Prepovejmo diklofenak!

Populacije jastrebov po svetu so v upadu in Evropa je bila do nedavnega zanje varno zatočišče. Slednje se je drastično spremenilo, ko je bila pred tremi leti je bila odobrena komercialna uporaba veterinarskega diklofenaka. V odgovor je BirdLife International pričel mednarodno kampanijo v Španiji, na Portugalskem in v Italiji, ki cilja na prepoved uporabe zdravila, ki bi lahko izbrisalo evropske jastrebe. Ne dovolimo, da se azijska katastrofa ponovi v Evropi!


 
Jastrebi so bili tisočletja vladarji neba indijske podceline; od Himalaje do južnega rta Šlinake ter od gorovja Hindukuš na zahodu, vse do gorovja Arakan na vzhodu. Njihova vladavina je imela tudi močan vpliv na kulturo in razvoj območja. Prav zato je skoraj neverjetno, da se je vladavina jastrebov v južni Aziji tako tragično končala!

Kot bi trenil

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je uporaba veterinarskega zdravila diklofenak v desetih letih povzročila izumrtje 99% populacije štirih vrst jastrebov na indijski podcelini.

99%… DEVETINDEVETDESET ODSTOTKOV! To je statistika, ki jo je potrebno ponavljati in ponavljati, dokler se ta tragična resnica je zasidra globoko v naši zavesti. Vendar kaj to število v resnici pove? Razsežnost preprosto ilustrirajo števila. Konec osemdesetih let je bilo v Indiji 80 milijonov indijskih jastrebov (Gyps bengalnsis), danes pa jih najdemo le nekaj tisoč!

Mednarodna kampanija za prepoved veterinarskega diklofenaka

Spomladi leta 2013 so v Španiji odobrili uporabo dveh zdravil za prašiče in govedo, ki vsebujeta diklofenak. BirdLife je od tistega trenutka spremljal in se boril proti novi grožnji v Evropi. Kljub temu je diklofenak sedaj legalen in komercialno dostopen v Španiji in Italiji, medtem ko so na Protugalskem vložili zahtevo za legalizacijo. V teh treh državah skupaj prebiva kar 95% celotne populacije jestrebov v Evropi.

Naravna komunalna ekipa

Jastrebi so pomembni!
 

Rešitev je preprosta. Prepovejmo diklofenak!

Samokontrola v tem primeru ni zanesljiva in varna rešitev. Pojavljanje diklofenaka v samo 1% trupel živine na prostem je v indijski podcelini praktično iztrebilo populacijo jastrebov. Po prepovedi uporabe zdravila se je izumiranje ustavilo. Obstajajo varnejše, enako učinkovite in cenovno primerljive alternative diklofenaku. Te nimajo negativnih posledic na jastrebe, živino in denarnico kmeta.


Formula za izumrtje

C14H11Cl2NO2

Obstajajo dobre alternative. Zakaj ta formula v Evropi ni prepovedana?

Nam se zdi prepoved povsem smiselna. Če se strinjate z nami, PODPRITE KAMPANIJO.


Več informacij o problematiki lahko najdete na spletni strani www.banvetdiclofenac.com.