Ponovno prelomljene obljube s strani črnogorske vlade glede Ulcinjskih solin

Naravovarstvene organizacije pozivajo k podpisu mednarodne peticije za ohranitev Ulcinjskih solin v Črni gori. Ponoven zagon proizvodnje soli bi pomagal pticam in ljudem.

Visoki predstavniki vlade Črne gore so ponovno prelomili obljubo o zaščiti Ulcinjskih solin, življenjskega prostora več kot 250 vrst ptic. Naravovarstvene organizacije EuroNatur, BirdLife International, CZIP in MSJA so zato razširile svoje aktivnosti v boju za ohranitev solin in zagnale spletno peticijo. Organizacije zahtevajo od predsednika vlade Duška Makrovića, da solinam podeli varstven status, ponovno zažene proizvodnjo soli ter ohrani območje v lasti ljudstva.

Ulcinjske soline so eno najpomembnejših mokrišč na jadranski obali in mednarodno pomembno počivališče, ki omogoča preživetje več deset tisoč selečim se pobrežnikom in vodnim pticam. Aprila letos je Pavle Radulović, minister za trajnostni razvoj in turizem razglasil, da je vlada podprla razglasitev celotnega območja solin kot naravnega rezervata, hkrati pa je začrtal jasno pot do realizacije. Prvi ukrepi naj bi se izvedli nemudoma, vendar se do danes ni nič spremenilo.

Pritisk prihaja tudi s strani Evropske unije. V poročilu o napredku približevanja Črne gore Evropski uniji je bilo že tretjič zapored izpostavljeno, da je zaščita Ulcinjskih solin pogoj za vstop države v območje EU.

Podpišite peticijo za zaščito Ulcinjskih solin.
Več informacij o dogajanju na območju lahko izveste tudi v kratkem dokumentarnem filmu.