Pomlad in z njo pomladna številka revije Svet ptic

Dragi občudovalci ptic in narave,
revija izhaja ravno v času, ko je Slovenijo, Evropo in svet ohromila epidemija zaradi koronavirusa. Večina nas čas preživlja v samoizolaciji, mogoče kdo celo okreva po bolezni, zato se boste tokrat verjetno še s toliko večjim veseljem zatopili v branje. Tisti, ki ste zdravi in niste vpleteni v pomoč bolnim, izkoristite to obdobje za preživljanje časa v naravi sami. In narava ravno ta čas žvrgoli, gostoli in cvrči od prebujajočega se življenja, prihajajo selivke in začela se je ženitev s pripravo na gnezdenje in nov začetek.

V novi številki si preberite o prilagoditvah morskih ptic, ki so edini leteči organizmi, ki so osvojili tudi zrak nad morjem. Ker na potovanje zaradi epidemije trenutno ne moremo, lahko z mislimi potujemo na Ognjeno zemljo. »Iz Azije« prihaja zanimiv članek o tem, kako resno se varstva ogroženih ptic in ostalih vrst lotevajo na Okinavi. Novi izzivi za nas! Ne spreglejte tudi zanimivega prispevka o tujerodnih sesalcih. Med zglednimi ornitologi pa predstavljamo Dareta Fekonjo, ki tudi tiste ljudi, ki narave ne poznajo, navdušuje s pticami in naravo.

Ali ste vedeli, da letos mineva 20 let od začetka izhajanja revije Svet ptic? Damijan Denac opisuje, kako pestro je bilo pri spreminjanju prve oblike revije in kakšen trud je bil potreben, da je dobil dobre diapozitive za naslovnico. Obenem v prvi letošnji številki zaznamujemo 40 let prve številke revije Acrocephalus. Obsežen članek o začetkih revije, ciljih, vsebinah ipd. je predstavil prvi urednik, Iztok Geister.

Zbrali smo tudi nekaj vtisov z januarskega štetja vodnih ptic po Sloveniji, objavili navdušenje mlade raziskovalke nad NR Ormoške lagune, pišemo tudi o zaključku dveh pomembnih naravovarstvenih projektih – LIKE – Živeti na Kraškem robu in Ohranjanje populacije čigre, o Kongresu obročkovalcev in še mnogih drugih.

Naj vas razveseljujeta spomladanski ptičji vrvež ter ostali živelj in ostanite zdravi!

Petra Vrh Vrezec, urednica revije Svet ptic

  Kazalo

  • 4: Ptice naših krajev
  • 6: Morske ptice
  • 14: Argentinska Ognjena zemlja
  • 18: Sodelovanje je pot k varstvu prostoživečih živali
  • 21: Zakaj so ptičja jajca različnih barv
  • 22: Tujerodni sesalci
  • 24: Kobilar
  • 26: Barvna paleta ptic
  • 28: Dare Fekonja
  • 36: Januarsko štetje vodnih ptic
  • 38: Obisk mokrišča Ormoške lagune
  • 40: Zaključil se je projekt LIKE
  • 42: Četrti kongres obročkovalcev Slovenije
  • 43: Zaključil se je projekt ČIGRA
  • 44: (Ne)navadni krokar
  • 46: Draguljev ne moreš prodajati v kartonastih škatlah
  • 48: Spomini na Acrocephalus
  • 56: Mednarodna delavnica o roparskih pticah
  • 58: Program DOPPS, april-julij 2020

  PDF revije Svet ptic, leto 2020, letnik 26, številka 01.
  Elektronske različice revije bo dostopna tudi v Arhivu revij Svet ptic.

  Izšla je številka 168/169 društvene revije Acrocephalus

  V teh dneh je izšla številka 168/169 društvene revije Acrocephalus.

