Povečali smo upravljavske površine Naravnega rezervata Ormoške lagune

Naravni rezervat Ormoške lagune meri nekaj več kot 66 ha in je v lasti ter upravljanju DOPPS. Sestavlja ga šest lagun, pašniki, nekaj travnikov in gozd. Pri vzdrževanju odprtih površin nam pomaga čreda bivolov.

Na začetku decembra smo upravljavske površine z nakupom parcele ob južni meji rezervata povečali za 1,09 ha.

Gre za parcelo, ki je bila do sedaj v njivski rabi, v projektu LIFE FOR SEEDS pa jo bomo s pomočjo zelenega mulča in semenskih mešanic, požetih na nasipih Ptujskega jezera, spremenili v vrstno bogat travnik.

Nova parcela v NROL. Foto: Damijan Denac

V Sloveniji so izkušnje z renaturacijami njiv v travnike izjemno skope, tako da bomo na tem področju vsekakor “orali ledino”.

S travnikom bomo tudi po izteku projekta upravljali na način, ki bo upošteval ekološke potrebe vrst na njem – to v grobem pomeni, da ga ne bomo gnojili, kosili pa enkrat ali največ dvakrat letno. Krmo bomo uporabili za zimsko hranjenje bivolov.

Obnova travnika se bo pričela predvidoma poleti 2022.

Parcela je bila kupljena v okviru projekta LIFE FOR SEEDS (LIFE20 NAT/SI/000253), ki ga sofinancirata Evropska unija iz programa LIFE in Sigrid Rausing Trust.

Sajenje mejice v Naravnem rezervatu Ormoške lagune

V četrtek, 11. 11. 2021, smo v Naravnem rezervatu Ormoške lagune s pomočjo prostovoljcev DOPPS zasadili mejico v skupni dolžini 400 m.

Za zasaditev smo uporabili sadike avtohtonih drevesnih in grmovnih vrst (leska, črni bezeg, navadna krhlika, skorš, češnja, brek, navadni gaber, poljski javor, hrast, trdoleska, črni trn, rumeni dren, navadni glog, kalina, brogovita, dobrovita), ki so bile financirane v projektu zaDravo.

Z vzpostavitvijo mejice želimo izboljšati življenjske razmere za ptice, saj mejice zanje predstavljajo pomembna mesta za prehranjevanje, gnezdenje, petje ter zavetje pred plenilci. Hkrati pa so mejice pomembne tudi za opraševalce, ki v njih najdejo zatočišča, v toplem delu leta pa so cvetoče mejice bogat vir nektarja in peloda.

Stroški dela za vzpostavitev mejice ter zaščitni material za sadike so bili financirani v okviru projekta EIP VIVEK, ki ga delno financirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija iz podukrepa 16.5.

 

 

 

Nov 1,5 ha velik vlažni travnik v NR Ormoške lagune

Kdor je v zadnjem času obiskal Naravni rezervat Ormoške lagune, se je lahko prepričal, kako bogato z življenjem ptic je to območje. V marcu je lahko tukaj do 1000 osebkov več kot 30 vrst vodnih ptic. To stanje smo omogočili z obnovo habitatov v preteklosti in z ustreznim upravljanjem s habitati.

kozica (Gallinago gallinago).
Foto: Alen Ploj

Čeprav smo glavnino obnovitvenih del izvedli v letih 20142017 v okviru Life projekta, je v bazenih ostalo še veliko možnosti za izboljšave habitatov in eno takšnih smo izvedli lani. Severni del drugega bazena je na površini hektarja in pol preraščala pretežno tujerodna vegetacija, v tleh pa je ostalo približno 100 štorov različnih velikosti, ki so ovirali košnjo tega dela in preoblikovanje v kvaliteten močvirni travnik. Ob podpori nemške fundacije EuroNatur smo odstranili štore, površino poravnali in pokosili ter vzpostavili vodni režim vlažnega travnika. Tako nam je že jeseni 2020 uspelo vzpostaviti dodatno površino na kateri so se v večjem številu zadrževale in hranile kozice, enako pa jo uporabljajo tudi zdaj, na spomladanski selitvi. Površina je v zaprtem delu rezervata, do katere obiskovalci nimajo dostopa. Z novo nastalim vlažnim travnikom bomo upravljali na način, da bomo zagotavljali trajno stanje velike biodiverzitete.

