Glava

Ljubljana, 5. marec 2024

[custom:naziv] reader reader,

pred nami je novo koledarsko leto z novimi izzivi in le skupaj lahko pišemo uspešne zgodbe. Pridružite se nam!

Prijazno vas vabimo v našo družbo in na številne društvene aktivnosti. Pester program dogodkov do meseca marca je objavljen v Napovedniku na spletni strani društva in v zimski številki revije Svet ptic, ki je izšla med prazniki, elektronska različica revije pa bo v kratkem dostopna na spletni strani društva. Vabljeni k branju novic iz dela društva in sveta ptic.

 

Letimo skupaj v 2015!

Bia Rakar,
koordinatorka za področje stikov z javnostmi DOPPS

---

NAJNOVEJŠE NOVICE IZ DELA DRUŠTVA IN SVETA PTIC

Popisi gnezdilk v letu 2014

Delovna skupina za varstvo narave pri Planu B

V okviru mreže nevladnih organizacij Plan B za Slovenijo je bila ustanovljena delovna skupina za varstvo narave (DSVN). Delovna skupina si bo prizadevala za usklajevanje stališč mreže do ključnih naravovarstvenih politik v Sloveniji in bo s svojim delom poskušala vplivati na to, da bo naša država izboljšala svoj odnos do ohranjanja narave. Preberite več.

Predstavili smo se na 45. sejmu Narava – zdravje

Narava ne pozna meja

11. in 12. decembra 2014 smo v Štarancanu (Italija) obeležili zaključek triletnega čezmejnega projekta AdriaWet 2000 – Jadranska mokrišča za omrežje Natura 2000, pri katerem je DOPPS sodeloval kot partner, Naravni rezervat Škocjanski zatok pa kot projektno območje. Preberite več.

Ornitološki atlas v zadnji fazi priprave

Franček v 20 dneh prek Sahare

Sredi oktobra smo na naši spletni strani poročali o Frančku, slovenski črni štorklji z GPS oddajnikom, ki je preletel Sredozemsko morje in dosegel Afriko, natančneje Tunizijo. Njegova pot se je nadaljevala, preko Alžirije, Malija in Nigra je dosegel severni del Nigerije. Preberite več.

Visokodebelni biseri na Goričkem

Ptice kmetijske krajine izginjajo

Letošnje leto smo s pomočjo popisov za določitev Slovenskega indeksa ptic kmetijske krajine (SIPKK) sedmo leto zapored znova spremljali stanje gnezdilk slovenske kmetijske kulturne krajine. Rezultati so zaskrbljujoči. V obdobju od leta 2008 se je skupna številčnost 29 značilnih gnezdilk slovenske kmetijske krajine zmanjšala za več kot 20 odstotkov! Preberite več.

VEČ AKTUALNIH NOVIC

Predstavili smo projekt LIVEDRAVA

4. decembra 2014 smo na 25. Mišičevem vodarskem dnevu  predstavili dosedanje rezultate projekta LIVEDRAVA. Jubilejnega srečanja se je udeležilo 250 udeležencev iz vse Slovenije in sosednje Hrvaške. Preberite več.

---

OGLASNA DESKA PROSTOVOLJNEGA DELA

• 17. in 18. 1. 2015: Zimsko štetje vodnih ptic (IWC) - Če želite sodelovati, se najkasneje do 12. januarja 2015 javite koordinatorju akcije na luka.bozic@dopps.si.

---

Pridružite se nam!

Naše delo ni mogoče brez sodelovanj in radodarnosti ljudi, kot ste vi. Uspešne zgodbe lahko pišemo le skupaj, zato potrebujemo vaš glas in podporo. Vsakdo lahko prispeva in soustvarja.
Veselimo se, da vas bomo spoznali!

Kako lahko pomagate?

Članstvo
Pridružite se nam in uživajte številne članske ugodnosti in aktivnosti.

Donacija
Namenite svojo podporo neposredno izbranemu projektu in našemu delu.

Postanite prostovoljec
Pridružite se več kot 300 aktivnim prostovoljcem društva.

Čudovito darilo
Razveselite najdražje z darom, ki bo v pomoč naravi.

---

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je največja nevladna organizacija za varstvo narave v Sloveniji. Delamo za varstvo ptic in njihovih življenjskih okolij. S tem prispevamo k ohranjanju narave in dobrobiti celotne družbe.