POLETNE PTIČJE NOVICE

Navdušujoč članek Zakaj potrebujemo ptice (bolj kot ptice potrebujejo nas) nam bo razkril, da so ptice kot opraševalci, naravni čistilci, razširjevalci semen, oblikovalci pokrajin, navdihovalci in še mariskaj naši nujno potrebni spremljevalci. V nadaljevanju se sprašujemo Ali je varstvo ptic v intenzivni kmetijski krajini sploh mogoče? Naravovarstvena skrb se stopnjuje v članku Na poti brez vrnitve? Lovrenc Lipej predstavlja plenilce na vrhu prehranjevalne verige, morske pse in skate, ki so izjemno pomembni za analize bioakumulacije in biomagnifikacije strupenih in drugih snovi.

Na počitnice vas tokrat »peljemo« na zanimiv grški otok Kefalonija, želvji raj. Popeljali pa vas bomo tudi v skrvnostni svet bobnarice, naše najbolj skrite čaplje. Med tujo literaturo smo našli prispevek o zvočnih snemalnikih, ki že zelo dobro nadomestujejo terenske popisovalce.

Odličen fotograf in univerzitetni profesor, Tom Turk, nam jemlje dih s svojimi čudovitimi fotografijami ptic. Gotovo zanimivo branje pa vam bo tudi intervju s Tomažem Miheličem, glavnim urednikom Atlas ptic Slovenije in kratek prispevek o slovesni predstavitvi atlasa. Ob praznovanju 40. obletnice DOPPS nam je Iztok Geister predstavil svoj pogled na slovenski razvoj ornitologije in društva. Pozabavali pa se boste ob branju prigod pisarne ob zvonenju ornitofona in temu pripadajočimi zgodbami. Ker se v društvu vedno veliko dogaja, boste deležni kar nekaj strani branja o delavnicah, razvijajočih se projektih, popisih, dogodkih DOPPS …

Uživajte v branju!

Petra Vrh Vrezec, urednica revije Svet ptic

  Kazalo

  • 4: Ptice naših krajev
  • 6: Sedem razlogov, zakaj potrebujemo ptice
  • 10: Kefalonija – želvji otok
  • 14: Je varstvo ptic v intenzivni kmetijski krajini mogoče?
  • 18: Na poti brez vrnitve?
  • 21: Človek proti tehnologiji
  • 22: Bobnarica
  • 24: Ali je sobivanje planinskih orlov in vetrnih elektrarn možno?
  • 26: V zraku, na drevesu in v vodi
  • 28: Tomaž Mihelič – srčno med pticami in ljudmi
  • 31: Šest dejstev o navadni čigri
  • 32: Nasveti za opazovanje
  • 34: Ornitofon, skovik in lepotici
  • 35: Slovesnost ob predstavitvi Atlasa ptic Slovenije
  • 38: O motivih ustanovitve društva pred štirimi desetljetji (II. del)
  • 42: Program predavanj, izletov, akcij DOPPS, september 2019
  • 44: Novice

  PDF revije Svet ptic, leto 2019, letnik 25, številka 01.
  Elektronske različice revije bo dostopna tudi v Arhivu revij Svet ptic.

  40 let DOPPS in izid novega Atlasa ptic gnezdilk Slovenije

  Ker je pomlad in nam ob ptičjem petju, še zlasti kukavičjem, poskoči srce, boste verjetno z zanimanjem prebrali obsežen prispevek o kukavici in njenih zvijačah, ki se jih poloti, da lahko gostiteljem, ki tudi ne zaostajajo v ukanah, podtakne svoje jajce.

  Tokrat vas razveseljujemo tudi z novico o izidu tako težko pričakovanega novega Atlasa ptic gnezdilk Slovenije! V članku boste izvedeli, koliko podatkov smo zbrali, koliko piscev je sodelovalo, o informacijah o prednaročilu in še marsičem. Bodimo ponosni in hvaležni za obsežno delo, ki je nastalo po zaslugi velikega društvenega entuziazma in srčnih, predanih popisovalcev, piscev, urednikov, fotografov …

  Tokrat vas vabimo na potovanje po zanimivem grškem otoku Antikiteri, pomembni kopnini, na kateri se ustavljajo ptice na selitvi. Če se boste želeli malo posvetiti tudi neornitološkim temam, boste nekaj več izvedeli o pravih sluzavkah, mojstricah preobrazbe. Verjetno ne boste presenečeni, ko boste v reviji našli portret pinože. Le-te so nas pustile odprtih ust, ko smo pozimi zrli v njihove množične jate, ki jim ni in ni bilo konca. Med ornitologi izspotavljamo Jovana Hadžija, očeta slovenske biologije in ustanovnega člana ornitološkega observatorija.