Naravni rezervat Ormoške lagune med finalisti za evropsko nagrado Natura 2000

Z obnovo habitatov in razglasitvijo Ormoških lagun kot naravnega rezervata smo deležni mednarodnega priznanja – projekt obnove se je uvrstil med finaliste letošnjih Natura 2000 nagrad (Natura 2000 Award).

Tovarna sladkorja Ormož (TSO) je pričela z obratovanjem leta 1979. Odpadne vode, bogate s hranili, ki so se zbirale v bližnjih bazenih, so prav kmalu pritegnile številne vodne ptice, saj so slednji zanje pomenili optimalno prehranjevališče. V 90-ih letih sta DOPPS in TSO, katere večinski lastnik je bil nizozemski Cosun, v bazenih Ormoških lagun s skupnimi močmi opravila nekaj naravovarstvenih akcij, med katerimi velja še posebej omeniti ureditev gnezdišča za navadno čigro in rečnega galeba – postavitev prvih gnezditvenih splavov.

V letu 2006 je bila tovarna zaradi reforme EU prisiljena zapreti svoja vrata. Kljub temu pa njeno vodstvo ni zaprlo vrat varstvu narave in najpomembnejšim prebivalcem Ormoških lagun – pticam. V letu 2010 so se odločili, da območje bazenov (60 ha) podarijo DOPPS-u, mi pa smo se zavezali, da bomo vzpostavili naravni rezervat in poskrbeli za varstvo ptic v prihodnje. Na društvu smo uspešno pridobili LIFE-sredstva, s katerimi smo obnovili habitate, uredili nov dotok vode in začeli z uresničevanjem naravovarstvenega upravljanja območja.

»Nekaj ornitologov nas je z Ormoškimi lagunami dobesedno zraslo in smo se dobro zavedali, kaj pomenijo za ptice, njihovo selitev in Slovenijo. Ko jim je grozil propad, smo vložili vse napore in postavili na kocko marsikaj, da bi jih rešili. Vem, da so to našo odločenost in iskrene namene prepoznali lastniki in tako so naše sanje lahko postale resničnost. Pot do rezervata pa je bila še dolga in vse prej kot lahka,« je povedal direktor DOPPS in vodja projekta renaturacije lagun Damijan Denac.

V Naravnem rezervatu Ormoške lagune boste danes med sestoji trsta, rogoza in drugih ciljnih habitatov lahko opazovali gnezdeče kostanjevke, na selitvi pa ponovno jate močvirskih martincev. Območje je sestavni del Nature 2000 – območja »Drava« in je postalo eno najpomembnejših gnezdišč in selitvenih postajališč za vodne ptice v Sloveniji. Paša z vodnimi bivoli je hkrati ustvarila enega največjih kompleksov ekstenzivnih pašnikov v spodnji Podravski regiji.

Nagrada Natura 2000

Evropska komisija je v letošnjem letu projektu obnove habitatov v Naravnem rezervatu Ormoške lagune podelila posebno priznanje. Projekt je uvrstila med finaliste letošnjih nagrad Natura 2000 (Natura 2000 Award). Ob bok nam je v kategoriji »Varstvo narave« postavila še sedem projektov iz celotne Evrope, o najboljšem projektu pa boste odločali VI!

»S tem projektom smo pokazali alternativo preživelim konceptom. Ohranili smo naravo in jo namenili v izobraževalne namene. Ustvarili smo delovna mesta in pomagali k prepoznavnosti občine, regije in države. Vse to je javni interes. In pri vsem tem smo plačali socialnih transferjev in davkov več, kot je vložila v projekt RS. Torej smo poleg vsega še malo napolnili proračun. Naj bo vaš glas za ta projekt tudi sporočilo, da problemov sveta danes – klimatska kriza, biodiverzitetna kriza, »nove bolezni« itd. – ne moremo reševati z enakimi načini, ki so probleme povzročili – z neskončnim izkoriščanjem narave,« še dodaja Denac.

