na Goričkem je 6 članov Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije izdelalo skoraj 100 gnezdilnic za ptice duplarice.

Izdelovanje gnezdilnic za duplarice, foto: Gregor Domanjko

Člani Pomurske sekcije DOPPS; Leon Borovnjak, Gregor Domajnko, Mojca Podletnik, Siniša Karakatič Mohar, Željko Šalamun in Robi Gjergjek, so v marcu izdelovali gnezdilnice za različne vrste ptic duplaric. V delavnici enega od članov, Robija Gjergjeka, so v treh dneh izdelali 16 gnezdilnic za male duplarje (različne vrste sinic in vrabcev), okrog 20 za smrdokavro (Upupa epops) in 40 za velikega skovika (Otus scops).

V torek, 20.3.2018, so na jugovzhodnem delu Goričkega začeli nameščati izdelane gnezdilnice. Poleg nameščanja novih so poskrbeli tudi za ureditev in čiščenje gnezdilnic iz prejšnjih let. Gnezdilnice bodo nameščene na tistih območjih Goričkega kjer veliki skovik in smrdokavra še gnezdita.

Nameščanje gnezdilnice za smrdokavro v Čepincih. Gnezdilnica je bila nameščena na jablano, ki ji je pred tem zunanji izvajalec za JZ Krajinski park Goričko odstranil belo omelo in na njej izvedel pomladitveno rez (v okviru projekta Gorička krajina). Foto: Gregor Domanjko

V soboto, 24.3.2018, so člani Pomurske sekcije izdelali še nekaj dodatnih gnezdilnic, ki jih bodo v prihodnjih tednih namestili na območju obične Sveti Juriju ob Ščavnici.

200 gnezdilnic v zadnjih 10-ih letih

V zadnjih 10-tih letih je bilo na območju Krajinskega parka Goričko nameščenih okoli 200 gnezdilnic vseh velikosti za različne ptice, ki sicer gnezdijo v duplih dreves.

Smrdokavra ali po domače upkaš je v 2017 gnezdila v 10 gnezdilnicah, skupno je bilo najdenih 17 gnezdečih parov. Gnezdeča populacija smrdokaver na Goričkem je ocenjena na 40 parov. Ker se smrdokavre rade vračajo na isto območje v isto duplo, je bila spomladi opravljena čistilna rez jablane, kjer že več let redno gnezdi smrdokavra. Jablano je močno zajedala bela omela, z rezjo je bila odstranjena in s tem se je podaljšala življenjska doba drevesa z duplom.

Gnezdilnice, ki so jih v treh dneh izdelali člani Pomurske sekcije, foto: Leon Borovnjak

Med pregledom zasedenosti gnezdilnic je bil veliki skovik najden v 21 gnezdilnicah, od tega so mladiči uspešno poleteli iz 15-tih gnezdilnic. Po besedah Robija Gjergjeka, člana Pomurske sekcije DOPPS in enega glavnih akterjev postavljanja gnezdilnic na Goričkem, je v gnezdilnicah gnezdilo okoli 100 parov škorcev, 15 parov poljskih vrabcev, 20 parov siničk, 3 pari pogorelčkov in 5 parov brglezov.

Če bi v prihodnje tudi vi radi pomagali pri izdelovanju in nameščanju gnezdilnic, nas lahko kontaktirate na robi.gjergjek@gmail.com.

Les za izdelavo gnezdilnic je financiralo podjetje TBP d.d. iz Lenarta (večletni donator Pomurske sekcije) in žaga Dajč iz Sotine.