Glava

reader reader,

Z velikim veseljem napovedujemo Pričarijado 2018, ki bo potekala v soboto 29. septembra 2018 na območju Naravnega rezervata Ormoške lagune in njegove širše okolice.

Tako kot vsa leta doslej, bo tekmovalni del potekal v dopoldanskem času. Skupine ptičarjev se bodo pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morajo sestavljati vsaj trije člani. Omejitev navzgor je samo posredna, saj se morajo prevažati z enim vozilom in na terenu delovati kot skupina.

Družabno srečanje po tekmovanju je namenjeno vsem članom DOPPS in bo potekalo v popoldanskem času na vrtu ob informacijskem centru Naravnega rezervata Ormoške lagune.

Vabljeni vsi, da se nam pridružite.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do ponedeljka, 24.9.2018, prijavite pri Alenu Ploju na naslov ploj.alen@gmail.com ali po telefonu 040 839 538.

Ob prijavi prosim sporočite ime tekmovalne skupine ter imena posameznih članov skupine. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del, bomo pravočasno poslali natančna navodila.

Tekmovanje ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

 

Veselimo se snidenja z vami!

---

NAJNOVEJŠE NOVICE IZ DELA DRUŠTVA IN SVETA PTIC

Ptičarijada 2018 – dogodek, ki ga nikakor ne smete zamuditi

Ptičarijada 2018 – dogodek, ki ga nikakor ne smete zamuditi

Z velikim veseljem napovedujemo Pričarijado 2018, ki bo potekala v soboto 29. septembra 2018 na območju Naravnega rezervata Ormoške lagune in njegove širše okolice. Preberite več.

Past na živo vabo

Nezakonitega pobijanja ptic je v Sloveniji več, kot smo mislili doslej

S štiriletnim projektom »Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti«, ki ga podpira nemška naravovarstvena fundacija EURONATUR, bodo v DOPPSu poskušali pticam zagotoviti varnejšo selitev. A že prvi podatki po le nekaj tednih dela kažejo, da je stanje pri nas precej slabše, kot se je verjelo doslej. Preberite več.

Nova zloženka o Naravnem rezervatu Iški morost, demonstracijskem območju za naravovarstvene ukrepe na Ljubljanskem barju

Naravni rezervat Iški morost je 64 ha veliko območje na Ljubljanskem barju, s katerim od ustanovitve upravlja DOPPS z namenom ohranjanja populacij travniških in drugih vrst, testiranja, prikaza in promocije naravi prijaznega upravljanja ekstenzivnih vlažnih travnikov ter izobraževanja splošne in strokovne javnosti. Preberite več.

Izbruh Trihomonoze pri zelencih

Trichomonas gallinae je protozojski parazit, ki pri pticah povzroča bolezen trihomozo. Parazit je svetovno razširjen, in najpogosteje prizadane ptice iz družine golobov (Columbidae) in sokolov (Falconidae). Bolezen je bila v preteklosti redkeje ugotovljena pri prostoživečih pticah, vendar se v zadnjem desetletju vse pogosteje pojavlja. Povišano smrtnost so ugotovili predvsem pri pticah iz družine ščinkavcev (Fringillidae) kot so zelenci (Chloris chloris). … Preberite več.

Razglašeno Biosferno območje Mura

Na letni konferenci, Programa UNESCO Človek in Biosfera v Palembangu v Indoneziji je bilo 25. julija 2018 razglašeno Biosferno območje Mura. Tako to območje stopa ob bok ostalim 685 svetovnim za naravo pomembnim biosfernim območjem, a je prvo pet - državno biosferno območje na svetu. Mura s svojim porečjem s tem vstopa na svetovni zemljevid najvrednejših območij narave. Preberite več.

Mladi ornitologi raziskovali Cerkniško jezero

V začetku meseca se je končal Mladinski ornitološki raziskovalni tabor »Cerknica 2018«, že 29. zapovrstjo. Kot že ime samo namiguje, se je tokrat odvijal v okolici Cerkniškega jezera, ki je bilo v središču našega zanimanja. Kako smo se imeli? Odlično! Kaj smo počeli? Preberite več.

Komu zvoni? Koscu na Ljubljanskem barju ...

V torek, 3.7. 2018 se je na Igu odvila novinarska konefernca, kjer je bil medijem predstavljen projekt PoLjuba - »Obnovitev in ohranjanje mokrotnih habitatov na območju Ljubljanskega barja«. S projektom smo na DOPPSu pričeli že v januarju 2018. Preberite več.

---

NAPOVED DOGODKOV

• 23.9.2018: IZLET: Ornitološki sprehod po Arboretumu Volčji potok

• 29.9.2018: Ptičarijada

• 6. in 7. 10. 2018: EVROPSKI DAN OPAZOVANJA PTIC

Za dodatne informacije o dogodkih lahko pokličete v pisarno društva na telefon 01/426 58 75 ali vodjo izleta oziroma delavnice. Morebitne spremembe bodo objavljene na spletni strani društva www.ptice.si in na FB-strani www.facebook.com/pticeDOPPS najkasneje na dan dogodka.


OGLASNA DESKA PROSTOVOLJNEGA DELA

• 22. 9. 2018: DELOVNA AKCIJA: Čiščenje zarasti na otokih Ptujskega jezera

---

Pridružite se nam!

Naše delo ni mogoče brez sodelovanj in radodarnosti ljudi, kot ste vi. Uspešne zgodbe lahko pišemo le skupaj, zato potrebujemo vaš glas in podporo. Vsakdo lahko prispeva in soustvarja.
Veselimo se, da vas bomo spoznali!

Kako lahko pomagate?

Članstvo
Pridružite se nam in uživajte številne članske ugodnosti in aktivnosti.

Donacija
Namenite svojo podporo neposredno izbranemu projektu in našemu delu.

Postanite prostovoljec
Pridružite se več kot 300 aktivnim prostovoljcem društva.

Čudovito darilo
Razveselite najdražje z darom, ki bo v pomoč naravi.

---

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je največja nevladna organizacija za varstvo narave v Sloveniji. Delamo za varstvo ptic in njihovih življenjskih okolij. S tem prispevamo k ohranjanju narave in dobrobiti celotne družbe.