Zabavni kotiček –
ustvarjalne ideje za vsak mesec v letu!

Zabavni kotiček smo uredili s pomočjo prispevkov v rubriki Skupaj rastemo, ki jih objavljamo v društveni reviji Svet ptic.


Januar

Za mlade slaščičarje: sovji piškoti


Največkrat so takšni in drugačni dolgi zimski dnevi razlog, da se lotimo peke raznovrstnih sladkih dobrot. Zakaj ne bi za spremembo spekli nekoliko drugače oblikovane piškote, zaradi katerih se bo marsikomu na obraz prikradel nasmeh, ko jih bo zagledal?

Pri rezanju in peki naj pomagajo starši.

Kaj potrebuješ?

 • 250 g moke,
 • 150 g sladkorja,
 • 1 vaniljev sladkor,
 • 125 g zmehčanega masla,
 • 1 jajce,
 • 25 g kakava v prahu,
 • žlica mleka,
 • 15–20 indijskih oreškov,
 • malo črne in bele čokolade za krašenje in
 • okrogle bombone (lahko tudi rozine).

Navodila

 1. Zmešaj moko in obe vrsti sladkorja, dodaj maslo in jajce ter zgneti gladko testo.
 2. Testo razdeli na tri dele. En del pusti takšen, kot je, v preostalo testo pa vmešaj kakav in mleko.
 3. Iz svetlega testa naredi svaljek, ki naj bo dolg približno 35 cm. Temno testo razvaljaj v pravokotnik, katerega daljša stranica naj bo dolga toliko, kot je dolg svaljek iz svetlega testa, krajša pa toliko, da jo boš lahko ovil okoli svetlega svaljka.
 4. Temno testo tesno ovij okoli svetlega svaljka, tako da boš dobil debelejši svaljek, ki ga nato zavij s folijo (najboljše plastično) in ga daj za nekaj ur v hladilnik ali za eno uro v zamrzovalnik, da se strdi.
 5. Razreži svaljek na približno 0,5 cm široke kolute ter po dva položi na pekač, tako da se tesno držita skupaj. Kjer se koluta stikata, vtisni v testo indijski orešek, ki bo služil kot kljun.
 6. Piškote peči 15–20 minut pri temperaturi 170 °C oziroma dokler ne dobijo svetlo zlate barve.
 7. Ko so piškoti ohlajeni, lahko začneš s krašenjem. V majhno vrečko nadevaj stopljeno čokolado ter na koncu vrečke s škarjami naredi zelo majhno luknjico. Nariši perje z rjavo in oči z belo čokolado, v slednjo pa vtisni še bombon. Počakaj, da se čokolada strdi.

Huuu huhuhu-huu, dober tek!

Februar

Izdelajmo pustno masko!

1_4__zabavni_koticek_02februar_pustna_maska_1_barbara_vidmarSte se doma za pusta našemili in skupaj z drugimi pustnimi maskami preganjali dolgo zimo? Mi smo se! Letos smo si na obraz nadeli masko plavčka. Masko lahko uporabiš tudi za rojstnodnevno zabavo ali pa v igri na kakšen dolgočasen mrzel in deževen dan.

Kaj potrebuješ?

Navodila

 1. Na papir najprej natisni črno-belo masko plavčka in kljun ter ju izreži s škarjami. Na maski naredi zareze za kljun in izreži kroge za oči ter papir zapogni po označenih zarezah.
 2. Površino maske pobarvaj tako, kot je označeno na manjšem modelu v zgornjem desnem kotu.
 3. Prepogni in na sredino maske nalepi kljun, pri čemer beli del kljuna potisni skozi že prej pripravljene zareze.
 4. Odreži še primerno dolžino elastike, jo napelji skozi luknjice ob strani maske in jo zveži na koncih ter zalepi, da trdno stoji na svojem mestu.

Z malo domišljije lahko ustvariš še kakšno drugačno masko, ki je lahko tudi nekoliko fantazijska. Nanjo lahko nalepiš umetno perje pisanih in živih barv, ali pa »perje« izrežeš iz pisanega papirja in ga nalepiš na masko.