  Sredi januarja je kar 250 članov sodelovalo na najobsežnejšem in najdlje trajajočem popisu ptic pri nas, Januarskem štetju vodnih ptic (IWC). Kaj vse smo doživeli, prešteli in fotografirali na več kot 1400 km popisnih odsekov na rekah in obalnem morju ter 230 lokalitetah! Če vas zanima, skočite na stran 36.

  Ali veste, zakaj je letošnje leto za DOPPS še posebno? Obeležujemo že 40. obletnico njegove ustanovitve. V letošnjem letniku ne bomo naštevali in obujali, kako se je vse skupaj začelo in razvijalo, saj smo o tem veliko pisali ob prejšnjih obletnicah. Čez celo leto bomo v Svetu ptic objavljali misli, spomine, poglede na začetke s stališča današnjega razmišljanja, vedenja. K pisanju bomo povabili štiri različne generacije članov DOPPS, ki bodo pogledale na zgodovino DOPPS z današnjimi očmi in v duhu svojih let. V prvi številki tako že gostimo prvega pisca, enega od ustanoviteljev in utemeljiteljev DOPPS, Iztoka Geistra.

  Želim vam lepo, ptic polno leto, in uživajte v branju,

  PETRA VRH VREZEC, urednica revije Svet ptic

   Kazalo

   • 4: Ptice naših krajev
   • 6: Gnezditveno zajedavstvo kukavice
   • 12: Antikitera
   • 16: Atlas ptic Slovenije
   • 18: Prave sluzavke
   • 20: Pinoža
   • 22: Jovan Hadži
   • 25: Ljudska znanost
   • 26: Življenje v sneguc
   • 28: Sovje peruti dajejo navdih, kako zmanjšati hrup
   • 32: Program DOPPS, april – julij 2019
   • 36: Januarsko štetje vodnih ptic, IWC 2019
   • 40: Biotska raznovrstnost v strmem upadu
   • 42: Didaktična maketa
   • 44: O motivih ustanovitve društva pred štirimi desetletji

   PDF revije Svet ptic, leto 2019, letnik 25, številka 01.
   Elektronske različice revije bo dostopna tudi v Arhivu revij Svet ptic.

   Izid knjige Atlas ptic Slovenije preložen

   Atlas ptic Slovenije je težko pričakovana knjiga, kjer bo zbrano celovito znanje o vseh slovenskih pticah gnezdilkah na enem mestu. Žal vas moramo obvestiti, da smo izid knjige, predviden za poletje 2018, zaradi višje sile preložili.

   Atlas je delo 42 avtorjev in več sto popisovalcev, ki so prispevali podatke. Seveda ne gre brez uredniške ekipe, ki je bila gonilna sila celotnega projekta. Od samega začetka je pomembno strokovno in uredniško vlogo opravljal Tomaž Mihelič, ki je to ohranil vse do danes, ko je izid knjige tik pred vrati!

   Tomaža so v sredini aprila nepričakovano doletele hujše zdravstvene težave, po katerih sedaj uspešno okreva in je na dlje časa trajajoči bolniški. Zato smo primorani izid knjige prestaviti.

   Izid knjige pričakujemo jeseni 2018.

   Prosimo vas za razumevanje nastale situacije.

   Tomažu želimo čim prejšnje okrevanje in vrnitev v naše vrste.

   Naročite Atlas ptic Slovenije 
   Prednaročniška cena za člane DOPPS znaša samo 39,00€.

   Pomagajte nam zbrati fotografije za Atlas ptic Slovenije

   Novi ornitološki atlas gnezdilk SlovenijeVse zainteresirane fotografe vabimo k sodelovanju in soustvarjanju nove knjige Atlas ptic Slovenije, ki jo pripravljamo na društvu. Svoje fotografije slovenskih vrst ptic gnezdilk nam prosimo v izbor pošljite do 22. avgusta.

   Opis iskanih fotografij

   V knjigi bo ob opisu vsake vrste ptic objavljena tudi njena fotografija. Namen fotografije je, da bralcem čim bolje predstavi določeno vrsto ter jih nad njo navduši. Iščemo torej fotografije, na katerih je ptica lahko v prvem oziroma osnovnem kadru, v jati ali v letu, njen portret, fotografije para skupaj in podobno. Prednost pri izboru bodo imele fotografije ptic, ki so bile posnete na območju Slovenije.

   Seznam vrst ptic (pdf, xlsx)

   Za objavo potrebujemo fotografije, ki so po daljši stranici velike vsaj 2500 slikovnih pik (pixel), večji formati pa bodo omogočali boljše kadriranje. Format fotografije v knjigi bo praviloma ležeč, zato je zaželjeno, da izbirate motive, ki omogočajo takšne izreze. Zaželeno je, da poslane fotografije niso obdelane in da ptica na fotografiji ne sega “od roba do roba”.

