Rubrike

PTICE NAŠIH KRAJEV
V rubriki »Ptice naših krajev« predstavljamo zanimive in aktualne ornitološke objave v slovenskem prostoru. Bralec se ob kratkih zapisih sprehodi med novimi spoznanji o pojavljanju, razširjenosti in ekologiji ptic v Sloveniji. Vsak zapis spremlja vir izvirne objave, ki bralcu nudi bolj poglobljeno branje.

POLJUDNI ČLANEK
Rubrika je namenjena ornitološkemu izobraževanju. V njej so objavljeni prispevki, ki podrobneje obravnavajo neko splošno ornitološko tematiko, ali pa predstavljajo posamezne skupine (največkrat družine) ptic v Sloveniji. Bralcu odpirajo okno v svet ptic in ga seznanjajo z njihovimi življenjskimi navadami, z odnosi z drugimi živimi bitji in okoljem, s procesi v naravi, katerih del so, z vlogo, ki jo v teh procesih igrajo ipd.

ORNITOLOŠKI POTOPIS
Ornitološki potopis je potopis s poudarkom na pticah in njihovih življenjskih bivališčih. Avtorji – popotniki, ki so hkrati dobri poznavalci ptic, te prispevke pišejo z namenom, da bi tako nepoznavalcu kot strokovnjaku približali ptice in njihova življenjska okolja v tujih deželah ter popotnike navdušili za opazovanje ptic. Prispevki se vrstijo od vsepovsod po svetu, pospremljeni pa so s čudovitimi fotografijami eksotičnih ptic.

VARSTVO PTIC
V rubriki »Varstvo ptic« s prvenstveno izobraževalnim ciljem bralec običajno najde poljuden prispevek z naravovarstveno tematiko. Prispevek obravnava varstveno problematiko ptic.

NARAVA
V rubriki »Narava« bralec običajno najde poljuden prispevek, ki obravnava skupino živali ali rastlin oziroma kar cel ekosistem ali območje. Lahko je članek naravovarstveno obarvan ali pa le predstavlja neko skupino živih bitij.

PORTRET PTICE
»Portret ptice« je namenjen predstavitvi ptice. Prispevki nudijo podroben vpogled v življenje posameznih vrst ptic. Nizajo številne zanimivosti, ki jih v širše dostopni ornitološki literaturi ni mogoče zaslediti, saj jih večinoma pišejo avtorji, ki imajo z vrsto veliko osebnih raziskovalnih izkušenj. Portret vabi bralca k poglobljenemu opazovanju in raziskovanju ptic.

SKOZI OBJEKTIV
V rubriki »Skozi objektiv« fotografi, ki skrbijo za lepo podobo revije, predstavljajo svoje najkvalitetnejše fotografije ptic, ki jih pospremijo s komentarjem po lastnem navdihu. Rubriko dopolnjujeta tudi plakat na sredini ter naslovnica revije. Čudovite fotografije ptic, natisnjene v velikem formatu, bralca prepričajo o lepoti teh živih bitij in mu varstvo ptic približajo tudi z estetskega vidika.

NASVETI ZA OPAZOVANJE
Rubrika »Nasveti za opazovanje« je namenjena vsem tistim, ki želijo vedeti, kaj se dogaja s pticami in naravo v posameznih letnih časih. S sliko in kratkim besedilom bodo na voljo informacije, ki bodo dobrodošle pri izletih v naravo in pri opazovanju ptic in narave v določenem obdobju leta.

IZ TUJEGA TISKA
V rubriki predstavljamo ornitološke novice iz sveta; o odkritjih novih vrst ptic, o naravovarstvenih prizadevanjih za boljšo usodo ptic in še veliko drugih zanimivosti. Kratke članke prevajamo večinoma iz poljudnih revij drugih BirdLife organizacij.

ORNITOFON
V rubriki ponujamo odgovore na najpogostejša ornitološka vprašanja, ki se porajajo ljubiteljem ptic in narave.

IZ ORNITOLOŠKIH RAZISKAV
Na poljuden način predstavljamo najnovejša odkritja na področju ptic slovenskih ali tujih strokovnjakov, ki so bila objavljena v znanstvenih revijah.

PORTRET ORNITOLOGA
V rubriki “Portret ornitologa” predstavljamo ljudi, ki so nekoč in še danes pomembno prispevali k odkrivanju sveta ptic doma in na tujem in zaradi katerih je naše vedenje in zavedanje o pticah in naravi bogatejše. Iz njihovih življenjskih izkušenj se lahko naučimo marsikaj in morda prek njih ptice in naravo razumemo in vzljubimo še bolj kot doslej. V nabor obrazov so vključena tako imena, s katerimi danes delimo ta svet, kot imena, ki so v preteklosti gradila ornitološko znanje v Sloveniji ali v tujini.

