Izbruh Trihomonoze pri zelencih

Trichomonas gallinae je protozojski parazit, ki pri pticah povzroča bolezen trihomozo. Parazit je svetovno razširjen, in najpogosteje prizadane ptice iz družine golobov (Columbidae) in sokolov (Falconidae). Bolezen je bila v preteklosti redkeje ugotovljena pri prostoživečih pticah, vendar se v zadnjem desetletju vse pogosteje pojavlja. Povišano smrtnost so ugotovili predvsem pri pticah iz družine ščinkavcev (Fringillidae) kot so zelenci (Chloris chloris).

Povišano smrtnost so ugotovili predvsem pri zelencih.
Foto: Maks Sešlar

Parazit povzroča različne patološke spremembe. Pri večini ptic je njegova prisotnost omejena na zgornji prebavni trakt, kjer se spremembe kažejo kot blago vnetje sluznice. Obolenje se na zunaj kaže kot oslabelost, našopirjenost in nekoordiniranost. Ptice veliko pijejo in zelo pogosto izbruhajo zaužito hrano.

Infekcija se lahko pojavi posredno z okuženo hrano ali vodo ali z direktnim kontaktom med pticami, med hranjenjem, med svatovanjem ali ko starši hranijo svoje mladiče. Prizadane lahko ptice vseh starosti. Večino poginulih ptic je bila najdenih ravno ob krmilnicah in napajalnikih z vodo.

Na ornitofon smo od meseca aprila dobili več klicev iz različnih koncev Slovenije o nenavadnem obnašanju in poginih ptic. Poginule osebke smo odpeljali v Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce Inštituta za zdravstveno varstvo perutnine Veterinarske fakultete, kjer so ptice pregledali in z različnimi diagnostičnimi metodami dokazali okužbo s parazitom T. gallinae.

Vsem, ki imate napajalnike z vodo za ptice, priporočamo, da redno, večkrat dnevno menjate vodo. Priporočamo tudi, da posodo ob menjavi vode zamenjate, prazno pa pustite, da se osuši na soncu. Trichomonas gallinae za preživetje potrebuje vlaženo okolje, zato so napajališča zelo pogosto mesto okužbe ptic.

Ker se lahko bolezen med pticami hitro širi, je priporočljivo, da ob opaženem poginu zelencev ali drugih ptic napajalnike umaknete za vsaj 14 dni, oziroma vse do takrat, ko mrtvih ptic ne opazite več.

V primeru, da ste opazili pogin zelencev ali drugih ptic, ter neobičajno obnašanje, vas prosimo, da to sporočite na ornitofon (041/712-796; dopps@dopps.si) ali na Veterinarsko fakulteto v Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce (01/477 92 51; Josko.Racnik@vf.uni-lj.si) oziroma za najdene poginjene ptice: Brigita.Slavec@vf.uni-lj.si , +386 1 4779 240, 251 v vodja Nacionalnega referenčnega laboratorija za aviarno influenco, Nacionalni veterinarski inštitut, Veterinarska fakulteta.