»Hišni ljubljenčki« izumirajo!

2016_11_12_rdeci_seznam_banner

Letošnja posodobitev Rdečega seznama organizacije IUCN (Svetovna zveza za varstvo narave) prinaša zaskrbljujoče opozorilo o stiski nekaterih najbolj priljubljenih vrst ptic, »hišnih ljubljenčkov« katere sta lov in preprodaja pripeljala do skorajšnjega izumrtja v naravi.

Sivi žako (Psittacus erithacus), verjetno največja ikona in ena najbolj prepoznavnih ptic na svetu je na letošnjem seznamu zdrsnila iz kategorije RANLJIVA v kategorijo OGROŽENA. Ta inteligentna, karizmatična papiga, ki je vsem dobro poznana po neverjetni sposobnosti posnemanja človeškega glasu je ena najbolj priljubljenih vrst ptičjih »hišnih ljubljenčkov« po vsem svetu. Papiga je tako pogost prizor v trgovinah s hišnimi ljubljenčki, da bo marsikdo presenečen ko bo izvedel, da vrsti v naravi grozi izumrtje. V nekaterih Afriških državah, kjer vrsta domuje je njena populacija upadla za 90, ponekod celo za 99%!

Razmere so še bolj zaskrbljujoče v Aziji, kjer je kar 19 vrst ptic povzpelo v višjo kategorijo ogroženosti, 6 izmed njih v kategorijo KRITIČNO OGROŽENA, kar je zadnja kategorija pred izumrtjem. Vse te vrste so endemične za Indonezijo, kjer ima velik vpliv uničevanje tropskega gozdu, vendar je glavni povod v izumiranje teh vrst lokalno trgovanje ulovljenih ptic.

2016_11_12_liscki_kletka_gregorsubic

Ptice pevke pogosto pristanejo na trgu tudi na Balkanu in celo v Sloveniji. Na fotografiji so liščki na ulici Škodre, Albanija.
Foto: Gregor Šubic

Otoški endemiti se vračajo

Kljub temu letošnji Rdeči seznam prinaša nekaj spodbudnih novic iz oddaljenih otokov iz vsega sveta. Ptice, katerih območje razširjenosti zajema le otok ali arhipelag so med najbolj ogroženimi, ne zaradi njihovega majhnega območja razširjenosti, temveč zaradi slabe zmožnosti prilagoditve na nove grožnje, kot so naprimer novi plenilci (mačke, podgane). Prav zaradi tega predstavljajo velik delež današnjih izumrtji otoški endemiti.

Letošnja »poplava« vrst, katere so prešle v nižjo kategorijo ogroženosti kaže, da vložena energija in varstveni ukrepi izredno pomagajo otoškim populacijam. Med mnogimi vrstami je tudi azorski kalin (Pyrrhula murina), katerega populacija se je iz slabi 300 osebkov v 80-ih letih prejšnjega stoletja do danes potrojila!

Na svetu imamo 742 vrst ptic več!

BirdLife International je kot organ za ptice pri Rdečem seznamu letos končal drug in tudi zadnji taksonomski pregled ptic. Letošnji se je osredotočil na ptice pevke in je pripeljal do prepoznave 742 novih vrst ptic, večino katerih je pred tem predstavljalo podvrste drugih vrst. Danes tako na svetu poznamo 6.649 vrst ptic pevk, skupno število vrst ptic pa je tako preseglo mejo 11.000 in se je tokrat ustavilo pri 11.121.

Izmed vseh novih vrst ptic je 11% ogroženih. Trinajst je v času vpisa v Rdeč seznam že IZUMRLIH, mnoge izmed njih je to doletelo v zadnjih 50 letih.

»Na žalost prepoznava 700 »novih« vrst ptic ne pomeni, da gre pticam na svetu bolje,« razlaga Dr. Ian Burfield, koordinator za globalno znanost pri BirdLife International. »Medtem ko se naše znanje poglablja, se potrjujejo tudi naše skrbi: ne-trajnostno kmetijstvo, sečnja, tujerodne vrste in druge grožnje – kot naprimer nelegalno trgovanje z vrstami – še zmerom vodijo številne vrste proti izumrtju.«

Več informacij o posodobljenem Rdečem seznamu lahko najdete na spletni strani BirdLife Inaternational.