Osirotelemu mladiču velike uharice včeraj na pomoč s telemetrijo

Na Kraškem robu je sredi gnezditve elektrika ubila gnezdečega samca velike uharice, ogrožene in največje sove pri nas. Preživetje dveh mladičev v gnezdu je zato negotovo in bo odvisno samo od sposobnosti samice. Spremljanje dogajanja brez stalnih motenj pa bo mogoče zaradi telemetričnega oddajnika, nameščenega na enega od mladičev.

Mladiča velike uharice, ki sta ostala brez očeta. Foto: Tomaž Mihelič

Eden izmed dveh mladičev velike uharice z nameščenim oddajnikom. Foto: Tomaž Mihelič

Eden izmed dveh mladičev velike uharice z nameščenim oddajnikom.
Foto: Tomaž Mihelič

Nesreča se je zgodila 2. junija sredi noči, za samca pa je bila usodna električna napeljava na železnici v vasi Podpeč. Samca je na železniških tirih našel domačin. Ker smo sredi gnezditve, je takoj stekla akcija preverjanja prisotnosti in vitalnosti mladičev, saj je njuno preživetje sedaj odvisno samo od sposobnosti samice, ki bo morala sama nahraniti oba. Trenutno samica nalogo opravlja uspešno, saj sta mladiča vitalna. Včeraj smo na enega izmed njih namestili telemetrični oddajnik, da bomo lahko brez motenj natančno spremljali uspešnost njunega odraščanje tudi naprej in bomo v primeru poslabšanja njune aktivnosti lahko sprožili reševalno akcijo.

Tomaž Mihelič z DOPPS, ki je vodil intervencijo je ob primeru povedal: »Problema elektroudara na daljnovodih se zavedamo, a nam je šele telemetrija, ki jo izvajamo znotraj kohezijskega projekta ZaKras razkrila, kako velik je ta problem v resnici. Od osmih teritorialnih samcev, na katere smo namestili oddajnike na Krasu je elektrika v manj kot letu ubila kar tri. To so gnezdeči osebki, ki so nosilci populacije, ki je očitno močno ponorna«.

V DOPPS zato v skupaj s projektnima partnerjema, Elektrom Primorska in Parkom Škocjanske jame v okviru projekta ZaKras, ciljno pristopamo k izolaciji daljnovodov. Do naslednjega leta bo izoliranih več kot 1000 najbolj rizičnih stojišč. Ker elektrika očitno še vedno ostaja glavni razlog ogrožanja velike uharice pri nas, smo vzporedno začeli problematiko reševati tudi na sistemski ravni države z vplivanjem na izboljšavo zakonodaje in standardov na tem področju. Znotraj projekta Adriatic Flyway, ki ga podpira nemška naravovarstvena fundacija Euronatur iščemo rešitve, ki so enostavne in izvedljive, in ne predstavljajo dodatnega bremena državi.