Julij je mesec biotske pestrosti

V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, v juliju slavimo biotsko pestrosti in čebele. Zanimiv program bomo s poletnimi delavnicami, predavanji in izleti soustvarjali tudi v našem društvu. Rdeča nit naših dogodkov bo predstavitev ptic, ki živijo v mestu in njegovi okolici ter promocija ukrepov, s katerimi lahko vsak od nas v svoji okolici prispeva k varstvu narave in povečanju pestrosti rastlin in živali.

Vabljeni na številne poletne dogodke

Brglez

Brglez je ena od številnih vrst ptic, ki so se prilagodile na življenje v mestnih parkih in vrtovih Ljubljane.
foto: Gregor Bernard

Naši prostovoljci bodo v naslednjih dneh organizirali zanimive delavnice, predavanja in izlete:

Celoten julijski program si lahko ogledate na spletni strani Zelene prestolnice.

 

 

Dogodki potekajo s finančno podporo Mestne občine Ljubljana in v okviru projekta Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope.
Mestna občina Ljubljana

Ljubljana je Zelena prestolnica Evrope

20160129_zelena_prestolnicaLjubljana s pridobitvijo naziva Zelena prestolnica leta 2016 stopa ob bok evropskim mestom Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, København in Bristol, ki so se s tem nazivom ponašala do sedaj. V sredo, 13. januarja, je na Mestnem trgu v Ljubljani potekal dogodek z naslovom Zelena zate, s katerim so v mestni občini otvorili zeleno leto v mestu. Udeležili smo se ga tudi predstavniki našega društva.

Naziv Zelena prestolnica Evrope podeljuje Evropska komisija od leta 2010, s čimer vsako leto izkaže priznanje izbranemu mestu, ki redno dosega visoke okoljske standarde, se zavezuje za dosego ambicioznih rešitev z velikim doprinosom k trajnostnemu razvoju ter s tem služi kot vzor drugim evropskim mestom pri vpeljevanju dobrih praks. Na že omenjenem dogodku pred Mestno hišo je zbrane nagovoril tudi župan Zoran Janković, ki je poudaril, da je nagraditev s takšnim nazivom privilegij, obenem pa tudi odgovornost, ki si jo delijo tako zaposleni na mestni občini kot tudi vsi meščani.

Na društvu podpiramo prizadevanja mestne občine za izboljšanje kakovosti življenja in stanja okolja v Ljubljani, s čimer daje zgled tudi drugim slovenskim krajem. Prav tako se zavedamo, da je okoljsko ozaveščeno sobivanje meščanov ključno, ko govorimo o načelih trajnostnega razvoja. Ta projekt pa je hkrati edinstvena priložnost tudi za nevladne organizacije in društva, kakršno je naše.

V Ljubljani bomo letos organizirali številne dogodke

Pod okriljem Zelene prestolnice bomo tako tekom leta pripravili številne aktivnosti, s katerimi se bomo trudili javnost bolje seznaniti s pticami in naravo, ki nas obdaja. Vsak mesec bomo na informativni stojnici na Mestnem trgu, izvedli pa bomo tudi številne druge dogodke, kot so izleti, predavanja, stojnice, delavnice in opazovanja.

Neža Kocjan, soorganizatorica programa dogodkov, ki jih izvajajo prostovoljci Ljubljanske sekcije, se navdušeno spominja dobre udeležbe in vzdušja na že izvedenih dogodkih v januarju ter pravi: “Trudimo se, da so naše aktivnosti zanimive za vse skupine. Še posebej pa nam je v veselje, da lahko pri njihovih prvih srečanjih z naravo pomagamo tudi najmlajšim in jim s tem omogočimo razvijanje pozitivnega odnosa do njihove okolice.”

Vabimo vas, da si več o dogodkih ogledate v Napovedniku ali nas spremljate na našem Facebook profilu.