V naravo z javnim prevozom in kolesi!

Živimo v dobi, v kateri kot prevozno sredstvo vladajo avtomobili, medtem ko uporaba koles in javnega prevoza ostajata v ozadju. To velja tudi za mlade, ki vse prepogosto raje ostanemo doma, kot pa da bi na lastno pest raziskovali domače kraje. Kakšna škoda. Vožnja z vlakom ali pa tek do postaje, kjer lovimo zadnji lokalni avtobus tistega dne, je namreč zajamčeno prvovrstna dogodivščina!

Tekom projekta je bil naš glavni namen spodbuditi čim širši krog ljudi, predvsem mladih, k uporabi javnih prevoznih sredstev in koles v prostem času. Ker v ospredje vedno najraje postavimo raziskovanje in druženje v naravi, smo se tega lotili z izdajo brošure, kjer smo predstavili več zanimivih in lahko dostopnih območij ohranjene narave. Pri izbiri izletov smo poskušali zajeti in predstaviti najrazličnejše slovenske regije, poseben poudarek pa smo namenili mokriščem.

Projekt, ki je potekal v okviru Mednarodnega leta biotske raznovrstnosti 2010, smo pripravili in izvedli člani mladinske sekcije DOPPS.

Katere izlete priporočamo? Poglej v poglavje Kam na izlet?

Kaj smo naredili?

1. Izdali smo brošuro Izleti z javnimi prevoznimi sredstvi in kolesom v 10.000 izvodih, kjer smo opisali 20 izletov na območja ohranjene narave. Brošure so bile ljudem na voljo na številnih dogodkih našega društva, izvode pa smo poslali tudi na nekatere izbrane naslove:

  • vsem 944 slovenskim osnovnim in srednjim šolam, vsem članom mladinske sekcije DOPPS ter drugim zainteresiranim mladim in mladinskim organizacijam,
  • 33 turistično informacijskim centrom po Sloveniji, 10 knjižnicam, upravam zavarovanih območij in okoljevarstvenim organizacijam.

2. Organizirali smo številne dogodke z namenom promocije projekta, brošure in ideje preživljanja prostega časa v naravi.

  • Opisane izlete smo predstavili na treh predavanjih (v Cerknici, Kopru in Mariboru), ter na v okviru Evropskega dneva opazovanja ptic organizirali tri izlete, ki so potekali na območjih, predstavljenih v brošuri.
  • Pripravili smo potujočo razstavo Življenje med nebom in zemljo, ki je gostovala Kopru, Kranju in v Gradu na Goričkem, .
  • Posebej za mlade smo organizirali tudi nagradni natečaj za najboljšo fotografijo, karikaturo in risbo na temo ptic, narave, javnega prevoza in koles ter natisnili 100 promocijskih majic.

Publikacije:
Brošura Izleti z javnimi prevoznimi sredstvi in kolesom (pdf)

Projektni sofinancerji: Mestna občina Koper, Ministrstvo za okolje in prostor, Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje
Trajanje projekta: 10. 1. 2010–31. 10. 2010