700 mrtvih ptic tihotapil čez Slovenijo

Mobilna enota Finančne uprave RS je na območju Fernetičev zasegla pošiljko 700 mrtvih ptic, ki so bile namenjene v Italijo.

Mobilni carinski oddelek Koper je na območju mejnega prehoda Fernetiči zasegel večjo pošiljko mrtvih ptic. V pošiljki je bilo 700 mrtvih poljskih škrjancev. Vrsta je zavarovano tako z Bernsko konvencijo, kot tudi z zakonodajo RS s področja varstva prostoživečih živalskih vrst.

Voznik, romunski državljan, jih je želel nezakonito prepeljati v Italijo. Izlovljene ptice so bile zelo verjetno namenjene na italijanski črni trg, kjer bi bile prodane za hrano v restavracijah.

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS – BirdLife Slovenia) se v sklopu projekta »Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti« ukvarjamo tudi z ugotavljanjem razsežnosti nezakonitega transporta ptic preko Slovenije. Ugotavljamo, da gre v Sloveniji pri nezakonitem transportu zavarovanih vrst ptic za posameznike, ki ptice lovijo v tujini, predvsem v državah jugovzhodne Evrope (Hrvaška, Srbija, Romunija, itd.) in jih nato želijo nezakonito prepeljati v drugo državo, največkrat Italijo. Ocenjujemo, da je letno preko Slovenije pretihotapljenih od 38.000 – 180.000 ptic.

Ob enem še vedno prosimo ljubitelje narave, da nam ob zaznavi suma nezakonitega lova ali ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 712 796.

Sporocilo za javnost_700 mrtvih ptic čez Slovenijo