Marec

Magneti s ptičjimi silhuetami

1_4_zabavni_koticek_03marec_magneti_1_barbara_vidmar.resizedDoločanje posamezne vrste ptice je lahko nadvse težavno. Pravi trenutek mine in ptice že ni več! To so živahne živali, zato nam pri določanju lahko pomagajo nekatere njihove tipične značilnosti, kot je oblika ptice. Pozabavajmo se s silhuetami in izdelajmo magnete z obrisi nekaterih vrst ptic!

Silhueta ptice nam je lahko v veliko pomoč pri določanju posamezne vrste. Poglej obliko kljuna – je tanek in zakrivljen kot pri škurhih, kratek kot pri sinicah, močan kot pri ščinkavcih in strnadih, širok in raven kot pri racah? Kakšna je dolžina nog – so zelo dolge kot pri čapljah, močne z dolgimi kremplji kot pri ujedah in sovah ali izgledajo kako drugače?

Tudi peruti nam lahko pomagajo pri prepoznavanju vrste ptice. So dolge in široke kot pri štorkljah in nekaterih ujedah ali so morda kratke in široke kot pri sinicah? Kaj pa oblika repa – je škarjast kot pri lastovkah ali zelo dolg kot pri sraki in dolgorepki? Vse te lastnosti nam povedo marsikaj o ptici, ki jo opazujemo.

Kaj potrebuješ?

 • Magnetni papir,
 • filc, ki je lahko različnih barv,
 • lepilo in
 • škarje.

Navodila

 1. Na magnetni papir nariši ali natisni silhuete ptic ter jih izreži.
 2. Silhuete preriši na filc (te silhuete naj bodo kakšen milimeter večje), jih izreži in nalepi na magnetni papir. Priporočljivo je, da je filc debelejši, saj boš tako potem magnete lažje pripel.
 3. Počakaj, da se lepilo posuši, in ptičji magneti so narejeni. Pripneš jih lahko na primer na vrata hladilnika.

Na silhueto, izrezano iz magnetnega papirja, lahko nalepiš tudi več različnih barv filca in tako ustvariš barvito ptico. Če želiš, lahko ustvariš takšno, kot je v naravi, lahko pa se prepustiš domišljiji in ustvariš povsem pravljično ptico.

Zdaj, ko si naredil magnete, pa se ponovno lahko odpraviš v naravo ali v okolico svojega doma in poskusiš določiti čim več vrst ptic že od daleč, le na podlagi njihove silhuete. Poskusi narisati silhuete ptic, ki si jih videl.

Model silhuete ščinkavca (pdf)
Model silhuete plavčka (pdf)
Model silhuete taščice (pdf)

OPOZORILO
Silhuete iz magnetnega papirja naj izrezujejo odrasli, otroci pa le silhuete iz filca. Ostanke (majhne delce) magnetnega papirja takoj odvrzite v koš za smeti!

April

Igrajmo se ptičje starše – zgradimo gnezdo

1_4_zabavni_koticek_04april_gnezdo_dare_sere.resizedSte že kdaj našli zapuščeno ptičje gnezdo in raziskali, iz česa je sestavljeno? Nekatere ptice so namreč prave arhitektke pri graditvi gnezd, druge pa le poiščejo nezasedena drevesna dupla. Graditev gnezda je vse prej kot enostavno opravilo! Če ne verjamete, lahko poskusite sami!

Lastovičje gnezdo, pripeto pod strop v hlevu, je zgrajeno iz prsti in bilk. Prepojeno je s slino, od znotraj pa mehko obloženo s perjem, dlako ali senom. Graditev takšnega gnezda zahteva od 750 do 1.400 koščkov blata, ki jih lastovka prinese v kljunu!

