Glava

reader reader,

Vsako leto se na milijone ptic iz Evrope odpravi na izjemno zahtevno in dolgo pot vse do prostranih planjav Afrike. Vendar se pot za nekatere ptice ne konča v Afriki, kjer bi lahko preživele zimo, ampak se njihova pot konča v pasteh, mrežah in limanicah ter nazadnje na krožniku ali pa kot okras na steni.

Slovenija je še do nedavnega veljala za nekakšno oazo, kjer so ptice selivke varne pred nezakonitim ubijanjem, sploh če se primerjamo s sosednjo Italijo ali balkanskimi državami. A v zadnjih nekaj mesecih ugotavljamo, da temu žal ni tako. Kriminala nas pticami je v Sloveniji precej več kot smo verjeli doslej. 

»Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti« je nov 4-letni projekt Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki ga podpira nemška naravovarstvena fundacija EURONATUR.

Namen projekta je preučiti razsežnosti nezakonitega lova in ubijanja ptic v Sloveniji ter vzpostaviti aktivno sodelovanje s službami, pristojnimi za preganjanje tovrstnega kriminala. Prav tako želimo v sklopu projekta vzpostaviti mrežo volonterjev, ki bi nam pomagali odkrivati in preganjati IKB pri nas. Le s skupnim sodelovanjem bomo lahko uspešni ter pticam zagotovili čim varnejšo selitveno pot. 

Ob tem vse ljubitelje narave in ptic prosimo, da nam ob zaznavi suma nezakonitega lova ali ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.

 

---

NAJNOVEJŠE NOVICE IZ DELA DRUŠTVA IN SVETA PTIC

Zaključek natečaja "Ptice in naš vrtec"

V letošnjem letu smo v sodelovanju z Mestno občino Maribor izvedli likovni natečaj "Ptice in naš vrtec", s katerim smo želeli spodbuditi naše najmlajše k opazovanju ptic v okolici njihovega vrtca in h kreativnemu izražanju. Preberite več.

Dokumentarni film: PTICE JEZER, NJIHOVA VRNITEV

Film o vsakdanjem življenju ptic, ki ostaja prikrito večini od nas. Avtor namreč odstira osupljive podrobnosti iz življenja ptic, od katerih mnoge živijo v neposredni bližini ljudi, a jim ne pridejo tako rekoč nikoli pred oči. Preberite več.

Združimo moči za varstvo ptic selivk

Danes obeležujemo Svetovni dan ptic selivk. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije si prizadeva, da bi bile selitvene poti ptic čim bolj varne. Ko se poletje bliža koncu in s tem tudi čas gnezdilne sezone, se na milijone ptic odpravi na zahtevno in dolgo pot v toplejše, s hrano bogate kraje. Vendar se za mnoge ptice selivke njihova pot … Preberite več.

#ProtectWater

Voda je življenje. Brez zdravih rek, jezer in mokrišč ni pitne vode, ni življenja. Evropske vodne vire ščiti evropska zakonodaja, vendar si mnogo nacionalnih vlad prizadeva oslabiti zakone. SKUPAJ jih moramo ustaviti. V ČEM JE PROBLEM? Po zadnjih podatkih kar 60% evropskih rek, potokov, jezer in mokrišč ni v dobrem stanju. Skozi generacije smo jih uničevali in onesnaževali, ter neodgovorno … Preberite več.

Carina je v petek odkrila letos največji primer tihotapljena ptic čez Slovenijo

Mobilni carinski oddelek Ljubljana je v petek, 5.10.2018, na postajališču Lukovica v avtobusu med osebno prtljago našli škatle z zmrznjenimi pticami. Preberite več.

---

NAPOVED DOGODKOV

• 7.11.2018: PREDAVANJE v MB: Islandija - otok ptic na pol poti do središča Zemlje

• 18.11.2018: IZLET: Ornitološki sprehod po Arboretumu Volčji potok

• 20.11.2018: PREDAVANJE v KP: Antikythera, ornitološka postaja sredi Egejskega morja

• 2.12.2018: IZLET: Opazovanje ptic v mestnem parku Tivoli

• 2.12.2018: IZLET: Tradicionalni izlet na Ptujsko jezero

• 5.12.2018: PREDAVANJE v MB: Krmljenje ptic pozimi in izdelovanje ptičjih pogač

Za dodatne informacije o dogodkih lahko pokličete v pisarno društva na telefon 01/426 58 75 ali vodjo izleta oziroma delavnice. Morebitne spremembe bodo objavljene na spletni strani društva www.ptice.si in na FB-strani www.facebook.com/pticeDOPPS najkasneje na dan dogodka.


---

Pridružite se nam!

Naše delo ni mogoče brez sodelovanj in radodarnosti ljudi, kot ste vi. Uspešne zgodbe lahko pišemo le skupaj, zato potrebujemo vaš glas in podporo. Vsakdo lahko prispeva in soustvarja.
Veselimo se, da vas bomo spoznali!

Kako lahko pomagate?

Članstvo
Pridružite se nam in uživajte številne članske ugodnosti in aktivnosti.

Donacija
Namenite svojo podporo neposredno izbranemu projektu in našemu delu.

Postanite prostovoljec
Pridružite se več kot 300 aktivnim prostovoljcem društva.

Čudovito darilo
Razveselite najdražje z darom, ki bo v pomoč naravi.

---

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je največja nevladna organizacija za varstvo narave v Sloveniji. Delamo za varstvo ptic in njihovih življenjskih okolij. S tem prispevamo k ohranjanju narave in dobrobiti celotne družbe.