Izdelovanje gnezdilnic za sekundarne duplarje

Na akciji izdelovanja gnezdilnic na Goričkem je 6 članov Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije izdelalo skoraj 100 gnezdilnic za ptice duplarice.

Izdelovanje gnezdilnic za duplarice, foto: Gregor Domanjko

Člani Pomurske sekcije DOPPS; Leon Borovnjak, Gregor Domajnko, Mojca Podletnik, Siniša Karakatič Mohar, Željko Šalamun in Robi Gjergjek, so v marcu izdelovali gnezdilnice za različne vrste ptic duplaric. V delavnici enega od članov, Robija Gjergjeka, so v treh dneh izdelali 16 gnezdilnic za male duplarje (različne vrste sinic in vrabcev), okrog 20 za smrdokavro (Upupa epops) in 40 za velikega skovika (Otus scops).

V torek, 20.3.2018, so na jugovzhodnem delu Goričkega začeli nameščati izdelane gnezdilnice. Poleg nameščanja novih so poskrbeli tudi za ureditev in čiščenje gnezdilnic iz prejšnjih let. Gnezdilnice bodo nameščene na tistih območjih Goričkega kjer veliki skovik in smrdokavra še gnezdita.

Nameščanje gnezdilnice za smrdokavro v Čepincih. Gnezdilnica je bila nameščena na jablano, ki ji je pred tem zunanji izvajalec za JZ Krajinski park Goričko odstranil belo omelo in na njej izvedel pomladitveno rez (v okviru projekta Gorička krajina). Foto: Gregor Domanjko

V soboto, 24.3.2018, so člani Pomurske sekcije izdelali še nekaj dodatnih gnezdilnic, ki jih bodo v prihodnjih tednih namestili na območju obične Sveti Juriju ob Ščavnici.

200 gnezdilnic v zadnjih 10-ih letih

V zadnjih 10-tih letih je bilo na območju Krajinskega parka Goričko nameščenih okoli 200 gnezdilnic vseh velikosti za različne ptice, ki sicer gnezdijo v duplih dreves.

Smrdokavra ali po domače upkaš je v 2017 gnezdila v 10 gnezdilnicah, skupno je bilo najdenih 17 gnezdečih parov. Gnezdeča populacija smrdokaver na Goričkem je ocenjena na 40 parov. Ker se smrdokavre rade vračajo na isto območje v isto duplo, je bila spomladi opravljena čistilna rez jablane, kjer že več let redno gnezdi smrdokavra. Jablano je močno zajedala bela omela, z rezjo je bila odstranjena in s tem se je podaljšala življenjska doba drevesa z duplom.

Gnezdilnice, ki so jih v treh dneh izdelali člani Pomurske sekcije, foto: Leon Borovnjak

Med pregledom zasedenosti gnezdilnic je bil veliki skovik najden v 21 gnezdilnicah, od tega so mladiči uspešno poleteli iz 15-tih gnezdilnic. Po besedah Robija Gjergjeka, člana Pomurske sekcije DOPPS in enega glavnih akterjev postavljanja gnezdilnic na Goričkem, je v gnezdilnicah gnezdilo okoli 100 parov škorcev, 15 parov poljskih vrabcev, 20 parov siničk, 3 pari pogorelčkov in 5 parov brglezov.

Če bi v prihodnje tudi vi radi pomagali pri izdelovanju in nameščanju gnezdilnic, nas lahko kontaktirate na robi.gjergjek@gmail.com.

Les za izdelavo gnezdilnic je financiralo podjetje TBP d.d. iz Lenarta (večletni donator Pomurske sekcije) in žaga Dajč iz Sotine.

Fotografska razstava Ptice

Otvoritev fotografske razstave “Ptice – fotoulov dveh šolarjev”, ki je potekala v Murski Soboti 13. januarja 2016, je dobro uspela. Na ogled ostaja še do konca januarja.

Kazalec na uri je kazal 5 min čez dogovorjeno uro, a se zaradi tega ni nihče pritoževal. V avli Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti se nas je ob panojih s 30 fotografijami ptic zbrala skupinica 25 ljudi, ki smo sproščeno klepetali. V tako prijetnem vzdušju smo otvorili fotografsko razstavo dveh šolarjev in najmlajših aktivnih članov Pomurske sekcije DOPPS.

Kratkemu uvodnemu nagovoru organizatorke Monike Podgorelec in predstavitvi avtorjev Pascala Mariča in Matevža Škaliča je sledil skupni ogled fotografij.

