Oprema za opazovanje ptic

Daljnogled

Daljnogled je za opazovalce ptic najpomembnejši pripomoček, s katerim si bistveno olajšamo določevanje ptic. Precej jasneje lahko opazujemo tudi njihovo obnašanje, ne da bi jih pri tem preveč motili.

link_2_6_1_pticevsoli_9mladinske_aktivnosti.resizedNa tržišču lahko dobimo daljnoglede vseh razredov, cene se gibljejo od petdeset do nekaj tisoč evrov. Če se z ornitologijo ne ukvarjate resno, vam nakup vrhunskega, a tudi zelo dragega daljnogleda odsvetujemo. Primernejši bo nekoliko cenejši, a še vedno dovolj kakovostni model. Za razliko v ceni, ki lahko znaša nekaj sto odstotkov, ne dobite vedno tudi toliko boljše kakovosti.

Če kupujete daljnogled nižjega ali srednjega cenovnega razreda, je najboljša izbira 7–10-kratna povečava s premerom sprednjih leč 40–50 mm. Če je na voljo več modelov, jih preizkusite na prostem pred trgovino. Pri tem bodite pozorni na ostrino, svetlobo in kontraste med barvami.

Spektiv

smos14_alenka_mrakovcic

Za opazovanje vodnih ptic, pobrežnikov in ptic, ki letijo na večji oddaljenosti ali višini, ter pri raziskovalnem delu v odprti krajini je velikokrat potrebna uporaba spektiva (običajne povečave so med 20- in 60-krat) in stojala.

Spektiv vam bo odprl povsem nov pogled v življenje ptic. Brez motenj jih boste imeli tako rekoč na dlani. Za nakup spektiva veljajo enaka pravila kot ob nakupu daljnogleda, le da je povečava seveda večja. Priporočljivo je, da povečava ni večja od 60-kratne, premer sprednje leče pa ne manjši od 60 milimetrov.

Fotoaparat

fotoaparat_tomaz_jancarFotografiranje ptic ne sodi nujno k opazovanju, z vidika dokumentiranja opazovanj in posegov v naravo pa je lahko zelo pomembno. Za profesionalno fotografiranje je potrebna kakovostna oprema, ki je praviloma zelo draga. Če se želite resneje ukvarjati s fotografiranjem ptic, boste zagotovo potrebovali digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat (ang: digital single-lens reflex camera – DSLR), ki omogoča uporabo različnih objektivov. Ker so ptice praviloma majhne in bolj oddaljene, so za fotografiranje primerni telefoto ali zoom objektivi, ki nam ptico bolj približajo.

Cenejši so kompaktni fotoaparati, vendar ti običajno ne omogočajo zadostnega zoom-a, kvaliteta slike pa je slabša. Kljub temu so takšni fotoaparati zelo priročni za splošno uporabo na terenu, dokumentiranje redkejših opazovanj in za dokumentiranje negativnih posegov v naravo.

V zadnjem času se uveljavlja tudi digiskopija – digitalna fotografija z uporabo teleskopa.

Priročnik in terenska beležka

slika_2_belezka_tatjana_koren

Pomemben pripomoček pri opazovanju ptic je tudi slikovni priročnik za prepoznavanje vrst. V knjigarnah in knjižnicah so na voljo mnogi kvalitetni priročniki tudi v slovenskem jeziku.

Ptico lahko prepoznamo tudi po oglašanju. Za učenje in kot pomoč pri določanju so v knjigarnah na voljo tematske zgoščenke, obstajajo pa tudi spletne strani s posnetki oglašanj.

V terensko beležko si zapisujemo podatke o opazovanjih. Vedno si zapišimo tudi kraj, datum, uro, vreme in, kjer je možno, število, starost in spol ptic.

Obleka

Pri opazovanju ptic je priporočljiva obleka nevpadljivih barv, da živali čim manj motimo in vznemirjamo. S tem namenom poskrbimo tudi, da v naravi ustvarjamo čim manj hrupa s hojo in govorjenjem.