Kljub neurejenemu videzu je tudi sračje gnezdo zelo dodelano. Starša najprej zgradita podstavek iz vej in ga utrdita z zemljo, nato pa iz vej izdelata še streho. Gnezdilno kotanjo obložita s spletom drobnih koreninic, bilk in živalske dlake.

Preizkusimo se pri gradnji gnezd tudi sami. Kdo bo izdelal večjo umetnino?

Kaj potrebuješ?

 • Vejice,
 • travne bilke,
 • mah,
 • lišaje,
 • koreninice ter
 • peresa, dlako, volno in podobno.

Navodila

 1. Pozanimaj se, iz katerih materialov posamezna ptica gradi svoje gnezdo.
 2. Na spomladanskem sprehodu naberi različen primeren material (nekaj smo ga našteli zgoraj), doma lahko poiščeš še kakšen košček volne.
 3. S pomočjo nabranega materiala se loti graditve gnezda.

Maj

Kdo se je zaletel v okno?

1_4_zabavni_koticek_05maj_okno_2_petra_vrh_vrezec.resizedSe je tudi vam v okensko steklo zaletela ptica? Ptice, ki trčijo v okensko steklo, pogosto nimajo sreče, da bi preživele. V steklene površine se zaletijo predvsem zato, ker v njih vidijo odseve bližnjih dreves ali grmovnic in jih zamenjajo s pravimi. Da bi čim manjkrat prihajalo do takšnih neljubih dogodkov, lahko za steklene površine naših oken izdelamo obrise ptic, imenovane tudi silhuete. Podobne obrise lahko vidimo na prozornih ograjah ob avtocestah.

Kaj potrebuješ?

 • List papirja,
 • barvice,
 • škarje in
 • lepilni trak ali drugo ustrezno lepilo ali tanko vrvico.1_4_zabavni_koticek_05maj_okno_1.resized

Navodila

 1. Na list papirja nariši silhueto ptice in jo pobarvaj s črno barvo. Lahko uporabiš tudi črn papir ali samolepilno folijo.
 2. Pobarvano silhueto izreži in nalepi na okno ali pa jo obesi na vrvico in jo namesti čim bliže stekleni površini. Tako se ji bodo z nekaj sreče ptice uspešneje izogibale.

Junij

Prehranjevalna veriga – izdelajmo mobil!

1_4_zabavni_koticek_06junij_mobil_tomaz_mihelic.resizedAli ste vedeli, da so sove številčne, kjer je veliko rastlinske hrane za male sesalce, kljub temu, da one rastlinske hrane sploh ne jedo? Mnoga bitja v naravi vplivajo druga na drugo, ne da bi bilo to opazno na prvi pogled. To lahko prikažemo s prehranjevalno verigo.

Kdo torej pohrusta koga? V našem primeru bo miška lešnik in zatem sova miško.

Kaj potrebuješ?

 • Trši šeleshamer,
 • škarje,
 • barvice (lahko tudi vodene barvice, voščenke, flomastre in podobno) in
 • vrvico.

Navodila

 1. Na trši papir nariši sovo, miško in lešnik. Vse tri izreži in jih pobarvaj na obeh straneh.
 2. V sredino sove in miške izreži primerno velik krog (miška poje lešnik, sova pa miško).
 3. V krog, ki si ga naredil v sredino miške, s pomočjo vrvice pritrdi lešnik, v krog v sredini sove pa miško z lešnikom.
 4. Sovo obesi na dovolj dolgo vrvico in svoj novi »mobil« pritrdi na strop.

Julij

Igra Spomin

Žal niso prav vsi počitniški dnevi obsijani s soncem, zato lahko katerega od deževnih dni izkoristimo za skupno ustvarjanje in izdelavo igre spomin. V vročih poletnih dneh se pred vročino umaknejo tudi ptice in niso tako opazne kot v spomladanskem času, ko je z vseh koncev in krajev mogoče slišati ptičje žvrgolenje.

Kaj potrebuješ?

 • Debelejši karton,
 • lepilo za papir,
 • olfa-nož ali škarje in
 • ravnilo.