Kratkemu uvodnemu nagovoru organizatorke Monike Podgorelec in predstavitvi avtorjev Pascala Mariča in Matevža Škaliča je sledil skupni ogled fotografij.
foto: Vilibald Marič

Kratkemu uvodnemu nagovoru in predstavitvi avtorjev je sledil skupni ogled fotografij. Mlada ljubitelja ptic, Pascal Marič, učenec 8. razreda Osnovne šole Apače in Matevž Škalič, dijak 3. letnika Gimnazije Murska Sobota, sta predstavila nekaj svojih najboljših fotografij ptic. Med njimi je bilo nekaj bolj pogostih in široko poznanih, kot sta kos in ščinkavec, pa tudi nekaj redkih vrst ptic, kot sta plevica in rjava čaplja. Manjkale niso niti ogrožene vrste z območja Natura 2000 Mura, med katere štejemo na primer srednjega detla, sršenarja, velikega žagarja, vodomca in malega deževnika.

Fanta smo za njuno vnemo nagradili z ornitološkima knjigama, druženje in klepet pa smo zaključili ob odlično pripravljeni zakuski. Pascalova mama je namreč naše brbončice razvajala z vegetarijanskimi, lososovimi in pršutovimi kanapeji, Škaličevi pa so pripravili okusno pecivo. Manjkalo ni niti “piškotnih” labodov, račk in drugih ptičk. Naša ideja je bila realizirana z donacijo podjetja Lorida, Darko Lorenčič s. p., iz Lenarta. Še enkrat iskrena hvala!

Še nekaj besed o fotografih. Pascala in Matevža ptice in fotografija zanimajo že od “zelo malih nog”. Pascala je za to pri 7 letih navdušil dedek, ki je od takrat tudi njegov glavni mentor, Matevža pa je v fotografijo pri 9 letih pritegnil oče. Fanta največ fotografirata med počitnicami in čez vikend, ko jima to dopušča šola, pravita pa, da na leto naredita vsaj 50.000 fotografij. Ljubezen do narave je zasidrana v njuni družini in v njihovem vsakdanjem življenju, zato hvala staršem, ki stojijo Pascalu in Matevžu ob strani in jima dovolijo ter omogočajo, da razvijata svoj jaz. Fantoma želimo, da bi čez nekaj let postala dobra ornitologa in da bi z dobrim poznavanjem ptic naše Mure postala glasna zagovornika reke in njenih ogroženih vrst ter da bi reka tekla nemoteno brez hidroelektrarn!

Pomurska sekcija DOPPS je razstavo v prvi vrsti pripravila z namenom uresničevanja svoje pomembne naloge, to je v društvo na območju Pomurja pritegniti podmladek. Upamo, da je bila razstava dodatna motivacija in spodbuda za šolarja za še bolj zagnano spoznavanje ptic in njihovo varstvo, hkrati pa si želimo, da bi vlila pogum še kakemu novemu šolarju.

Razstava je na ogled vse do 31. januarja, zato lepo vabljeni. Pridite in za trenutek postojte.

5. Pomurski ornitološki vikend letos v Negovi in okolici

Člani Pomurske sekcije DOPPS so v času »krompirjevih« počitnic med 23. in 26. oktobrom v Negovi in okolici izvedli 5. Pomurski ornitološki vikend. Letos se je ornitološkega vikenda udeležilo 24 osnovnošolcev starih od 10 do 15 let iz šestih osnovnih šol v Pomurju.

»Osnovni namen Pomurskega ornitološkega vikenda je spoznavanje in določanje ptic na terenu, preživeti čim več časa v naravi, biti telesno aktiven ter spoznavati naravne posebnosti določenega območja. Pri tem se učimo delati v skupinah in razvijati pozitiven odnos do okolja ter sovrstnikov« pravi Larisa Gregur, vodja 5. Pomurskega ornitološkega vikenda.

Skupina, ki je spremljala gozdne ptice, foto: Gregor Domanjko

Skupina, ki je spremljala gozdne ptice, foto: Gregor Domanjko

Prvi dan so se otroci in mentorji po prihodu v prostore OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova ter namestitvi najprej spoznali med seboj. Sledila je predstavitev programa dela, seznanitev z aktivnostmi in poslanstvom DOPPS ter ogled kratkega animiranega filma.

