Cerkniško jezero

Opis območja
Cerkniško jezero je največje presihajoče jezero v Evropi in, ko je poplavljeno, tudi največje jezero v Sloveniji, saj zavzema do 29 kvadratnih kilometrov površine. Jezero sodi v območje Notranjskega regijskega parka in je vključeno v omrežje Natura 2000. Večji del območja je obraščen s sestoji vodnih rastlin, med katerimi je največ trsta.

Dostop
Iz smeri Ljubljane ali Kopra se pripeljemo z vlakom in izstopimo na postaji na Rakeku. Pot, ki traja približno 30 minut, nadaljujemo s kolesom. Od železniške postaje Rakek se odpeljemo po glavni cesti do Cerknice. Tukaj se lahko odločimo za približno 25 kilometrov dolgo krožno pot okoli jezera ali pa se po želji kadarkoli med potjo obrnemo in vrnemo na izhodišče. Do Cerknice pa se lahko pripeljemo tudi z avtobusom in pot nadaljujemo peš.

Opis poti
V Cerknici takoj za mostom čez reko Cerkniščico zavijemo na desno in nadaljujemo pot proti Dolenjemu Jezeru. Ves čas se držimo glavne ceste. Od Dolenjega jezera gremo naprej po makadamski cesti mimo Rešeta in vsake toliko časa se nam odpre lep razgled na jezero. Del poti vodi skozi gozd. Pri Lazah zavijemo proti naselju Gornje Jezero, nato se držimo glavne ceste in čez nekaj časa prispemo do Grahovega, kjer zavijemo na levo. Skozi Martinjak se kmalu pripeljemo do Marofa in tam zopet zavijemo levo, kjer se pot nadaljuje po polju. S tem zaključimo na isti točki, kjer smo pot začeli (Dolenje Jezero).

Ptice
Cerkniško jezero je zelo pomembno mokrišče za gnezdenje in selitev mnogih ogroženih vrst ptic. Pozimi lahko na poljih opazujemo jate beločelih in sivih gosi, na jezeru pa večje jate različnih vrst rac, ki se v Sloveniji redno pojavljajo. Občasno se na jezeru pojavi orel belorepec, ki verjetno v bližnjih gozdovih tudi gnezdi. Ker ima jezero veliko površja pokritega s trstičjem, tam najdemo različne trstnice, od katerih najpogosteje srečamo bičjo trstnico.

Na selitvah se pojavljajo večje jate pobrežnikov, kot so rdečenogi, pikasti, zelenonogi, močvirski, mali in črni martinci, togotniki ter velike jate rac plovk (rod Anas). V času gnezdenja lahko opazujemo rjavovratega ponirka in škrlatca, ki imata na jezeru edino redno gnezdišče v Sloveniji. Med gnezdilkami na jezeru so tudi kostanjevka, bobnarica, kosec, repaljščica in rumena pastirica. Poleti je jezero večinoma v celoti suho, zato lahko običajno vodne ptice opazujemo le okoli Rešeta. Omeniti velja tudi veliko pestrost ujed, ki se pojavljajo na jezeru. Pozimi lahko opazujemo pepelaste lunje, medtem ko se med selitvijo nad jezerom zadržujejo večje jate rdečenogih postovk in posamezne druge vrste redkih ujed. Poleti bodimo pozorni na pojavljanje orla kačarja.

Druge rastline in živali
V obsežnih gozdovih v okolici Cerkniškega jezera živijo veliki sesalci, kot so medved, srna, jelen, ris, jazbec, divja mačka in volk. Na jezeru velja omeniti ščuko in menka, v podzemnem kraškem sistemu pod jezerom in okoli njega pa prebiva tudi človeška ribica, endemična dvoživka dinarskega krasa. Jezero je pomembna lokacija za številne redke in ogrožene vrste rastlin, kot je žužkojeda srednja rosika. Veliko izbire bodo imeli tudi ljubitelji kukavic in drugih cvetočih rastlin, saj na jezeru raste več kot 150 različnih vrst teh čudovitih rastlin.

Zanimive povezave
Notranjski regijski park