Tudi letos na sejmu!

Letos se bo v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču odvil že 47. sejem Narava-zdravje, ki pritegne številne razstavljalce s področja prehrane, naravne kozmetike, gibanja, welness-a in zelenega sobivanja. Letos se bo predstavilo 346 organizacij iz 25 držav, med njimi pa bomo program na razstavnem prostoru popestrili tudi prostovoljci Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije.

2016_22_11_NZ_728x90_obiscitenas

2016_22_11_sejem_NZ_2016_TilenBasle

V lanskem letu smo bili z obiskom razstavnega prostora zelo zadovoljni.
foto: Tilen Basle

Letošnje dogajanje na sejmu bodo prostovoljci DOPPS popestrili z razstavnim prostorom, kjer bo osrednja tema zimsko krmljenje ptic. Izvedeli boste lahko vse o tem kakšno krmilnico in hrano izbrati, ter kdaj je primeren čas za pričetek hranjenja ptic. Prijazni prostovoljci vam bodo z veseljem navrgli tudi kak namig, kako ptice ob tem čim bolj uspešno opazovati.

Če se radi gibljete v naravi in opazujete živež okoli sebe, vam bomo predstaviti tudi tri naravne rezervate s katerimi društvo opravlja. Spoznali boste lahko prebivalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok, Iški Morost in Ormoške lagune ter tako pridobili kakšno novo idejo za nedeljski izlet ali pa organizacijo naravoslovnega dne za vaše učence.

Na voljo bodo izdelki iz »Jesenske prodajne akcije«

Na sejmu bodo na prodaj tudi vsi izdelki iz »Jesenske prodajne akcije«, zato ne zamudite te priložnosti za nakup katerega izmed izdelkov, ki smo jih to jesen pripravili prav za vas. Izbirate lahko med bombažnimi majicami, torbami in nahrbtniki, društvenim koledarjem 2017 in še mnogim drugim!

Sejem bo potekal od četrtka, 24. novembra pa vse do nedelje, 27. novembra 2016. Obiščete nas lahko v Stekleni dvorani (C) vsak dan med 9. in 19. uro, v nedeljo pa med 9. in 17. uro. Lepo vabljeni!

Ali so ptice lačne?

Prišel je čas jeseni, ki se že preveša v zimo, saj so se v zadnjih dneh temperature spustile precej nizko. Hkrati je to tudi napoved, da iz svojih garaž ali vrtnih lop počasi vzamemo ptičje krmilnice, z njih stresemo prah in jih pripravimo na novo sezono krmljenja. Vendar zakaj krmimo ptice? Kako in s čim? Ali že lahko pričnemo?

2014_10_29_opazovnje_krmilnica_Ivan_Esenko

Krmilnica lahko služi tudi kot učilnica v naravi.
foto: Ivan Esenko

Zimsko hranjenje ptic je v mnogih državah sveta običaj, ki pritegne številne ljudi. Ob vrvežu na krmilnici si lahko od blizu ogledamo bolj ali manj pestro paleto ptic, opazujemo njihovo obnašanje in različne načine prehranjevanja. Ptice hranimo preprosto zato, ker so nam všeč in v nas vzbujajo pozitivne občutke. Slednje pa je tudi najpomembnejši razlog, zakaj pozimi hraniti ptice, saj lahko zimo preživijo tudi brez naše pomoči.

Da bo doživetje opazovanja ptic na krmilnici prijetno in za ptice varno smo za vas na spletni strani v rubriki Hranjenje ptic pripravili nekaj koristnih napotkov. Tako boste lahko že na domačem vrtu ali zelenici pticam pripravili pravo pojedino, vam ali vašim otrokom pa pričarali prav posebno doživetje.

Zunaj se je precej shladilo. Ali lahko pričnemo hranit ptice?

Ptice lahko v naravi same najdejo zadostno količino hrane. Nekoliko več težav imajo, ko temperature padejo pod ledišče ali tla prekrije snežna odeja. Takrat je tudi čas, da pričnemo s hranjenjem in pticam pomagamo, ko je zanje hrana težje dostopna. Hranimo redno do prve daljše otoplitve.