Kliknite na spodnjo fotografijo in oddajte svoj glas za Naravni rezervat Ormoške lagune in njegove prebivalce.

Evropski dan opazovanja ptic 2019

Evropski dan opazovanja ptic poteka v času, ko milijoni ptic s severnih krajev zapuščajo svoja gnezdišča in se pomikajo v toplejše, s hrano bogate kraje. To je edinstvena priložnost za opazovanje številnih vrst ptic, ki se pri nas ustavijo in počivajo tekom naporne in nevarne selitve.

DOPPS vas skupaj z BirdLife International vabi, da izkoristite priložnost in spoznate osupljivi svet ptic in njihovih selitev. Največji dogodek zveze BirdLife International, bo letos potekal v soboto, 5. in nedeljo, 6. oktobra 2019. Vse od leta 1993 smo na skoraj 40.000 dogodkih po vsej Evropi ptice približali že več kot milijon ljudem, ki so skupaj opazovali več kot 73 milijonov ptic.

Glavni namen dogodkov je ljudem približati svet ptic in jih ozavestiti o potrebah ptic selivk na gnezdiščih, postajališčih vzdolž selitvenih poti in prezimovališčih v Mediteranu in Afriki. Letos vas skupaj z 31 evropskimi partnerji zveze BirdLife International vabimo, da z nami opazujete ptice in prisluhnete dejstvom o selitvah ptic in nevarnostim, katere te srečujejo na svoji poti. Organizirali bomo izlete, kjer boste lahko izvedeli več o selitvah ptic, njihovih poteh, z nekaj sreče pa boste katero izmed ptic lahko tudi opazovali. V Evropi skupaj za vas pripravljamo več sto dogodkov.

Ob letošnjem Evropskem dnevu opazovanja ptic 2019 (EuroBirdwatch19) vas hkrati lepo vabimo, da obiščete uradno Facebook stran EuroBirdwatch, kjer si lahko ogledate ali delite fotografije. Skupaj lahko pokaženo diverziteto dogodkov, ptic in ljudi v naravi vse od Azerbejdžana preko Norveške do Gibraltarja! Zelo veseli bomo tudi vaših lastnih fotografij in prispevkov, katere lahko z nami delite na Facebook strani EuroBirdwatch, DOPPS-BirdLife Slovenia ali jih pošljete na tilen.basle@dopps.si.

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije smo letos za vas pripravili dogodke na več koncih države. Vabimo vas, da se katerega izmed njih udeležite in skupaj z nami opazujete eden najbolj fascinantnih naravnih pojavov – selitev ptic!

Sobota, 5. oktober:

Nedelja, 6. oktober:

Ptičarijada 2018 – ornitološki dogodek leta

V soboto 29.9. se je na območju Prlekije odvijal izjemen dogodek za vse ornitološke navdušence. Potekala je deseta Ptičarijada. Poligon je zajemal območje treh občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi.

Po poligonu se je za ptičjimi vrstami podilo 44 udeležencev dogodka, ki so bili razdeljeni v 11 skupin. Skupno so zabeležili 110 vrst ptic. Med najbolj zanimivi vrstami so zagotovo bili žvižgavka, dolgorepa raca, mokož, mala uharica, belorepec, kobilar, rjavovrati ponirek in veliki srakoper.

Mala uharica (© Rudi Kraševec) in kanja (© Alen Ploj).

Med najpogosteje zabeleženimi vrstami je na vrhu kraljeval domači golob, sledile pa so mu vrste kot so grivar, kanja, kormoran, labod grbec, mali ponirek, raca mlakarica, pritlikavi kormoran, rečni galeb, siva čaplja, siva vrana in škorec.

