Glava

 reader reader,

Oblast ni prisluhnila stroki, okoljevarstvenim in civilnodružbenim organizacijam ter več kot 53 tisoč podpisnikom peticije proti noveli Zakona o vodah. Sedaj za zaščito pitne vode in zavrnitev škodljive novele Zakona o vodah zahtevamo referendum.

Usoda vode je v naših rokah!

Tilen Basle

varstveni ornitolog DOPPS

---

NAJNOVEJŠE NOVICE IZ DELA DRUŠTVA IN SVETA PTIC

Oddaj podpis podpore referendumu za pitno vodo

Oddaj podpis podpore referendumu za pitno vodo

Oblast ni prisluhnila stroki, okoljevarstvenim in civilnodružbenim organizacijam ter več kot 53 tisoč podpisnikom peticije, zato smo pričeli z zbiranjem 40.000 podpisov za zahtevo referenduma. Preberite več.

Veliki škurh (Numenius arquata) v Naravnem rezervatu Škocjasnki zatok, foto: Domen Stanič

Svetovni dan škurhov

21. aprila, obeležujemo Svetovni dan škurhov. Družini škurhov pripada vsega osem vrst, dve sta žal že izumrli. V Sloveniji imamo dve gnezdišči velikih škurhov, ki sta na Ljubljanskem barju in Cerkniškem jezeru. Preberite več.

Nova številka revije Svet ptic

Izšla je nova številka revije spet ptic, prva v letniku 2021. V njej lahko preberete več o lastovkah po svetu, o bukovih gozdovih in uporabi posnetkov pri preučevanju ptic. Hrkati podajamo odgovore na pogosta vprašanja iz ptičjega sveta, ki jih je v tem letnem času prejmemo ogromno, pišemo pa tudi o biotski raznovrstnosti prijaznemu kmetovanju na nižinskih kmetijah v Sloveniji.

To in še marsikaj lahko preberete v novi številki revije Svet ptic, vabljeni!

 Preberite več.

Nakup 1,1 hektarja površin v NR Iški morost

Nakup 1,1 hektarja površin v NR Iški morost

S podporo nemške fundacije EuroNatur smo kupili 1,1 ha zemljišč znotraj Naravnega rezervata Iški morost. Na kupljenih parcelah bomo izboljšali in dolgoročno skrbeli za občutljive in ogrožene barjanske travniške habitate. Preberite več.

Naravovarstveni ukrepi za obnovitev in ohranjanje mokrotnih življenjskih prostorov na Ljubljanskem barju so v polnem teku

Ustrezno upravljanje z zemljišči je nujno za ustvarjanje pogojev za ohranitev izginjajočih ogroženih vrst ter njihovih habitatov. Preberite več.

---

NAPOVED DOGODKOV

• 8. 5. 2021: DAN ODPRTIH VRAT kolonije čiger

• 9. 5. 2021: IZLET: Naravoslovni izlet ob reki Muri

• 15. 5. 2021: ORNITOLOŠKI IZLET v Naravni rezervat Iški morost

Za dodatne informacije o dogodkih lahko pokličete v pisarno društva na telefon 01/426 58 75 ali vodjo izleta oziroma kontaktno osebo. Morebitne spremembe bodo objavljene na spletni strani društva www.ptice.si in na FB-strani www.facebook.com/pticeDOPPS najkasneje na dan dogodka.

OGLASNA DESKA PROSTOVOLJNEGA DELA

• 18. 5. 2021: POPIS velikega škurha na Ljubljanskem barju (2. POPIS)

---

Pridružite se nam!

Naše delo ni mogoče brez sodelovanj in radodarnosti ljudi, kot ste vi. Uspešne zgodbe lahko pišemo le skupaj, zato potrebujemo vaš glas in podporo. Vsakdo lahko prispeva in soustvarja.
Veselimo se, da vas bomo spoznali!

Kako lahko pomagate?

Članstvo
Pridružite se nam in uživajte številne članske ugodnosti in aktivnosti.

Donacija
Namenite svojo podporo neposredno izbranemu projektu in našemu delu.

Postanite prostovoljec
Pridružite se več kot 300 aktivnim prostovoljcem društva.

Čudovito darilo
Razveselite najdražje z darom, ki bo v pomoč naravi.

---

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je največja nevladna organizacija za varstvo narave v Sloveniji. Delamo za varstvo ptic in njihovih življenjskih okolij. S tem prispevamo k ohranjanju narave in dobrobiti celotne družbe.