Sobotno jutro so udeleženci začeli s skupinskim razgibavanjem, pri katerem je vsak pokazal eno vajo. Po zajtrku so se razdelili v pet skupin, ki jih je vodilo devet mentorjev, prostovoljcev. Vsaka skupina posebej je spoznavala in določala ptice ter njihova življenjska okolja; v mešanem gozdu med Negovo in Kunovo, v naselju Negova, na in ob Negovskem jezeru, ki je del krajinskega parka in v odprti kulturni krajini z visokodebelnimi sadovnjaki. Posebej navdušeni so bili otroci ob predstavitvi obročkanja ptic, ko so si posamezne ptice lahko ogledali od blizu ali jih celo držali v roki. Popoldne so vse skupine preživele v Ščavniški dolini, kjer so otroci spoznavali ptice kmetijske krajine in posebnost tega dela Slovenije – slatinske izvire in mofete. Dan so zaključili z večernim izzivanjem in poslušanjem sov.

V nedeljo dopoldne so otroci v skupinah ponovno spoznavali ptice različnih življenjskih okolij v okolici Negove. Popoldne je sledil nagradni kviz »Lepo je biti ornitolog« in večerno druženje ob pečenih kostanjih. Zadnji dan ornitološkega vikenda so otroci izdelovali plakate in predstavitve svojih opazovanj ter dela, ki so ga popoldne na zaključni prireditvi predstavili svojim staršem in drugim zbranim gostom v OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova. Skupaj so udeleženci 5. Pomurskega ornitološkega vikenda v dveh dneh opazili ali slišali 55 različnih vrst ptic.

Larisa Gregur po uspešno izvedenem Pomurskem ornitološkem vikendu: »Lepe stvari vedno hitro minejo. Tako je bilo tudi letos s 5. POV. Neverjetni udeleženci in mentorji so vsak s svojim prispevkom pripomogli ustvariti še en nepozaben ornitološki vikend. Hvala vsakemu posebej! Upam, da se vidimo spet naslednje leto.«

Člani DOPPS se pri izvedbi 5. Pomurskega ornitološkega vikenda za finančno in materialno podporo najlepše zahvaljujejo Tovarni bovdenov in plastike d.d. iz Lenarta, Elektru Maribor, JZ Krajinski park Goričko in Pekarni kavarni in slaščičarni Šijanec


 

Gregorjevo

Po starem ljudskem izročilu je 12. marec dan, ko se ptički ženijo. Dekleta so se nekoč na gregorjevo ozirala v nebo in prva ptica, ki so jo videle naj bi naznanila, kakšen bo njihov mož. Prve ptice selivke (mestne lastovke, žerjavi…) pa nam že naznanjajo prihod pomladi, dnevi se daljšajo, drevje zeleni in nekateri ptički se ženijo.

Po starem julijanskem koledarju je bilo gregorjevo na prvi pomladni dan, z uveljavitvijo gregorijanskega koledarja pa se je premaknilo na 12. marec in tako ni več prvi koledarski spomladanski dan. Kljub temu pa že naznanja pomlad in spremembe v naravi, ki se jih vsi veselimo.

Se na gregorjevo ptički res ženijo?Ptički se ženijo

Večina vrst ptic gnezdi spomladi od aprila do junija. Nekaterere ptice že skrbno izbirajo mesta za gradnjo gnezd, medtem ko se druge še niso vrnile iz prezimovališč.

Društveni dogodki ob ljudskem prazniku

Na društvu bomo gregorjevo obeležili z dvema dogodkoma, kjer boste med drugim izvedeli kdaj se ptički zares ženijo. Akcijo »Ptički se ženijo« so člani Pomurske sekcije organizirali že v nedeljo, 8. marca 2015, sledi ji ornitološki izlet po Mestnem parku Maribor, ki bo v nedeljo, 15. marca 2015.

Prostovoljci so na stojnicah obiskovalce seznanjali s čarobnim svetom ptic in društvenimi aktivnostmi, foto: Gregor Domanjko

Prostovoljci so na stojnicah obiskovalce seznanjali s čarobnim svetom ptic in društvenimi aktivnostmi, foto: Gregor Domanjko

Nataša Bavec, koordinatorica letošnje akcije »Ptički se ženijo«, nam je povedala nekaj več o dogodku: »Člani Pomurske sekcije DOPPS smo letos že petič zapored organizirali akcijo “Gregorjevo ali Ptički se ženijo”. Na štirih lokacijah v Pomurju (prejšnjim trem – Murski Soboti, Radencem in Ljutomeru – so se pridružili še Beltinci) smo na stojnicah obiskovalce seznanjali z delom društva, z akcijami in predavanji, delili društvene publikacije (reviji Svet ptic in Acrocephalus) in plakate, ljudem povedali zanimivosti iz ptičjega sveta, prisluhnili njihovim zgodbam in prigodam s ptički ter se na vsako polno uro odpravili v parke, kjer smo si ptice tudi pobliže pogledali in se z njimi podrobneje seznanili

V Murski Soboti je bila stojnica za gledališčem Park, v Radencih pred hotelom Radin (v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport Radenci ter Zdraviliščem Radenci), v Ljutomeru na Glavnem trgu (sodelov. z LTO Ljutomer), v Beltincih pred trgovino Mercator (v sodelovanju s TD Beltinci).

