Peticija evropskim poslancem – Skupaj za gozdove!

Soočamo se z globalnim vročinskim valom. Njegove razsežnosti in rekordi, ki jih podira niso presenečenje, takšne vročinske vale so znanstveniki napovedali že leta nazaj. So predvidljiva posledica podnebnih sprememb.

Eden izmed vzrokov za spremembe na našem planetu je uničevanje ekosistemov. Ekosistemov, ki so bili včasih zelo učinkoviti pri absorbiranju toplogrednih plinov. V prvi vrsti amazonskega pragozda. Že nekaj raziskav je pokazalo, da ta že nekaj let ni več ponor, ampak neto emitent, torej na leto proizvede več emisij CO2, kot jih je sposoben posrkati iz ozračja. Emisije se sproščajo pri gozdnih požarih, 99 % jih je podtaknjenih.

Svetovne gozdove izgubljamo alarmantno hitro

Vsaki 2 sekundi izgine za nogometno igrišče gozda. V središču tega uničevanja je živilska industrija, ki uničuje habitate, da bi naredila prostor za svoj dobiček. Gozdove in savane spreminjajo v velikanske pašnike za sojo in govedorejske farme. Tudi zato, da izdelke prodajajo v Evropi – drugem največjem potrošniškem trgu na svetu.

Deforestacija se na našem nakupovalnem seznamu skriva med vrsticami. Izdelki, ki jih uživamo vsakodnevno, npr. jajca, mleko, hamburgerji, sir, kapučino in piškoti, vsebujejo netrajnostne sestavine, kot je palmovo olje, ali pa izvirajo iz živali, ki jih hranijo s sojo. S tem, kar jemo v Evropi, uničujemo gozdove in savane po vsem svetu. Dokler dobavne verige EU ne bodo postale trajnostne in pravične, bodo gozdovi še naprej izginjali. Ceno za to pa bodo plačevali ljudje in živali v državah proizvajalkah iz Latinske Amerike, Afrike in Azije.

Zakonodajne rešitve

V razpravi je zakonodaja, ki bo v Evropski uniji prepovedala prodajo vseh izdelkov, povezanih s krčenjem gozdov. Prvo pomembno glasovanje se hitro bliža – v sredini septembra – ko bodo o t. i. protideforestacijski uredbi glasovali poslanci Evropskega parlamenta. A lobisti živilske industrije delajo na polno – za zaprtimi vrati se srečujejo s poslanci Evropskega parlamenta, da bi prihajajočo zakonodajo oslabili in zaščitili svoje dobičke.

Tukaj nastopi naša priložnost, da sodelujemo v boju za bolj pravičen svet. Da evropske poslance pozovemo, naj glasujejo za močan zakon, ki bo imel zobe in bo korporacije zavezal k spremembam njihovih izkoriščevalskih praks. V okviru gibanja #Together4Forests smo pripravili peticijo, s katero lahko sporočite evropskim poslancem, da vam ni vseeno in zahtevate spremembe. Tukaj nastopi naša priložnost, da vplivamo in da je naš glas slišan.

PODPIŠI PETICIJO TUKAJ

Peticija Rešimo reko Muro

Reka Mura

Narava reke Mure, njenih rečnih rokavov, mrtvic, poplavnega gozda in drugih življenjskih prostorov je izjemna in neponovljiva tako v nacionalnem kot mednarodnem merilu.
foto: Luka Božič

Reka Mura je še zadnja slovenska velika nižinska reka, ki ni pregrajena s hidroenergetskimi jezovi. Zaradi izjemne biotske raznovrstnosti nacionalnega in mednarodnega pomena je razglašena za območje Nature 2000 in je del predlaganega Unescovega petdržavnega biosfernega območja Mura–Drava–Donava, poznanega tudi kot evropska Amazonka. Podpišite peticijo.

Nominacijo slovenskega dela Mure za biosferno območje je lani (19. 10. 2016) podprla tudi vlada. Kljub temu pa ji grozi uničenje s hidroenergetskimi jezovi, kar bi pomenilo nepopravljivo uničenje narave in okolja, posledice pa bi najbolj čutili lokalni prebivalci.

Trenutno poteka postopek za odobritev gradnje HE Hrastje-Mota, čemur nasprotujemo, saj bi odobritev tega projekta lahko pomenila »odprtje vrat« gradnji verigi dodatnih hidroelektrarn na reki Muri, porečje Mure pa bi bilo za vedno uničeno. Z namenom ohranitve reke Mure je nastala tudi kampanja rešimo Muro pod sloganom “Naj Mura teče brez ovir – stop HE Hrastje-Mota!”.

Poziv Vladi Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije naj ustavi postopke za umestitev HE Hrastje-Mota in drugih predvidenih hidroelektrarn na reki Muri ter naj razglasi slovenski del reke Mure za izključitveno območje (»no-go« area), kjer ne bi bilo več možno graditi hidroenergetskih jezov.

