Kočevsko jezero

PREDSTAVITEV OBMOČJA

Kočevsko ali Rudniško jezero je nastalo po letu 1987, ko so v bližini Kočevja prenehali s kopanjem rjavega premoga. Kotanja jezera je nastala zaradi ugrezanja rudniških rovov, kasneje pa jo je zalila meteorna voda in tako ustvarila življenjsko okolje za mnoga živa bitja, ki so ga poselila. V jezeru in okoliški kulturni krajini se pojavlja več živalskih in rastlinskih vrst, ki nas ob vsakem obisku znova presenečajo, zato ima območje status naravne vrednote. Površina jezera je poldrugi kvadratni kilometer, v globino sega do 40 metrov, obala pa meri približno tri kilometre.

TRAJNOSTNI PRIHODI

 
Za daljšo kolesarsko ekskurzijo je možna pot iz Ribnice proti Dolenji vasi ter vse do Kočevja. Krajši kolesarski izlet se lahko prične tudi v središču Kočevja. Za izposojo koles v Kočevju skrbi tamkajšnje turistično društvo.
 
Jezero je od središča Kočevja oddaljeno le nekaj kilometrov. Z avtobusne postaje zavijete na glavno cesto proti centru in se odpravite do velikega križišča pred blagovnico Nama, kjer prečkate most čez reko Rinžo. Za naslednjim večjim križiščem nadaljujete pot po Roški cesti, s katere zavijete levo do jezera.
 
V Kočevje se lahko pripeljete do glavne avtobusne postaje, od koder lahko kratko pot do jezera nadaljujete peš ali s kolesom.
 
 
Najbližja polnilna postaja: Trg zbora odposlancev 62, Kočevje (2 vtičnici)
 
 

OPIS POTI

Do jezera, ki leži nekoliko izven mesta, se iz Kočevja lahko odpravite peš ali s kolesom. Po vzhodni in zahodni strani jezera vodita neutrjeni poti, ki se začneta na parkirišču ob plaži na južni obali. Ponekod so poti, posebno po deževju, poplavljene in blatne. Izlet po območju traja dve do tri ure.

ŽIVALSKE IN RASTLINSKE VRSTE

V času selitev je Kočevsko jezero počivališče selečih se ptic, mnoge pa tu tudi prezimujejo. Redno lahko opazujete malega in čopastega ponirka, laboda grbca in liske, redkeje pa tudi žvižgavko, kreheljca in sivko. Zanimivi vrsti sta tudi polarni slapnik in črnovrati ponirek, ki se občasno pojavljata. Na jezeru z okolico so do sedaj zabeležili skoraj 70 vrst gnezdilk.

V trstičju na obrežju Rudniškega jezera so do sedaj našli 15 vrst kačjih pastirjev. Svetujemo, da se razgledate tudi po okoliški pokrajini, zlasti po traviščih na vzhodni strani, ki jo naseljujejo mnoge vrste ptic in drugih živali. V času gnezditve so to na primer poljski škrjanci, prosnik, kobilar in drevesna cipa, pa tudi mala uharica.

Zanimive so tudi rastline, med drugim orlova praprot in preslice, ter različne vrste metuljev.

PRIPOROČENA OPREMA

Daljnogled in teleskop.