   Način oddaje

   Avtorje prosimo, da nam fotografije pošljejo najkasneje do 22. avgusta. Fotografije pošljite v polni resoluciji po elektronski pošti na naslov sumrada.tanja@gmail.com. V kolikor boste poslali večje število datotek uporabite WeTransfer ali katerega od sorodnih spletnih programov. Prosimo vas, da v imenu poslanih datotek zapišete ime avtorja in ime vrste (npr. divjipetelin_01_TomazMihelic). Z oddajo fotografij avtor dovoljuje brezplačno objavo teh fotografij v novi knjigi Atlas ptic Slovenije.

   Končni izbor fotografij bo opravila komisija, ki jo bo imenoval uredniški odbor. Ime vsakega od avtorjev, ki so prispevali fotografije, bo v knjigi navedeno neposredno ob objavljeni fotografiji.

    

   Ornitološki atlas v zadnji fazi priprave

   NOAGS

   Novo ornitološki atlas gnezdilk Slovenije je temeljno ornitološko strokovno delo, ki združuje vse slovenske strokovnjake in poznavalce ptic. To zimo se bo delo na tem dolgoletnem projektu društva s pisanjem besedil za knjigo prevesilo v zaključno fazo.

   V četrtek, 20. 11. 2014, je v prostorih DOPPS v Ljubljani potekala delavnica za sodelavce Novega ornitološkega atlasa gnezdilk Slovenije (NOAGS). Namen srečanja je bil predstaviti predvideni potek pisanja knjige, ki je po zaključku popisov ter vnosa in obdelave podatkov zadnji korak tega dolgoletnega društvenega projekta. Delavnice se je udeležila dobra polovica od 47 ornitologov, ki bodo s pisanjem besedil o posameznih vrstah prostovoljno združili in posredovali znanje, ki ga imamo o slovenskih pticah gnezdilkah.

   Popisi za izdelavo NOAGS so celo desetletje zaznamovali delo društva. S projektom želimo prikazati razširjenost in pridobiti oceno številčnosti za vse gnezdilke v Sloveniji. Te podatke zbiramo za potrebe znanstvenoraziskovalnega dela, pomembni pa so tudi kot naravovarstveno orodje.

   Po popisih je bil prvi korak ureditev podatkovne zbirke

   Po koncu popisov, ki so potekali v odbobju 2002–2012 in med katerimi smo podatke o pticah zbrali tudi v najbolj odročnih krajih Slovenije, je bil naslednji korak ureditev podatkovne zbirke in prostorska analiza podatkov. V letu 2013 je tako zaživel spletni portal NOAGS.

   Koordinator projekta Tomaž Mihelič: »Na portalu je trenutno shranjenih prek stopetdeset tisoč opazovanj oziroma okrog pol milijona podatkov o pticah, ki jih je prispevalo več kot 350 popisovalcev. V prvi vrsti je namenjen pregledovanju in urejanju podatkov. Na osnovnem nivoju si jih lahko ogleda prav vsak, saj je dostopen širši javnosti, podrobnosti pa bodo v pomoč koordinatorjem posameznih vrst.«

   Koordinatorji vrst združujejo znanje o slovenskih pticah

   V zadnji fazi pa bodo glave staknili poznavalci ptic in strokovnjaki. Na podlagi doslej zbranih podatkov in znanja, ki ga imamo, bodo v prihodnjih mesecih pripravljali besedila za 235 vrst ptic, ki v Sloveniji gnezdijo sedaj ali pa so kdaj v preteklih nekaj desetletjih. Vsaka vrsta bo v knjigi predstavljena z zemljevidi razširjenosti in pogostnosti ter poglavji kot so raziskanost vrste v Sloveniji, poznane gnezditvene gostote, opis življenjenskega prostora ter ogroženost pri nas.

   Tomaž Mihelič je bil nad odzivom tako velikega števila strokovnjakov prijetno presenečen: »NOAGS je bil že od vsega začetka zamišljen kot skupinsko delo vseh slovenskih ornitologov. Tudi v tej zaključni fazi ohranjamo ta pristop, ki se je izkazal kot zelo uspešen.« Pisanje je zamišljeno tako, da vrste napišejo posamezni avtorji, vsa besedila pa bo nato v treh zaporednih branjih pregledal in komentiral uredniški odbor knjige.

   Delavnico so udeleženci sklenili v veselem pričakovanju, da bomo morda dolgo pričakovano knjigo »našli« in prebirali pod novoletno jelko že prihodnje leto.