Navodila

 1. V reviji Svet ptic smo objavili 40 slik ptic (glej prilogo spodaj). Ptice so v parih, in sicer samec/samica, poletno/zimsko perje ali odrasla ptica/mladič.
 2. Oba lista prilepi na debelejši karton in počakaj, da se lepilo dobro posuši.
 3. Izreži posamezne karte. Pri delu bodi potrpežljiv in pazljiv, da bodo karte čim bolj enakih velikosti.
 4. Naj se igra začne! Karte s prijatelji obrnite s slikami navzdol, jih premešajte in razpostavite po ravni podlagi.
 5. Vsak igralec obrne dve karti. Če odkrije par, obe vzame, če ne, ju položi nazaj v prvoten položaj in igro nadaljuje naslednji igralec. Zmaga tisti, ki zbere največ kart!

Prepustite domišljiji prosto pot – v rubriki Ptice Slovenije sami izberite vrste ptic, ki vas zanimajo. Če poznate že večino ptic okoli vašega doma, lahko izberete slike ptic, ki jih še ne poznate, a jih lahko opazite na vaših sprehodih v naravo.

Najbolj ustvarjalni pa se lahko kar sami lotite risanja ptic! V tem primeru boste poleg zgoraj naštetega potrebovali še različne barvice, svinčnike, flomastre …

Slikovna priloga za igro Spomin (Svet ptic, junij 2009) (pdf)

Avgust

Ko kamen spremeni podobo

1_4_zabavni_koticek_08avgust_kamen_barbara_vidmar.resizedMed izletom in potepanjem po naravi bomo prav gotovo našli kamne raznovrstnih oblik. Nanje lahko naslikamo prav imenitne živali in rastline. Motivov iz narave je neskončno mnogo. Na kamen, ki smo ga izbrali, lahko na primer narišemo raco mlakarico.

Kaj potrebuješ?

 • Kamen,
 • svinčnik,
 • tempera barve ali kakšne podobne barve, ki dobro prekrijejo površino,
 • lepilo in
 • naravne materiale (les, peresa, mah, listje, plodove, semena …).

Navodila

 1. Kamen najprej dobro operi in osuši, da boš nanj lažje risal. Pripravi si barve, s katerimi boš kamen pobarval.
 2. Na kamen najprej s svinčnikom skiciraj risbo račke. Če se zmotiš, lahko črte še vedno zbrišeš in zatem ponovno narišeš nove.
 3. Ko si zadovoljen z risbo, prični z barvanjem. Vedno počakaj, da se barva dobro posuši. Šele potem na kamen nanesi drugo barvo, razen če želiš, da se barve prelivajo. Površine, ki jih želiš pobarvati s svetlejšimi barvami, najprej pobarvaj z belo osnovo, da bodo barve potem bolj vidne.

Pri ustvarjanju lahko uporabiš še druge naravne materiale, ki si jih nabral na izletu, kot so peresa, mah, listje in različna semena. Uporabiš lahko tudi kupljene materiale, kot so kosmate in navadne žičke, vrtljive oči, filc in podobno.

September

Prstki, prstki … ptice

1_4_zabavni_koticek_09september_prstki_1_barbara_vidmar.resizedSte že kdaj razmišljali o tem, kakšne podobe ptic lahko pričaramo na list papirja s pomočjo naših prstkov in prstnih odtisov? Telesa mnogih ptic so si sicer precej podobna, vendar jih lahko ločimo po barvi in obliki kljuna, glave, peruti, nog, krempljev in repa.

Kaj potrebuješ?

 • List papirja,
 • vodene barve, tempere ali podobne barve, ki jih lahko speremo z vodo, in
 • oglje, flomastre, barvice ali svinčnik.