  2017_19_1_acro37_coverNaslovni članek predstavlja selitev južne postovke Falco naumanni v jugovzhodni Evropi. Temelji na obročkovalskih podatkih in kaže, da jesenska selitev poteka drugače od spomladanske. Ugotovljene daljše disperzijske razdalje mladih ptic pa morda omogočajo komunikacijo med sicer ločenimi gnezdečimi populacijami. Nizu favnističnih člankov o vodnih pticah v Sloveniji se je pridružil članek o Šaleških jezerih, kjer avtorja nadgrajujeta ugotovitve iz monografije o pticah Šaleških jezer. Opazovanja močvirskih uharic Asio flammeus so v zadnjih letih vse pogostejša, v nekaterih letih so te sove tako številne, da lahko govorimo o erupcijah. Ena samica, ki je sicer poginila, je imela celo razvito valilno plešo, kar nakazuje, da prva gnezditev te vrste v Sloveniji po letu 1936 morda le ni tako neverjetna, kot se zdi. Največ možnosti za srečanje s to še vedno redko vrsto sove imate na Ljubljanskem barju in vodnem zadrževalniku Medvedce.

  Leta 2015 se je seznamu vrst ptic Slovenije pridružila še ena, in sicer puščavski kupčar Oenanthe deserti, 386. po vrsti. Številko zaključujeta kratka članka o pticah kulturne krajine v Vojvodini in favnistični članek o zanimivih opazovanjih z romunske delte Donave.

  V rubriki Iz ornitološke beležnice imajo tokrat pomembno mesto ptice z barvnimi nepravilnostmi – preberite, zakaj vsaka bela ptica še ni albin.

  Revijo lahko v elektronski obliki najdete v arhivu revij ali na spodnji povezavi.

  Acrocephalus, 2016, letnik 37, številka 168-169 (pdf)

  Želimo vam prijetno branje!

  Acrocephalus

  V teh dneh je izšla številka 166/167 društvene revije Acrocephalus.

  Acrocephalus, 2015, letnik 36, številka 166-167Naslovni članek predstavlja izsledke sploh prve ekološke raziskave o smrdokavri Upupa epops v Sloveniji. Številčnost te karizmatične vrste kulturne krajine upada, brez dobrega poznavanja njenih ekoloških zahtev pa je nemogoče zasnovati učinkovite varstvene ukrepe. Na Goričkem so se smrdokavre prehranjevale pretežno z bramorji Gryllotalpa gryllotalpa, ključni prehranjevalni habitati pa so pokošeni travniki, travnata dvorišča ter kolovozi.

  V obročkovalskem poročilu za leto 2014 so povzeti podatki o 62,275 pticah, obročkanih v Sloveniji in številnih najdbah tujih ptic v Sloveniji in slovenskih ptic na tujem. Kmečko lastovko Hirundo rustica so ujeli več kot 5000 km daleč v Demokratični republiki Kongo, kosec Crex crex, obročkan med gnezditvijo leta 2013 na Planinskem polju pa je bil leto kasneje ujet na Češkem.

  V kratkem članku so predstavljene redke vrste ptic z območja današnje Slovenije, ki so shranjene v zbirki Universalmuseum Joanneum v Gradcu na avstrijskem Štajerskem. Večino od njih sta prispevala brata Reiser, kar je dobra priložnost, da s polic ponovno vzamete prelomno delo Otmarja Reiserja o pticah Maribora in okolice, ki je prosto dostopno na spletu.

  Redkokdo je spomladi 2015 lahko spregledal rdečenoge postovke Falco vespertinus. Ta sicer redna spomladanska selivka se je lansko pomlad v Sloveniji pa tudi drugod po Evropi pojavlja v nadpovprečno velikem številu. S skupnimi močmi in uporabo spletne baze podatkov smo uspeli rekonstruirati potek invazije in podati oceno, koliko teh ptic se je odselilo čez naše kraje: 3910–4370!

  Acrocephalus, 2015, letnik 36, številka 166/167 (pdf)

  Želimo vam prijetno branje!