6. Pomurski ornitološki vikend

Člani Pomurske sekcije DOPPS smo med 28. in 31. oktobrom že 6. leto zapored uspešno pripravili Pomurski ornitološki vikend. Z 22 osnovnošolci iz osmih različnih osnovnih šol smo raziskovali Goričko.

Večino časa smo preživeli na terenu v okolici Osnovne šole Šalovci, raziskovali pa smo tudi širšo okolico Goričkega. Odšli smo na Ledavsko jezero in tam popisali vodne ptice ter na grad Grad, kjer smo si poleg različnih poučnih filmov ogledali tudi nekaj soban (od vsega skupaj 356).

Na Ledavskem jezeru smo popisali vodne ptice, foto: Gregor Domanjko

Na Ledavskem jezeru smo popisovali vodne ptice, foto: Gregor Domanjko

Jasno in toplo noč smo izkoristili za poslušanje sov, med drugimi tudi markantne velike uharice (Bubo bubo), največje sove v Evropi. V štirih dneh smo popisali kar 62 vrst ptic. Med zanimivi velja omeniti čopastega škrjanca (Galerida cristata), rumenoglavega kraljička (Regulus regulus), krivokljuna (Loxia curvirostra), žvižgavko (Anas Penelope) in druge. Aktivni smo bili tudi v nedeljo, saj smo poleg dopoldanskega terena za zaključno ponedeljkovo predstavitev pripravljali še plakate in predstavitve ter na dvorišču šole namestili krmilnico in gnezdilnico. Nismo pa samo delali, ampak smo se tudi družili ob večerni peki kostanjev.

Pri izvedbi 6. Pomurskega ornitiološkega vikenda so nas finančno podprli Tovarna bovdenov in plastike d.o.o. iz Lenarta, Elektro Maribor, podjetje ARCONT, Pan Organic, Panorganica, TEO-TEN in ARKO. K organizaciji so tudi znatno prispevali OŠ Šalovci, Javni zavod Krajinski park Goričko, Vesna Kitthiya, Gregor Harb, Mia Marinič, družina Kuzmič iz Vidoncev, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

Hvala pa tudi Gregorju Domanjku, Mojci Podletnik, Nataši Bavec, Darku Lorenčiču, Anji Ivanuš, Robiju Gjergjeku, Robiju Šiškotu, Aleksandru Korenu, Tamari Karlo in Željku Šalamunu, ki so se odzvali na vabilo za mentorstvo.

Larisa Gregur, vodja ornitološkega vikenda in Gregor Domanjko, predsednik Pomurske sekcije DOPPS

5. Pomurski ornitološki vikend letos v Negovi in okolici

Člani Pomurske sekcije DOPPS so v času »krompirjevih« počitnic med 23. in 26. oktobrom v Negovi in okolici izvedli 5. Pomurski ornitološki vikend. Letos se je ornitološkega vikenda udeležilo 24 osnovnošolcev starih od 10 do 15 let iz šestih osnovnih šol v Pomurju.

»Osnovni namen Pomurskega ornitološkega vikenda je spoznavanje in določanje ptic na terenu, preživeti čim več časa v naravi, biti telesno aktiven ter spoznavati naravne posebnosti določenega območja. Pri tem se učimo delati v skupinah in razvijati pozitiven odnos do okolja ter sovrstnikov« pravi Larisa Gregur, vodja 5. Pomurskega ornitološkega vikenda.

Skupina, ki je spremljala gozdne ptice, foto: Gregor Domanjko

Skupina, ki je spremljala gozdne ptice, foto: Gregor Domanjko

Prvi dan so se otroci in mentorji po prihodu v prostore OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova ter namestitvi najprej spoznali med seboj. Sledila je predstavitev programa dela, seznanitev z aktivnostmi in poslanstvom DOPPS ter ogled kratkega animiranega filma.

Sobotno jutro so udeleženci začeli s skupinskim razgibavanjem, pri katerem je vsak pokazal eno vajo. Po zajtrku so se razdelili v pet skupin, ki jih je vodilo devet mentorjev, prostovoljcev. Vsaka skupina posebej je spoznavala in določala ptice ter njihova življenjska okolja; v mešanem gozdu med Negovo in Kunovo, v naselju Negova, na in ob Negovskem jezeru, ki je del krajinskega parka in v odprti kulturni krajini z visokodebelnimi sadovnjaki. Posebej navdušeni so bili otroci ob predstavitvi obročkanja ptic, ko so si posamezne ptice lahko ogledali od blizu ali jih celo držali v roki. Popoldne so vse skupine preživele v Ščavniški dolini, kjer so otroci spoznavali ptice kmetijske krajine in posebnost tega dela Slovenije – slatinske izvire in mofete. Dan so zaključili z večernim izzivanjem in poslušanjem sov.