Ustavimo ilegalen lov na ptice pevke v Franciji

2015_19_10_lpo_kampanija_cabs

Načini lova so zelo različni in kruti – ptica, ujeta v limanice.
foto: CABS

LPO France, tamkajšnji BirdLife International partner je v sodelovanju s Komitejem proti poboju ptic (CABS) pripravil spletno kampanijo za ustavitev ilegalnega lova na tamkajšnje ptice pevke. Z nekaj kliki lahko na spletni strani oddate glas in tako podprete njihova prizadevanja v boju proti ilegalnemu lovu.

Pod pretvezo »Francoske tradicije« izginjajo ptice pevke, tudi tiste pogoste, katere vidimo na naših vrtovih, parkih in na podeželju. Izjema niso niti taščice, črnoglavke in liščki, ptice, ki nas v spomladanskih mesecih razveseljujejo z njihovim čudovitim petjem.

Načini lova ptic pevk so popolnoma neselektivni in kruti, ter pogosto pokončajo tudi vrste, katere so zaščitene, ogrožene ali za lovce nezaželene. Ptice se ulovijo na limanice, v zanke ali pa jih pokonča težka past. Tiste, ki se znajdejo v ujetništvu so pogosto pod velikih stresom in ne malo kdaj poškodovane. Velikokrat predstavlja ilegalen lov na ptice pevke donosen posel za mnoge lokalne restavracije.

Krivolovci v Franciji za svoja početja niso preganjani, saj vlada njihova početja obravnava kot »tolerantna«. LPO zato potrebuje vaše glasove za zaustavitev teh barbarskih dejanj, ki zagotovo ne sodijo v današnje čase. Francoski predsednik Hollande je izjavil, da vidi Francijo kot vzorno v trudu za zaščito biodiverzitete. S podpisom peticije želijo predsednika opomniti na ta kruta dejanja in ga naprositi k ukrepanju za ohranitev biodiverzitete in spoštovanju zakonodaje za zaščito ptic.

Spletno peticijo in več informacij lahko najdete na tej POVEZAVI. Spletna stran je v Angleškem jeziku.

Vrtni strnad je nacionalna specialiteta

Vrtne strnade ulovijo žive in jih v temi zredijo. Nato jih utopijo v konjaku (Armagnac) in skuhajo!

Skoraj 10.000 državljanov proti lovu na ogrožene vrste ptic

Skupina 64 organizacij je ministru za kmetijstvo danes predala podpise skoraj 10.000 državljanov proti lovu na ogrožene vrste ptic

Ljubljana, 13. oktober 2013 – Danes so organizatorji peticije ministru za kmetijstvo in okolje Dejanu Židanu predali rezultate pol leta trajajoče kampanje Preprečimo lov na ogrožene vrste ptic! S tem so pokazali, da slovenska družba odločno nasprotuje predlogom uvrstitve zavarovanih in ogroženih vrst ptic med lovno divjad in da ne podpira lova ptic za zabavo.

Kampanja, ki je potekala v okviru Spletne skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen, je nastala kot odgovor civilne družbe na aktualne predloge za spremembo Uredbe o določitvi divjadi in lovnih dob. Ti predlogi med drugim vsebujejo dodajanje osmih zavarovanih vrst ptic na lovni seznam, večina od njih je v Sloveniji celo ogroženih gnezdilk.

Dr. Damijan Denac, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS, pojasnjuje: »Te ptice simbolizirajo našo skupno naravno dediščino. Naš namen je bil, da ljudi vprašamo, ali se strinjajo, da ozka interesna skupina nad populacijami ogroženih vrst izvršuje še dodaten pritisk z lovom, za katerega po našem mnenju ni nobenega ekološko sprejemljivega razloga. Mislim, da ni presenetljivo, da so poziv proti uvrstitvi zavarovanih vrst ptic med lovno divjad množično podpisali državljani iz vse Slovenije.«

Kampanji so se pridružile nevladne organizacije in podjetja, ki prihajajo iz različnih področij slovenske družbe. Dr. Renata Karba, Umanotera, koordinatorica skupnosti Tretji člen, je ob tem povedala: »Kampanja je pomembno prispevala k transparentnosti sprejemanja lovske zakonodaje. Različnim organizacijam na področju varstva narave in okolja, pa tudi sociale in zdravstva ter številnim posameznikom je omogočila, da so pristojnim odločevalcem sporočili, da se ne strinjajo z neetičnim predlogom uvrstitve ogroženih vrst ptic med lovno divjad. Tretji člen je s to kampanjo stopil v bran pticam, ki se – čeprav gre za njihovo življenje – ne morejo braniti same. «.


Proti lovu na ptice so spregovorili tudi vrhunski slovenski športniki in alpinisti

S skupno izjavo je kampanjo letos poleti podprlo tudi 24 slovenskih olimpijskih športnikov in alpinistov, med njimi mnoga svetovno znana imena kot so Rajmond Debevec, Iztok Čop, Andrej Jerman in Anja Čarman. V svoji izjavi so bili športniki jasni – ubijanje ptic za zabavo ne sodi v koncept delovanja sodobnega človeka.

