Bela štorklja – ptica našega kraja.
Lahko sobivamo z njo?

Osrednja tema 13. Srečanja mladih ornitologov Slovenije je bila bela štorklja, ptica, ki že stoletja biva v človekovi bližini in je brez dvoma postala pravi simbol soodvisnosti človeka in narave. Projekt je potekal v Veliki Polani, ki je bila leta 1999 razglašena za evropsko vas belih štorkelj v Sloveniji.

Zanimalo nas je, kako bele štorklje živijo ter kako naravovarstveniki in lokalno prebivalstvo varujejo in sobivajo s temi pticami v vaseh belih štorkelj po Evropi. S pomočjo intervjujev predstavnikov različnih interesnih skupin in anketiranja prebivalcev smo raziskali tudi odnos domačinov v Veliki Polani do te vrste.

Sodelujoči mladi smo zaskrbljeno ugotovili, da so ptice gnezdilke kulturne krajine zelo ogrožene. V Evropi so v zadnjih desetletjih njihove populacije namreč upadle za skoraj 50 odstotkov. K sreči so rezultati ankete med domačini pokazali, da bela štorklja, ki prav tako gnezdi v takšni krajini, ki jo aktivno sooblikuje človek, med prebivalci Velike Polane uživa veliko podporo.

Več o beli štorklji lahko izveš v rubriki Ptice Slovenije.
foto: Tone Trebar

Kaj smo naredili?

 1. Na mladinskem posvetu smo se povezali mladi iz različnih slovenskih krajev, kjer sobivamo z belo štorkljo in drugimi pticami kulturne krajine.
  Med skupnim druženjem smo razmišljali o priložnostih in izzivih, ki jih varstvo ptic ponuja ljudem, ter izmenjali naše izkušnje in pobude za aktivnosti v domačem okolju. Na posvetu so delovale tri skupine:

  • Ustvarjalne delavnice in spoznavanje prehrane bele štorklje
  • Skupina »Bela štorklja in ljudje – odnos prebivalcev Velike Polane do karizmatičnih sovaščank«
  • Skupina »Bela štorklja pri nas in v Evropi – kako z belimi štorkljami živijo v evropskih vaseh štorkelj?«
 2. Organizirali smo zaključno prireditev v Veliki Polani, kjer smo belo štorkljo, izkušnje domačinov v Veliki Polani in v tujih evropskih vaseh štorkelj ter naše mnenje predstavili širši javnosti.
  Dogodek, ki je privabil več kot 100 obiskovalcev, smo odprli s kratkim predavanjem o beli štorklji in njenem gnezdenju v Sloveniji. Nato so udeleženci posveta predstavili rezultate svojega dela po skupinah, ogledali pa smo si tudi film o beli štorklji, ki so ga pripravile študentke Univerze v Mariboru. K sodelovanju smo povabili tudi Boruta Štumbergerja, ki je na srečanju predstavil projekt Evropskih vasi štorkelj, ki ga koordinira nemška fundacija EuroNatur.
 3. Promocijski sejem Štorkljina tržnica
  Na tržnici so si obiskovalci ogledali stojnice z izdelki lokalnih obrtnikov iz Velike Polane, se udeležili prodajne razstave za namen varstva štorkelj ter na stojnicah s predstavitvijo DOPPS in tujih evropskih vasi štorkelj spoznali nova dejstva o tej karizmatični ptici. Člani pomurske sekcije DOPPS so mimoidočim pomagali z nasveti pri urejanju pticam in naravi prijaznih vrtov.
 4. V projekt smo z likovnim natečajem Ptice in naš vrtec vključili tudi najmlajše.
  Na natečaj je svoje izdelke iz več kot 60 vrtcev in njihovih oddelkov prispevalo 480 otrok, starih od 3 do 6 let. Zmagovalna dela smo razstavili in na zaključni prireditvi podelili nagrade.
Oglejte si film Štorklja in ljudje, »Beli štrk«, ki so ga pripravile članice ekipe organizatorjev projekta.

Podporniki projekta: Podjetje MB-Naklo d.o.o., Občina Velika Polana, Družba Telekom Slovenije, d.d.
Trajanje projekta: 1. 5. 2011–30. 11. 2011