SKUPAJ RASTEMO
Rubrika je namenjena otrokom, staršem, učiteljem, vzgojiteljem in vsem drugim, ki se ukvarjajo z mlajšimi otroki, ter potrebujejo ideje in navdih za to, kako malčkom približati ptice, naravo in njene zakonitosti. Praktični nasveti za opazovanje ali ustvarjanje ter kratko in preprosto vsebinsko pojasnilo s strokovnim ozadjem so učni in vzgojni pripomoček za vse, ki jim je ukvarjanje z otroki v veselje. Bralca, ki morda nima stika z otroki, pa vzpodbudi k lastni otroški ustvarjalnosti.

PTIČJE ZGODBICE ZA OTROKE
Rubrika je namenjena otrokom mlajšim od 12 let. Otroci prek zgodbe o pticah na nevsiljiv način osvojijo neko ornitološko temo (npr. selitev, gnezdenje, iskanje življenjskega prostora, ogroženost ipd.). Otrok ob zgodbi iz življenja ene ali več vrst ptic z lahkoto osvaja znanje iz ornitološke teme.

MI ZA PTICE IN NARAVO
»Mi za ptice in naravo« je rubrika, v kateri predstavljamo delo članov DOPPS in njihov dragocen prispevek k varovanju ptic in narave. Najsi gre za prispevek posameznikov, delo sekcij ali vseslovensko akcijo, v rubriki poskrbimo za predstavitev, ki doseže druge člane in jih vzpodbudi k sodelovanju. Bralci v tej rubriki najdejo tudi ideje, kako z majhnimi sredstvi in vložkom energije poskrbeti za to, da se bo pticam godilo bolje, narava pa ohranila svojo pestrost.

KAM NA IZLET
Rubrika »Kam na izlet« je ornitološki vodnik po območjih v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati z namenom opazovanja ptic. V prispevku so podrobno predstavljene ptice, ki jih je na območju mogoče opazovati, dodane pa so tudi informacijo o tem, kdaj je najprimernejši čas za opazovanje, potrebna oprema pri tem, kako se dostopa do območja, kulturno-zgodovinske zanimivosti v bližini ipd. Prispevki vzpodbujajo bralca, da se poda na izlet in se posveti opazovanju ter raziskovanju nekega kotička Slovenije.

Z DRUŠTVENEGA IZLETA DOPPS
organizira redne društvene izlete, namenjene opazovanju ptic in izobraževanju v naravi. V to rubriko udeleženci izletov pišejo svoje vtise in spoznanja na izletih, pripovedujejo o opazovanih pticah in drugih naravnih zanimivostih. Prispevki bralca vabijo, da se prihodnjega izleta udeleži tudi sam.

PREK MEJA
V rubriki objavljamo zanimiva ornitološka in naravovarstvena spoznanja, ki jih člani DOPPS pridobimo na udeležbi delavnic, konferenc in kongresov v tujini ter priložnostne prispevke, ki predstavljajo mednarodno sodelovanje DOPPS.

PTIČARSKE PRIGODE
V »Ptičarskih prigodah« je prostor za doživljajske zgodbe, ki jih ornitologi in ljubitelji ptic doživijo na ornitoloških terenih ali pa ob pticah kar tam, kjer se vsakodnevno zadržujejo. To so zabavna, zanimiva, vznemirljiva, pustolovska, razpoloženjska doživetja na račun ptic, kakršna z navdušenjem pripovedujemo svojim prijateljem in znancem.

NOVICE
»Novice DOPPS« so bile pred izidom prve številke revije Svet ptic v letu 2000 samostojen informativni bilten DOPPS, v reviji Svet ptic pa so dobile svoje mesto kot rubrika. Kot od vsega začetka so namenjene informiranju članov o delu v pisarni in poteku projektov.

PRILOŽNOSTNE RUBRIKE
Priložnostne rubrike so namenjene serijam prispevkov, ki obdelajo neko širšo temo. Doslej so se v reviji zvrstili:

  • DOLOČEVALNI KOTIČEK
  • ORNITOLOŠKO PISANJE
  • DIGISKOPIJA
  • BOGASTVO VRTOV
  • ORNITOLOŠKO IZOBRAŽEVANJE
  • ORNITOLOGIJA V UČNEM NAČRTU
  • LETO GOZDOV 2011
  • MLADI ORNITOLOG