Organizatorji kampanje so ministra mag. Dejana Židana opozorili tudi na dolgo pričakovani usklajevalni sestanek med različnimi organizacijami, na katerem se bodo ta teden sestale vse interesne organizacije in te predloge presodile s strokovnega stališča. MKO so pozvali k transparentnemu postopku in upoštevanju strokovnih argumentov.

 

Dodatne informacije: Tomaž Jančar (DOPPS, 041 750 275)

Sporočilo za javnost (pdf)

Tretji člen in 28 organizacij z današnjim dnem pričeli z zbiranjem podpisov proti lovu ogroženih vrst pric

Ljubljana, 7. maj 2013 – Z današnjim dnem začenja 28 nevladnih organizacij v okviru Spletne skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen z zbiranjem podpisov proti lovu ogroženih vrst ptic. Z akcijo želijo vplivati na ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki prav zdaj vodi sporen postopek za širitev seznama lovnih vrst.

Poziv je nastal kot odgovor civilne družbe na aktualne predloge za spremembo Uredbe o določitvi divjadi in lovnih dob. Ti med drugim vsebujejo podaljšanje obstoječih lovnih dob in razširitev seznama lovnih vrst z osmimi vrstami ptic, ki so v Sloveniji zavarovane, kar pet od teh pa najdemo na Rdečemu seznamu ogroženih gnezdilk Slovenije.

Tomaž Mihelič, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS, pojasnjuje: »Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje kljub nasprotovanju civilne družbe in velikemu medijskemu odzivu nadaljujejo s postopki spremembe lovskih predpisov. Obstoječi predlogi Lovske zveze Slovenije, Zavoda za gozdove in podjetja Erico d.o.o. so naravovarstveno in etično nesprejemljivi, zato jim v DOPPSu ostro nasprotujemo. Za lov na te vrste ni nobenega ekološkega razloga. Gre za vrste, ki ne delajo gospodarske škode in pri katerih umetno uravnavanje populacije ni potrebno, zato bi šlo pri lovu nanje zgolj za ubijanje za zabavo in osebno okoriščanje.«

Da so aktualni predlogi sprememb naravovarstveno sporni, poudarja tudi prof. dr. Peter Trontelj iz Biotehniške fakultete: »Kar štiri od predlaganih zavarovanih vrst ptic sodijo med najbolj ogrožene vrste v Sloveniji: kreheljc in sloka sta močno ogroženi, kozica in jerebica pa kritično ogroženi gnezdilki Slovenije. Obstaja resna bojazen, da bi uvedba lova nanje te vrste potisnila čez rob izumrtja pri nas.« Čeprav bi lov na te vrste potekal predvsem v času njihove selitve čez Slovenijo, je ohranjanje mirnih območij za počivališča ptic selivk nujno potrebno. Lov in posledično vznemirjanje na selitvi sta dodatna kritična dejavnika ogrožanja že tako majhne in upadajoče populacije.

Pobudniki pristojnega ministra pozivajo, da se zavzame za odpravo lova ptic za zabavo in prepreči uvrstitev zavarovanih vrst med lovno divjad. Koordinatorica skupnosti Tretji člen dr. Renata Karba iz Umanotere je ob tej priložnosti povedala: »Biotska raznovrstnost je eno od največjih bogastev naše države. Je naša skupna naravna dediščina in njeno uničevanje v imenu partikularnih zasebnih interesov je nesprejemljivo. Ptice so v naši družbi prepoznane kot ambasadorji ohranjene narave. Stanje populacij ptic je pokazatelj ohranjenosti habitatov, kar je ne nazadnje razvidno tudi v evropskem pravnem redu. Je pa tudi indikator civiliziranosti družbe. Lov na ptice brez jasnih in strokovno utemeljenih razlogov po našem mnenju ne sodi v sodobno družbo.«

Ob vprašanju upravičenosti lova na ptice sodelujoče organizacije izpostavljajo tudi etični vidik lova. Petra Mohar, Društvo za zaščito živali Ljubljana: »Prerasli smo antropocentričen, vzvišen odnos do živali in narave. Družba živali ne vidi več le kot stvari, namenjene zadovoljevanju človekovih potreb, zato so nekateri vzgibi za lov postali nesprejemljivi. Po našem mnenju je upravičen le lov, za katerega je možno dokazati, da je nujen za ohranjanje habitatov, preprečevanja širjenja bolezni ipd. Poleg tega je pomembno, da je žival usmrčena čim hitreje in s čim manj trpljenja.«

 

Slikovno gradivo in besedilo peticije je dostopno na spletni strani www.tretjiclen.si/slo/ptici.

Dodatne informacije:
Dr. Renata Karba, koordinatorica skupnosti Tretji člen: 041 399 473, renata@tretjiclen.si
Tomaž Mihelič, DOPPS: 031 438 545, tomaz.mihelic@dopps.si
Nuša Milavec, Društvo za zaščito živali Ljubljana: 051 210 639

 
Sporočilo za javnost (pdf)