V nedeljo dopoldne so otroci v skupinah ponovno spoznavali ptice različnih življenjskih okolij v okolici Negove. Popoldne je sledil nagradni kviz »Lepo je biti ornitolog« in večerno druženje ob pečenih kostanjih. Zadnji dan ornitološkega vikenda so otroci izdelovali plakate in predstavitve svojih opazovanj ter dela, ki so ga popoldne na zaključni prireditvi predstavili svojim staršem in drugim zbranim gostom v OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova. Skupaj so udeleženci 5. Pomurskega ornitološkega vikenda v dveh dneh opazili ali slišali 55 različnih vrst ptic.

Larisa Gregur po uspešno izvedenem Pomurskem ornitološkem vikendu: »Lepe stvari vedno hitro minejo. Tako je bilo tudi letos s 5. POV. Neverjetni udeleženci in mentorji so vsak s svojim prispevkom pripomogli ustvariti še en nepozaben ornitološki vikend. Hvala vsakemu posebej! Upam, da se vidimo spet naslednje leto.«

Člani DOPPS se pri izvedbi 5. Pomurskega ornitološkega vikenda za finančno in materialno podporo najlepše zahvaljujejo Tovarni bovdenov in plastike d.d. iz Lenarta, Elektru Maribor, JZ Krajinski park Goričko in Pekarni kavarni in slaščičarni Šijanec


 

4. Pomurski ornitološki vikend letos v Veržeju in okolici

Člani Pomurske sekcije DOPPS so med 24. in 27. oktobrom v Veržeju in okolici izvedli 4. Pomurski ornitološki vikend (POV) z imenom »Prleški ftiči«. Udeležilo se ga je 20 osnovnošolcev, starih od 10 do 15 let, ki obiskujejo pet osnovnih šol v Pomurju.

2014_11_2_POV_teren_Gregor_Domanjko

Udeleženci so na terenu spoznavali ptice različnih življenjskih okolji.
foto: Gregor Domanjko

Osnovni namen Pomurskega ornitološkega vikenda ni samo spoznavanje ptic na terenu, biti telesno aktiven in se družiti s podobno mislečimi, ampak tudi naučiti otroke skupinskega dela, spoštovanja sovrstnikov in narave. Prav zato so se otroci in mentorji po prihodu v prostore Osnovne šole Veržej najprej spoznali med seboj. Sledila je predstavitev programa dela in seznanitev z aktivnostmi ter poslanstvom DOPPS. Sobotno jutro so kot običajno začeli s skupinskim razgibavanjem, po zajtrku pa so se razdelili v štiri skupine. Vsaka skupina posebej je pod nadzorom mentorjev na terenu spoznavala in določala ptice ter njihova življenjska okolja; v poplavnem gozdu ob reki Muri, na Gajševskem jezeru, v naselju Veržej in v kmetijski kulturni krajini okrog Veržeja. Posebno doživetje za vse udeležence je predstavljajo obročkanje ptic na učni poti Mrtvice reke Mure. Dan so zaključili z večernim izzivanjem in poslušanjem sov v Veržeju.

2014_11_2_POV_zaključna_Gregor Domanjko

Zaključne prireditve so se udeležili skoraj vsi družinski člani udeležencev.
foto: Gregor Domanjko

V nedeljo dopoldne so otroci v skupinah ponovno spoznavali ptice različnih življenjskih okolij in utrjevali osvojeno znanje za popoldansko ptičarijado – tekmovalni dogodek, kjer zmaga tista skupina, ki v omejenem času in na omejenem območju opazi največ vrst ptic. Večer so zaključili z druženjem ob pečenih kostanjih, ribah, hrenovkah in »pajanem« kruhu ob brunarici v lasti Francija Kosija.

Udeleženci so v dveh dneh skupaj opazili ali slišali 61 različnih vrst ptic. To je odličen rezultat, glede na podatek, da so ornitologi v preteklosti v Veržeju in okolici opazili 78 vrst. Med vsemi temi vrstami bi izpostavili velikega srakoperja, plašico, pinožo, skobca, malo uharico, vodomca in raco konopnico.

V ponedeljek, zadnji dan ornitološkega vikenda, so otroci izdelovali plakate in predstavitve svojih opazovanj ter dela, ki so ga popoldne na zaključni prireditvi predstavili svojim staršem in drugim zbranim gostom v OŠ Veržej.

2014_11_2_POV_skupinska_Gregor_Domanjko

Udeleženci in mentorji 4. Pomurskega ornitološkega vikenda.
foto: Gregor Domanjko

Larisa Gregur, vodja 4. Pomurskega ornitološkega vikenda o svojih vtisih: »V tako kratkem času je otroke težko navdušiti in jim predstaviti celotno zgodbo o pticah. Da smo na pravi poti, nam povedo obrazi nasmejanih otrok in pozdrav v slovo: »Se vidimo naslednje leto!«. Največja nagrada za vsakega organizatorja je, ko vidi, da so njegov vložen trud, energija in čas obrodili sadove.«

Člani DOPPS se zahvaljujejo OŠ Veržej, Tovarni bovdenov in plastike d.d. iz Lenarta, podjetju TEO-TEN d.o.o. iz Ljutomera in Občini Veržej, ki so društvo pri izvedbi 4. Pomurskega ornitološkega vikenda finančno podprli.