Navodila

 1. Najprej nariši telo ptice, tako da blazinico svojega prsta pomočiš v barvo in narediš odtis na papirju. Barva naj bo ravno prav gosta, da se bo prstni odtis lepo poznal na podlagi. Če boš narisal več ptic, naredi na enak način več prstnih odtisov. Izbereš lahko različne barve, če si se odločil za različne vrste ptic.
 2. Risbo dokončaj s pomočjo svinčnika, barvic ali flomastrov, tako da telesu dodaš še kljun, noge, rep in morebiti tudi glavo, peruti ali kremplje.
 3. V kljun ali kremplje ptice, ki si jo ustvaril, lahko narišeš še njen plen (miš, črva, žuželke …) ali material, ki ga nabira pri izdelavi gnezda (vejice, pero, mah …).

Seveda lahko s pomočjo prstnih odtisov narišeš tudi druge vrste živali, rastlin in celo predmete. Da bodo podobe še bolj zanimive, jih lahko ustvariš skupaj z velikimi prstnimi odtisi staršev.

Oktober

Ptičja slika iz jesenskega listja

1_4_zabavni_koticek_10oktober_listje_1_barbara_vidmar.resizedHip, hip, hip, strašni trik … in iz lista je nastala risbica ptička. Ali poznate risanko o Barbapapini družini, v kateri ni bilo nič nemogoče? Starši jo prav gotovo poznajo iz časa, ko so pred spanjem gledali risanko za lahko noč, mlajši pa morda z DVD-ja ali svetovnega spleta. Člani Barbapapine družine so lahko brez težav spreminjali obliko svojega telesa, mi pa bomo tokrat spremenili jesenski list v risbico ptice.

Kaj potrebuješ?

 • Listje različnih oblik in barv,
 • semena in cvetove (po želji),
 • lepilo,1_4_zabavni_koticek_10oktober_listje_2_barbara_vidmar.resized
 • papir,
 • barvice ali svinčnik in
 • škarje (po potrebi).

Navodila

 1. Na jesenskem potepu po naravi naberi primerno listje vseh mogočih barv in oblik. Da bo za začetek lažje, poišči tiste, ki so podobni trupu ptice. Rumeni, rjavi, rdeči, zeleni, pisani … izbira je jeseni res pestra.
 2. Nabrane liste položi med časopisni papir in ga obteži s knjigami ali kakšnim drugim težkim predmetom. Ko so listi po nekaj dneh suhi, lahko pričneš ustvarjati ptičjo sliko.
 3. Suh jesenski list prilepi na papir. To je lahko navaden list papirja, lahko pa izbereš tudi pisanega.
 4. Počakaj, da se lepilo dobro posuši, in nato na list nariši oči, kljun in, če želiš, tudi noge. Peruti lahko narišeš, ali pa na »trup« nalepiš manjši list, ki bo perut ponazarjal. Za oči, peruti, kljun in noge lahko uporabiš tudi semena ali cvetove, s katerimi boš dodatno okrasil »listnato« ptico.

Ptica, ki jo boš ustvaril, je lahko domišljijska. Če pa bo podobna kateri od tistih, ki si jih opazil v naravi, lahko ob njej napišeš tudi njeno ime. Svojo umetnino lahko uokviriš, lahko pa jo tudi podariš namesto čestitke ob osebnem prazniku. Če boš naredil več različnih risbic, jih lahko spneš v knjižico in zraven napišeš jesensko pravljico.

November

Krmilnice za ptice v lončkih za rože

1_4_zabavni_koticek_11november_krmilnica_barbara_vidmar.resizedJeseni ali ob prvi zmrzali lahko že uporabljene in očiščene lončke za rože ponovno uporabimo na prav izviren način – za izdelavo ptičjih krmilnic.

Kaj potrebuješ?

 • Lonček za rože,
 • podstavek za lonček,
 • vrv debeline 0,5 cm,
 • krajši košček tanjše veje in
 • akrilne barve.

