Kaj imajo skupnega selitve ptic in ljudi?

Pretekli teden se je v Mariboru zaključilo prvo srečanje partnerjev ERASMUS+ projekta »Never Lose Your Soul«. Srečanje je trajalo od ponedeljka 19.2. do petka, 23.2. 2018 in je združilo učitelje ter mlade iz treh držav. Kaj smo počeli in kaj predstavlja projekt »Never Lose Your Soul«?

»Never Lose Your Soul« je projekt Evropske programske sheme ERASMUS+, ki bo med oktobrom 2017 in aprilom 2019 zbližal mlade, učitelje in predstavnike nevladnih organizacij iz Slovenije, Romunije in Ugande. Glavni cilj projekta je spoznati razloge za migracijo izobraženih mladih na območjih zavarovane narave v treh državah in odkriti prednosti in priložnosti, ki jih takšna območja ponujajo zanje. Vez v projektu bo simboliziral pojav selitve ptic, kjer lahko najdemo številne vzporednice z življenjem ljudi. Projektne aktivnosti bodo obsegale izobraževanja in delavnice, terensko in raziskovalno delo, dve mladinski izmenjavi ter začetno in zaključno mednarodno srečanje.

Foto: Zala Šeško

Prvo mednarodno srečanje je za nami

V ponedeljek, 19.2.2018 sta se je na II. gimnaziji Maribor zbrali projektni ekipi učiteljev iz Romunije in Ugande, ter dijaki, učitelji in mladi iz II. gimnazije Maribor, Javnega zavoda CEZAM in DOPPS. Po toplem sprejemu na šoli so sledili štirje dnevi intenzivnih delavnic in ekskurzij, tekom katerih smo izoblikovali natančnejše projektne cilje in spoznali primere dobrih praks iz Slovenije. V teoretičnem delu smo imeli priložnost prisluhniti različnim predavanjem:

  • Zdravstvena tveganja pred potovanjem v Centralno Afriko (Dr. Zoran Simonović, NIJZ)
  • Razumevanje koncepta biodiverzitete (Tilen Basle, DOPPS)
  • Dediščina in naravi prijazen turizem (dr. Jurij Gulič, ZRSVN)
  • Razumevanje modela selitev ptic za razumevanje človekovih migracij (dr. Damijan Denac, DOPPS)
  • Integracije emigrantov (Albin Keuc, SLOGA)
  • Naravi prijazno kmetovanje v zavarovanih območjih (dr. Rok Mihelič, BF Ljubljana)

Vsem teoretičnim sklopom je sledil še praktični del v obliki ekskurzij, kjer smo teorijo spoznali še v praksi:

Srečanje je seveda služilo tudi druženju in krepitvi vezi med vsemi projektnimi partnerji. Vzdušje je bilo zelo pozitivno in že naravnano k prihajajočim aktivnostim.

Več utrinkov s prvega srečanja si lahko ogledate v GALERIJI.

Kaj v prihodnje?

Foto: II. gimnazija Maribor

Po srečanju nas čaka obdelava zbranih informacij, izoblikovanje delovnih metod in priprava na naslednje aktivnosti, ki se bodo odvile tekom lega leta. Konec meseca maja nas bodo v Sloveniji za dober teden dni obiskali dijaki iz Romunije in Ugande, sredi avgusta pa se bomo mladi ornitologi in dijaki iz Slovenije in Romunije podali na avanturo v Afriko, natančneje na jezero Bunyonyi v Ugandi.

O vseh aktivnostih bomo seveda poročali, že sedaj pa lahko dogajanju sledite na projektni spletni in Facebook strani. Vabljeni k ogledu in ostanite z nami!