Svetovni dan ptic selivk – 9. oktober 2021

Na svetu je opisanih več kot 11.000 vrst ptic in vsaj 40 % je selivk. Selitev ptic je eno najnevarnejših obdobij v življenju ptic, saj je energetsko zelo potratna in marsikatere ptice podležejo izčrpanosti, mlade ptice tudi zaradi pomankanja izkušenj. Na dolgi poti v tople kraje jim grozijo tudi številne druge nevarnosti, med drugimi trki v daljnovode, lov in naravne ujme. Pomembno je, da nevarnosti na selitvi prepoznamo, se jih zavedamo in jih skušamo omejiti, saj bomo le na ta način lahko prispevali k ohranitvi naših krilatih sosed tudi v prihodnje.

Togotniki. Foto: Alen Ploj

Naslednji vikend (9. in 10. oktober 2021) je posvečen pticam selivkam in našemu duševnemu zdravju.

Zakaj ju omenjamo skupaj?

V zadnjih 19-ih mesecih je pandemija vsakega posameznika tako ali drugače prizadela z različnimi skrbmi, tragedijami in omejitvami. Marsikdo je našel uteho v naravi in tako lahko odmislil na vsakdanje težave. Kako lahko narava in ptice pripomorejo k dolgoročnemu izboljšanju našega duševnega zdravja, so ugotovili v številnih raziskavah. Dokazali so, da je pri ljudeh, ki živijo v okoljih z več vegetacije in ptic, depresije in anksioznosti bistveno manj, dodatno pa nas prav diverziteta ptic dela srečnejše in zadovoljnejše. Ne gre le za opazovanje ptic, ki je številnim ljudem zelo prijetna, vesela in slikovita izkušnja, gre za to, da nas nezavedno pomirja že sama prisotnost ptic v našem okolju.


Povezave do člankov:


Na društvu se bomo Svetovnemu dnevu ptic selivk in Svetovnemu dnevu duševnega zdravja poklonili s tradicionalno Ptičarijado, kjer se bomo ob opazovanju ptic na Gorenjskem sproščali in seveda tudi zabavali.

Pripravljeni, pozor… pomlad!

Ali ste pripravljeni na novo sezono? Dnevi so vedno daljši, kar je vsekakor znak, da je pomlad že skoraj pred vrati in s tem tudi začetek letošnje raziskave Pomlad prihaja!

Pomlad prihaja! (ang. Spring Alive) je mednarodni projekt, s katerim spodbujamo zanimanje otrok za naravo in ohranjanje ptic selivk ter sodelovanje pri različnih aktivnostih, ki so povezane z varstvom ptic in njihovih življenjskih okolij.

Z beleženjem prvih opazovanj kmečke lastovke, bele štorklje, kukavice, hudournika in čebelarja na spletni strani www.springalive.net otroci, učitelji in družine iz Evrope, Osrednje Azije in Afrike ustvarjajo zemljevid neverjetnih potovanj, ki jih vsak dan opravijo te ptice.

2015_3_2_kmecka_lastovka_SASpoznajte vaše lastovke!

Vam je bila lanskoletna tema »Uredite pticam prijazen vrt/balkon« všeč? Menimo da, saj smo lansko leto, med drugim, v risarskem natečaju prejeli največje število risb.
Zdaj pa je že čas za novo temo, pomlad se namreč hitro bliža! Letos bomo skupaj bolje spoznavali naše pernate »sosede« in ugotavljali, kakšno je njihovo življenje. Tema letošnje pomladi je namreč »Lastovke v moji soseski«. Vabimo vas, da spomladi in zgodaj poleti opazujete, kaj se dogaja s kmečkimi ali/in mestnimi lastovkami v vaši soseski, spremljate njihovo gnezditev in kaj vse počnejo v času, preden se jeseni spet odpravijo na dolgo selitveno pot.

Želiš sodelovati v natečaju?

Bi želeli sodelovati v katerem izmed natečajev, ki jih pripravljamo za vas vso pomlad? Risarski natečaj smo že razpisali, več informacij pa najdete tukaj. Kmalu vas bomo povabili tudi na tedenski fotonatečaj na Flickr-u. Torej, pripravite se na ponovno srečanje z znanilkami pomladi. Še malo, pa bodo spet tu!

Spremljaj prihod pomladi skupaj z Zuri in Fortuno

Naši mladi beli štorklji iz Ponove vasi pri Grosupljem, kateri sta se na selitev podali 10. avgusta lansko leto sta uspešno prispeli v Afriko in prav kmalu se bosta že podali nazaj proti Evropi. Vendar, kako to vemo? Mladi štorklji smo opremili z oddajnikom in tako vemo vsak premik, ki ga napravita. Štorklji lahko spremljate na naši spletni strani in tako skupaj z njima spremljate tudi prihod pomladi!

Več informacij o akciji Pomlad prihaja lahko najdete na spletni strani www.springalive.net.

Pomlad je že pred vrati

Podatke o prvih opazovanjih kmečkih lastovk smo letos prejeli iz Grčije, pri nas pa lahko že poslušamo žvižganje škorcev, ki so eni izmed prvih znanilcev, da je pomlad tik pred vrati.

2015_3_2_cebelar_SANarava se pripravlja na prihod pomladi, kmalu bo vse, kar bodo potrebovale ptice selivke, ko se vrnejo v naše kraje, nared. Izginil bo sneg, zemlja se bo odtalila, živali se bodo prebudile iz zimskega spanja, popki na drevesih in grmih se bodo napeli, v zraku bo vedno več žuželk, ki so hrana za ptice selivke. Na milijone ptic se bo, tako kot vsako leto, vrnilo v Evropo in Azijo, kjer bodo vzgojile svoj zarod.

Na njihovi selitveni poti jih bodo spet spremljali otroci in drugi ljubitelji ptic ter na spletni strani projekta Pomlad prihaja! beležili svoja prva opazovanja petih vrst ptic selivk: kmečke lastovke, kukavice, bele štorklje, hudournika in čebelarja.

Letos vas vabimo, da uredite svoj vrt ali balkon tako, da bo pticam čim bolj prijazen – izdelajte in namestite gnezdilnice, posadite grmovje ali drevo, ki bo pticam služilo kot zavetje in prehranjevališče. Na spletni strani projekta lahko že zdaj najdete mnogo koristnih napotkov, kako pomagate pticam, tako na vrtu kot v vaši okolici. Nekaj predlogov kako urediti pticam prijazen vrt pa najdete tudi tukaj.

To leto smo v okviru projekta ponovno pripravili različne aktivnosti tako za mlade kot tudi za ostale. Mladi do 16. leta lahko že sedaj sodelujejo v risarskem natečaju »Popoln vrt« (1. nagrada je daljnogled Opticron!), povabili smo vas že k 1. delu fotografskega natečaja na Flickr spletni strani, aktivnosti projekta pa lahko od letošnjega leta spremljate tudi na Facebook-u. Nikakor pa to pomlad ne pozabite vnesti svojih prvih opazovanj petih vrst znanilk pomladi! To lahko storite do 21.junija 2015. Vabljeni k sodelovanju.

Če bi želeli vračanje ptic selivk spremljati v razredu ali na sprehodu, smo za vas pripravili tudi priročen letak ter plakat, ki ga lahko izobesite v razredu in skupaj z otroci spremljate prihod naših ptic. Le te izpolnjene pošljite na društvo najkasneje do 31.5.2015.