Več fotografij z akcije Ptički se ženijo si lahko ogledate na FB strani društva: www.facebook.com/pticeDOPPS

Voden ornitološki izlet po Mestnem parku Maribor bo v nedeljo, 15. marca 2015.
Na izletu boste lahko izvedeli, kdaj se ptički zares ženijo, ter opazovali ptice, ki se že skrbno pripravljajo na to, da bodo v parku vzgojile svoj zarod.
Izlet je še posebej primeren za začetnike.
Dobimo se ob 9.00 pred mestnim akvarijem Maribor.
Podrobnejše informacije dobite pri vodji izleta: Tilen Basle, 051 636 224 .

Ob Muri že 16. praznovali WWD

Člani Tabrih-a, društva za ohranjanje kulturne in naravne dediščine in člani Mednarodnega komiteja za ohranitev reke Mure Naša Mura-Unsere Mur ter drugi posamezniki so v nedeljo 1. februarja 2015 v Razkrižju izvedli že 16. pohod ob Muri in tako obeležili Svetovni dan varstva mokrišč, World Wetlands Day, ki ga praznujemo 2. februarja.

2015-02-04-novica-Mura_povezuje_ljubitelje_narave_in_pohodnistva_iz Slovenije, Avstrije ter Hrvaške. Foto: Gregor Domanjko

Mura povezuje ljubitelje narave in pohodništva iz Slovenije, Avstrije ter Hrvaške.
foto: Gregor Domanjko

Mokrišča ob Muri kot glavni vodni viri

Osnovni namen vodenih pohodov ob Muri je opozoriti zainteresirane in splošno javnost o pomenu mokrišč ob reki Muri za človeka in naravo. Pomen mokrišč je vedno večji, še posebej to velja za gozdove ob Muri znotraj visokovodnih nasipov, ki ob poplavah kot spužva zadržujejo vodo in jo počasi oddajajo v okolje. Tako na najboljši način preprečujejo poplave dolvodno, čistijo vodo in napajajo podtalnico. Zato se v poplavnem svetu ob Muri nahajajo glavni viri čiste pitne vode za prebivalce celotnega Pomurja, dela avstrijske Štajerske in hrvaškega Medžimurja. Se tega nočemo zavedati?
Franc Žižek iz društva Tabrih o uničevanju mokrišč: »Mokrišča še vedno neusmiljeno izginjajo, predvsem zaradi enostranskega in neusklajenega načrtovanja rabe prostora ter želje za čistim dobičkom. Z morebitno izgradnjo hidroelektrarn na reki Muri bi uničili najbolj prepoznaven krajinski element v Pomurju.«

Največja želja pohodnikov je "Naj Mura teče brez ovir". Foto: Gregor Domanjko

Največja želja pohodnikov je “Naj Mura teče brez ovir”.
foto: Gregor Domanjko

Skupne želje pohodnikov po ohranitvi območja

Organizatorji pohoda in približno 300 udeležencev iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške s pohodom pozivajo, da bi morali mokrišča in poplavne gozdove ob Muri uvrstiti na seznam mednarodno pomembnih mokrišč varovanih z Ramsarsko konvencijo. Še več, Slovenija naj se čim prej pridruži sosednjim državam pri razglasitvi UNESCO biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava in s tem vzdržnega razvoja tega območja.

Pri izbiri lokacije, pripravi in izvedbi pohodov ob Muri vsako leto aktivno sodelujejo tudi člani DOPPS. Gregor Domanjko iz Pomurske sekcije: »Mura s poplavnimi gozdovi, prodišči, rokavi, mrtvicami in lokami sodi med najbolj pomembna življenjska okolja v Sloveniji za vodomca, breguljko, črno štorkljo, srednjega detla, plašico, malega deževnika in druge vrste ptic. Zato je organizacija pohodov ob Muri in ozaveščanje ljudi o pomenu njene ohranitve ključna naloga vseh, ki nam je narava blizu.«

Da spada poplavni svet ob Muri med vrstno najbolj bogata in pestra življenjska okolja v srednji Evropi priča podatek, da je bilo samo v slovenskem delu Mure doslej evidentiranih več kot 600 rastlinskih vrst, 200 vrst ptic-od tega 110 gnezdilk, 30 vrst sesalcev, 15 vrst dvoživk in 1200 vrst metuljev (Regijski park Mura, Bedjanič, Urbanek 2001).