Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

PREDSTAVITEV OBMOČJA

V krajinskem parku, ki se razprostira na 460 hektarjih, so ohranjeni številni ekosistemi z mnogimi zavarovanimi, redkimi in ogroženimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Kar 74 odstotkov površine krajinskega parka pokriva gozd. Kot Krajinski park je bil zavarovan leta 1984 in obsega mestni park Tivoli ter parkovna gozda Rožnik in Šišenski hrib. V slednjih prevladujejo naravne gozdne združbe, kjer so posamezna drevesa pomembna zaradi starosti in dimenzij. Park je priljubljeno sprehajališče in prostor za preživljanje prostega časa za mnoge Ljubljančane, letno pa ga tako obišče več kot 1.750.000 ljudi.

TRAJNOSTNI PRIHODI

S kolesom se skozi Ljubljano napotimo do parka Tivoli, kolo pa je najbolje pustiti pri Kopališču Tivoli. Od tam se je po območju najbolje odpraviti peš.
 
 
Po območju so lepo urejene in označene pešpoti.

 

Preverite povezavo do Ljubljane iz vašega kraja TUKAJ in si organizirajte peš ali kolesarski prihod na območje.
 
 
Do parka Tivoli vodi več avtobusnih prog, za izhodišče pa predlagamo izstop na avtobusni postaji Tivoli ali Tivolska. Več informacij in vozni red najdete TUKAJ.
 
 
Najbližja polnilna postaja: Prešernova Cesta 35, 1000 Ljubljana (2 vtičnici), 100 metrov oddaljena od parka Tivoli.
 

OPIS POTI

Pot po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je najbolje začeti v parku Tivoli, kjer imamo mnogo možnosti za sprehod. Kakšno pot boste ubrali prepuščamo vam, izpostavit pa bi želeli nekaj za ptice zanimivejših predelov. V južnem delu parka se nahaja ribnik Tivoli, kjer je moč opazovati nekatere pogostejše vrste vodnih ptic. Če pot nadaljujemo proti severu in prečkamo Jakopičevo sprehajališče bomo v bližini Tivolskega gradu naleteli na informativne table, ki predstavljajo pogostejše ptice v parku. To območje smo poimenovali Tičistan in je preplet visokih dreves, grmišč in trate, kjer se v vseh letnih časih, posebej pa pozimi zadržuje veliko različnih ptic pevk. Prinesite s seboj nekaj sončnic ali drugih semen in ptice se vam bodo približale, saj so navajene ljudi.
Za Tivolskim gradom se pot počasi dviguje skozi gozd na Rožnik. Če smo pozorni lahko med hojo po poti prisluhnemo številnim gozdnim vrstam ptic, v večernem mraku pa lahko zaslišimo tudi skovik lesne sove. Z Rožnika se lahko po krožni poti vrnemo v park Tivoli, krožno pot pa lahko tudi podaljšamo skozi Park Mostec in ob Večni poti nazaj proti parku Tivoli.

PTICE, NARAVA IN DRUGE ZANIMIVOSTI

V krajinskem parku gnezdi 68 vrst ptic in sicer tudi vrste kot so zelena in črna žolna, pivka, belovrati muhar, škrjančar, skobec, mala uharica, mali detel in zelenonoga tukalica. Številna mokrišča predstavljajo življenjski prostor desetim vrstam dvoživk in močvirski sklednici. Mreža gozdnih potokov je življenjski prostor raka navadnega koščaka in močvirskega krešiča, na vlažnih travnikih ob Glinščici pa lahko opazujemo močvirskega in purpurnega cekinčka ter jagodnjakovega slezovčka. Travniki predstavljajo le majhen delež površine in sicer se raztezajo na zahodnem robu krajinskega parka. Popisanih je bilo več kot 400 vrst rastlin, med njimi kranjska sita, navadni mrzličnik, okroglolistna rosika, močvirska kačunka, navadni pasji zob. Botanično sta izredno zanimiva tudi oba naravna rezervata Mali Rožnik in Mostec, kjer so ohranjena prehodna barja.

PRIPOROČENA OPREMA

Daljnogled in teleskop

VEČ O KRAJINSKEM PARKU

Spletna stran Zelenaljubljana