Prepovejmo diklofenak!

Populacije jastrebov po svetu so v upadu in Evropa je bila do nedavnega zanje varno zatočišče. Slednje se je drastično spremenilo, ko je bila pred tremi leti je bila odobrena komercialna uporaba veterinarskega diklofenaka. V odgovor je BirdLife International pričel mednarodno kampanijo v Španiji, na Portugalskem in v Italiji, ki cilja na prepoved uporabe zdravila, ki bi lahko izbrisalo evropske jastrebe. Ne dovolimo, da se azijska katastrofa ponovi v Evropi!


 
Jastrebi so bili tisočletja vladarji neba indijske podceline; od Himalaje do južnega rta Šlinake ter od gorovja Hindukuš na zahodu, vse do gorovja Arakan na vzhodu. Njihova vladavina je imela tudi močan vpliv na kulturo in razvoj območja. Prav zato je skoraj neverjetno, da se je vladavina jastrebov v južni Aziji tako tragično končala!

Kot bi trenil

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je uporaba veterinarskega zdravila diklofenak v desetih letih povzročila izumrtje 99% populacije štirih vrst jastrebov na indijski podcelini.

99%… DEVETINDEVETDESET ODSTOTKOV! To je statistika, ki jo je potrebno ponavljati in ponavljati, dokler se ta tragična resnica je zasidra globoko v naši zavesti. Vendar kaj to število v resnici pove? Razsežnost preprosto ilustrirajo števila. Konec osemdesetih let je bilo v Indiji 80 milijonov indijskih jastrebov (Gyps bengalnsis), danes pa jih najdemo le nekaj tisoč!

Mednarodna kampanija za prepoved veterinarskega diklofenaka

Spomladi leta 2013 so v Španiji odobrili uporabo dveh zdravil za prašiče in govedo, ki vsebujeta diklofenak. BirdLife je od tistega trenutka spremljal in se boril proti novi grožnji v Evropi. Kljub temu je diklofenak sedaj legalen in komercialno dostopen v Španiji in Italiji, medtem ko so na Protugalskem vložili zahtevo za legalizacijo. V teh treh državah skupaj prebiva kar 95% celotne populacije jestrebov v Evropi.

Naravna komunalna ekipa

Jastrebi so pomembni!
 

Rešitev je preprosta. Prepovejmo diklofenak!

Samokontrola v tem primeru ni zanesljiva in varna rešitev. Pojavljanje diklofenaka v samo 1% trupel živine na prostem je v indijski podcelini praktično iztrebilo populacijo jastrebov. Po prepovedi uporabe zdravila se je izumiranje ustavilo. Obstajajo varnejše, enako učinkovite in cenovno primerljive alternative diklofenaku. Te nimajo negativnih posledic na jastrebe, živino in denarnico kmeta.


Formula za izumrtje

C14H11Cl2NO2

Obstajajo dobre alternative. Zakaj ta formula v Evropi ni prepovedana?

Nam se zdi prepoved povsem smiselna. Če se strinjate z nami, PODPRITE KAMPANIJO.


Več informacij o problematiki lahko najdete na spletni strani www.banvetdiclofenac.com.

Rešimo afriške jastrebe

Večina jastrebov po celotni Afriki je na robu izumrtja. Glede na ključno vlogo, katero igrajo pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni je pomembno, da naredimo vse kar je v naši moči za rešitev teh neopevanih junakov.

Napačna predstava

Na kaj pomislite, kadar si predstavljate jastrebe?

Jastrebi niso bili v očeh javnosti nikdar dobro zapisani. Ljudje iz različnih kultur so jih povezovali s smrtjo, razpadom in gnilobo. Po vrhu vsega bi nekatere jastrebe težko opisali za najlepše. Jastrebi so danes odpadniki, za katere nam manjka sočutja, katerega občutimo ob težavah pande, orla ali leva.

Redek, ogrožen in nepoznan junak

Ljubkovalno rečeno so med ljubitelji narave po vsem svetu jastrebi poznani kot »Komunalna ekipa narave«. Jastrebi očistijo pokrajino kot nobena druga vrsta.

2015_12_11_brkati_ser_birdlife

Brkati ser je vrsta jastreba, katera se ob beloglavem jastrebom občasno pojavlja tudi v Sloveniji. foto: BirdLife International

V resnici so jastrebi zelo higienični, ljubeči starši in dokaj sramežljivi. Če jih ujamemo v pravi svetlobi, bi za nekatere izmed teh veličastnih jadralcev lahko celo rekli, da so čudoviti.

Kot biološka reciklažna ekipa, igrajo jastrebi pomembno vlogo pri odstranjevanju trupel in s tem preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni kot so antraks, steklina, tuberkuloza in botulizem. So bistveni za naše zdravje!

Razmislite: Kako bi izgledala (in vonjala) vaša soseska, če bi izginila komunalna služba?

Kruta realnost

Jastrebi izginjajo z zaskrbljujočo hitrostjo! Človeštvo je namerno in nenamerno ubilo več tisoče jastrebov v Afriki, Aziji in drugod. So preganjani in zastrupljeni, njihov življenjski prostor pa je vse manjši.

2015_12_11_jastrebi_header_birdlife

Dejstva:

  • v zadnjih 30 letih je število jastrebov v zahodni Afriki zunaj naravnih rezervatov upadlo za 95%,
  • v istem časovnem obdobju je izginilo več kot polovica populacije jastrebov v narodnem parku Masai Mara v Keniji,
  • danes 75% jastrebom starega sveta grozi izumrtje,
  • kapičasti jastreb Necrosyrtes monachus je od 90-ih let doživel 62% upad po vsej Afriki, ponekod je bil upad drastično večji,
  • v Južni Afriki prebiva le še 100 brkatih serov, katerih pa je bilo pred približno 20-30 leti več kot 200,
  • skupaj predstavljata zastrupljanje in prodaja za tradicionalno medicino 90% primerov smrti jastrebov v Afriki.

Kako lahko pomagate?

Skupaj lahko obnovimo vlogo in mesto »Komunalne ekipe narave«, ki je ključna za popolno delovanje našega ekosistema. In morda bodo ljudje s poznavanjem njihovih zaslug nanje v prihodnje gledali pozitivno.

Trud organizacije BirdLife za rešitev jastrebov v Afriki lahko podprete z donacijo, nakupom nagrad, prostovoljstvom za Uradno BirdLife vlogo in z deljenjem tega sporočila med svoje prijatelje, znance in sorodnike.

Več informacij o kampaniji najdete na spletni strani organizacije BirdLife ali TUKAJ.