Navodila

 1. Starši naj v lonček in podstavek z vrtalnim strojem izvrtajo po tri luknje.
 2. Nareži tri krajše in eno daljšo vrvico.
 3. Daljšo vrvico najprej naveži na košček veje ter jo potegni skozi odcedno luknjo na dnu lončka. Konec vrvice z navezanim koščkom veje naj bo na notranji strani. S pomočjo te vrvi boš krmilnico kasneje lahko obesil.
 4. S preostalimi tremi koščki vrvi poveži skupaj lonček in podstavek.
 5. Preden jo obesiš, lahko krmilnico pobarvaš s poljubnimi barvami in vzorci.

December

Novoletni ptičji okraski iz slanega testa

1_4_zabavni_koticek_12december_okraski_1_petra_vrh_vrezec.resizedNovo leto in božič se približujeta z vso naglico. Kaj ko bi letos našo novoletno jelko okrasili z drugačnimi okraski kot prejšnja leta? Okraske lahko izdelaš kar sam.

Kaj potrebuješ?

 • Fino mleto sol (2 lončka),
 • moko (2 lončka),
 • vodo (1 lonček ali manj),
 • valjar (lahko tudi plastenko, napolnjeno z mlačno vodo in ovito v alu folijo)
 • jedilni nož,
 • slamico,
 • silhuete različnih vrst ptic,
 • karton,
 • škarje,
 • lepilo,
 • rafijo ali kako drugo vrvico,
 • tempera ali akrilne barve in
 • čopič.

Navodila

 1. Silhuete različnih ptic, ki jih poišči na spletnih straneh ali v priročniku za ptice, natisni ali skopiraj na papir, jih prilepi na karton in izreži. Ptice naj bodo dovolj velike, da jih boš lahko izrezal iz testa.
 2. V posodi v voljno testo zgneti sol, moko in vodo. Testo naj počiva 15 minut, pokrito s plastično vrečko, da se ne posuši. Razvaljaj ga na debelino približno pol centimetra.
 3. Pripravljene silhuete ptic položi na testo in jih izreži s kuhinjskim nožem (majhni otroci to počnite samo pod nadzorom odraslih!) ali pa uporabi modelčke za piškote. Ne pozabi na luknjico za vrvico, ki jo lahko narediš kar s slamico ali pletilko.
 4. Pripravljene izdelke položi na aluminijasto folijo in posuši v kuhinjski pečici (eno uro na 100 °C pri odprtih vratih pečice). Lahko jih sušiš tudi približno pol ure na 125 °C pri zaprtih vratih ali pa nekaj dni na zraku ali radiatorju (v tem primeru jih prej položi na PVC vrečko, alu folijo ali »peki« papir). Posušeni ptički so beli in trdi.
 5. Posušene ptičje okraske domišljijsko pobarvaj s tempera barvicami. Ko se barva posuši, lahko okraske tudi polakiraš.
 6. Skozi luknjice vdeni vrvice in zveži konce. Tako so okraski pripravljeni, da jih obesimo na novoletno jelko.

Ptice lahko pobarvaš ob pomoči priročnika za določevanje ptic in se tako mimogrede naučiš, kako je določena ptica videti. Izbereš pa lahko tudi svoje barve in pobarvaš pravljične ptice, ki so za novoletno jelko najlepši.

Še nekaj dodatnih nasvetov:

 • Testo lahko pobarvaš že pred sušenjem. Vodi dodaj tempera barvo ali pa si tempero namaži na dlani in jo vgneti v testo. Lahko ga obarvaš tudi z dodatkom paprike (rdeča), kakava (rjava), karija ali cimeta (oker) in podobno.
 • Testo lahko okrasiš s klinčki, celim poprom, kroglicami, mrvicami, perlicami ipd. Dobro jih je treba vtisniti v testo, da ne odpadejo, ko se testo posuši.
 • Ker sol nase vleče vlago, lahko izdelki iz slanega testa v vlažnih prostorih čez čas razpadejo.

Nekaj silhuet ptic lahko najdeš spodaj ali pa jih izdelaš sam.

Silhueta pelikana (pdf)
Silhueta slapnika (pdf)
Silhueta ptice pevke (pdf)
Silhueta race (pdf)
Silhueta sove (pdf)