ATLAS PTIC SLOVENIJE
Strnjeno znanje o vseh slovenskih gnezdilkah

// Tomaž Mihelič

Letošnjo gnezditev in leto bo nedvomno zaznamoval izid Atlasa ptic Slovenije, v katerem so podrobno predstavljene vse slovenske gnezdilke.

V knjigi, katere obseg je narastel na 608 strani, je zbranih več kot 350.000 opazovanj o gnezditvi naših ptic. Obdelali smo 239 vrst, od katerih smo jih med vsaj domnevne gnezdilke Slovenije uvrstili 228. Razlika v vrstah gre na račun tistih, ki se sicer pojavljajo pri nas v gnezditveni sezoni, a tu (več) ne gnezdijo.

Razširjenost vsake vrste je prikazana s pregledno karto, na kateri lahko primerjamo tudi podatke iz prejšnjega atlasa, kar da vpogled v spreminjanje razširjenosti vrst skozi čas in pa natančno karto razširjenosti vrste v Sloveniji, kar je osnovni namen atlasa. Za vrste, zabeležene v manj kot 120 tetradah, je prikazana karta razširjenosti na nivoju 2×2 km, za pogostejše vrste pa karta gostot, izračunanih s pomočjo statistične metode kriging. Za šest za vznemirjanje zelo občutljivih vrst smo prikaz razširjenosti obdržali na nivoju 10 km2, saj smo se zaradi njihove atraktivnosti bali porasta obiskovanja njihovih gnezdišč. Višinska razširjenost je prikazana z grafom višin glede na 200-metrske višinske pasove.

Bogata so tudi besedila. V uvodnih poglavjih je predstavljen splošni vpogled v gnezdilke Slovenije, zgodovinske spremembe in življenjska okolja. V spremnih besedilih je opisan gnezditveni status v Evropi ter bogat opis razširjenosti vrste v Sloveniji. V besedilu o posamezni vrsti so poudarjena najbolj značilna območja pojavljanja vrste pri nas in nekatere zanimivosti o njeni razširjenosti. Predstavljeni so tudi življenjski prostori in gnezditvene gostote vrste v Sloveniji ter pregled raziskanosti vrste v Sloveniji. Pri ogroženih vrstah je dodano poglavje o ogroženosti. Le-to je zaznati tudi pri nekaterih vrstah zunaj ogroženosti, kjer podatki vzporednih popisov kažejo na upad vrste.

Za vsako vrsto so dodani tudi številčni podatki o velikosti ocenjene gnezdeče populacije v Sloveniji ter osnovni statistični podatki o preštetih osebkih. Da bo informacija o naših pticah zanimiva tudi za tujce, je pri vsaki vrsti angleški povzetek.

Pri pisanju besedil je sodelovalo kar 42 avtorjev. Številčnost piscev pa nam je omogočila, da se je vsak avtor lahko bolje posvetil posameznim vrstam. Vsaka stran knjige pa je obogatena z lepo fotografijo vrste, ki so jih v glavnem posneli naši člani.

Eden izmed pomembnih mejnikov obdobja, ki ga prinaša ta atlas, je urejenost podatkovne zbirke in njena natančnost, saj nam je uspelo vključiti vse podatke v njihovi osnovni obliki, vključno z natančno lokacijo. To nam bo omogočilo primerjave številčnosti populacij s podatki, ki jih bomo zbirali v prihodnosti. Obvladovanje zbirke je zaradi natančnega pregleda vrstnih koordinatorjev narekovalo njen spletni značaj. Tako je bil spletni Atlas ptic zasnovan v prvi meri kot pregledovalnik in urejevalnik podatkov, a se je zelo kmalu izkazal kot odlično sredstvo zbiranja opazovanj iz celotne države, ne glede na ciljne popise. To kaže na predanost in entuziazem terenskih ornitologov, ki vanj skrbno beležijo opazovanja tudi takrat, kadar niso na ciljnih popisih. Zadeva je šla celo tako daleč, da so naključna opazovanja začela bistveno dopolnjevati sistematično zbrane podatke, predvsem pri redkih in manj zaznavnih vrstah.

Danes je tako pred nami knjiga znanja o gnezdilkah Slovenije v obdobju zadnjih 15 let. Knjiga poleg natančnih gnezditvenih informacij, ki so nam jih zaupale ptice, nosi tudi zelo pomembno informacijo o številni in pestri druščini ljudi, ki se zanimajo zanje, in videti je, da ta postaja iz dneva v dan večja. Pri izdelavi tega atlasa smo uporabili podatke od kar 632 opazovalcev in s pomočjo tega nam je v knjigi Atlas ptic Slovenije zagotovo uspelo združiti največ znanja na enem samem mestu.

Vabljeni k branju.

Kar 608 strani, 239 vrst, več kot 350.000 opazovanj o gnezditvi naših ptic in 632 popisovalcev.