Z največ zabeleženimi vrstami (83 vrst) je zmagala skupina Žol ne Žolne, drugo mesto (78 vrst) je zasedla skupina Ugrabila sva 2 Miheliča, tretje mesto pa sta si z 68 zabeleženimi vrstami razdelili skupini Banda Ptičarska in Hajndl.

Zmagovalni ekipi Žol ne žolne in Banda ptičarska. (©Matej Gamser)

V kategoriji največ fotografiranih vrst je zmagala ekipa iz dolenjskega konca Banda ptičarska, ki jim je uspelo fotografirati skupno 54 vrst ptic.

©Matej Gamser

Veseli smo, da se je kljub oddaljenosti letošnjega območja, tekmovanja udeležilo zelo lepo število tekmovalcev.
Hvala vsem, ki ste prišli in se že veselimo naslednjega leta!

Naravni rezervat Ormoške lagune je odprt

Naravni rezervat Ormoške lagune je odprt. 8. septembra 2017 so generalna direktorica Direktorata za okolje mag. Tanja Bolte, župan Občine Ormož Alojz Sok, predsednik nadzornega odbora Tovarne sladkorja (TSO) Hans Hogeweg in predsednik DOPPS-a Rudolf Tekavčič s svečanim rezanjem traku napovedali novo obdobje Ormoških lagun. Otvoritve se je udeležil tudi veleposlanik kraljevine Nizozemske gospod Bart Twaalfhoven.

Sporočilo za javnost (pdf)

Fotografska gradiva ob sporočilu za javnost (zip)

Otvoritvi je sledilo pestro dogajanje skozi ves vikend. V soboto smo za širšo javnost organizirali dan odprtih vrat, v nedeljo pa smo skupaj s Kolesarsko mrežo Ptuj izvedli kolesarski izlet iz Ptuja v NR Ormoške lagune. Nekaj utrinkov iz dogodkov si lahko ogledate v spodnji galeriji.


Fotografije: Tilen Basle, Peter Mesarič, Jure Novak in Alen Ploj

Slavnostna otvoritev NR Ormoške lagune

Prisrčno Vas vabimo na slavnostno otvoritev Naravnega rezervata Ormoške lagune, ki bo v petek, 8. septembra 2017 s pričetkom ob 12. uri.

Več o naravnem rezervatu, njegovi zgodovini in naravovarstvenemu pomenu, pticah in možnostih obiska rezervata si lahko preberete v novi brošuri Naravni rezervat Ormoške lagune.

Dan odprtih vrat

V soboto, 9. septembra 2017 bo v Naravnem rezervatu Ormoške lagune med 7. in 12. uro potekal dan odprtih vrat. Program bo tega dne sledeč:

  • med 7. in 9. uro bo gospod Franc Bračko prikazal obročkanje ptic,
  • med 9. in 12 uro bo ogled naravnega rezervata in opazovanje ptic z ornitologi.

Prisrčno vabljeni k udeležbi.

Naravni rezervat Ormoške lagune

Vlada Republike Slovenije je na 133. redni seji dne 4. 5. 2017 sprejela sklep, s katerim je izdala Uredbo o Naravnem rezervatu Ormoške lagune.

Ormoške lagune so torej postale uraden naravni rezervat razglašen z vladno uredbo. S tem so dolgoletna naravovarstvena prizadevanja na območju Ormoških lagun dobila formalno priznanje. Uradna otvoritev naravnega rezervata bo sledila v kratkem. Na območju smo v okviru projekta LIVEDRAVA že izvedli obsežno renaturacijo z namenom izboljšati habitate ogroženih gnezdilk in selivk, območje smo opremili z infrastrukturo za opazovanje ptic in z izobraževalnimi tablami. Upravljanje izvajamo z regulacijo gladine vode in s pašo z vodnimi bivoli, ki se za ta namen odlično obnesejo. V bližnji prihodnosti načrtujemo izid vodnika po rezervatu.

O sprejetju sklepa lahko več preberete v novici na spletni strani Natura 2000.

Uredba NR Ormoške lagune -Sklep Vlade (PDF)

Besedilo Uredbe o NR Ormoške lagune (PDF)