Jesenska selitev žerjavov je podrla rekorde

Po večjem delu Evrope narašča število žerjavov in temu primerno narašča tudi seleča se populacija pri nas. Spomladi in jeseni lahko tako vedno pogosteje občudujemo velike jate, ki jih spremlja glasno trobljenje.

Lanska jesenska selitev žerjavov je bila rekordna

Med jesensko selitvijo žerjavov 2022 smo zabeležili 98.701 žerjavov v 771 jatah, kar ja tako po številu osebkov kot po številu jat, daleč največja jesenska selitev do sedaj. Nekoliko več žerjavov smo zabeležili le med spomladansko selitvijo 2021, ko smo zabeležili 99.141 osebkov.

Vse pogosteje opažamo tudi, da se pri nas žerjavi ustavijo, se spočijejo in nahranijo tar tako povrnejo energijo za nadaljevanje naporne selitve. Najpogosteje se ustavijo na Cerkniškem jezeru in Ljubljanskem barju.

 »Žerjavi so impresivna bitja, ki redkokoga pustijo hladnega. Pogosto slišim od opazovalcev, da so jih  žerjavi prevzeli in jih z veseljem pričakujejo tudi v naslednji selitveni sezoni. Podatke o žerjavih zbiram že dolgo vrsto let in me še vedno presune, ko jih opazujem ali pa ko vidim, kakšno veselje povzročijo pri opazovalcih.« je povedal Dejan Bordjan, član DOPPS, ki že vrsto let zbira podatke o selitvi žerjavov.

Iskreno se zahvaljujemo vsem opazovalcem, ki nam vestno pošiljate podatke o opažanju žerjavov! Brez vaše pomoči bi bilo tako podrobno spremljanje selitve te zanimive vrste praktično nemogoče.

Več zanimivosti o jesenski selitvi najdete v poročilu (spodaj).