Januarsko štetje vodnih ptic (IWC) 2015

Januarsko štetje vodnih ptic (IWC) je najobsežnejši sistematični in organizirani popis ptic v Sloveniji. Od leta 1997 naprej v okviru štetja ob pomoči 300 popisovalcev uspešno preštejemo vodne ptice na vseh večjih rekah, celotni slovenski obali in večini pomembnejših stoječih vodnih teles v državi. Osnovni cilj štetja vodnih ptic je spremljanje zimskih populacij vodnih ptic in zbiranje informacij, ki prispevajo k varovanju njihovih populacij in mokrišč.

2015_01_07_IWC_foto_Borut_Mozetic (2)

foto: Borut Mozetič

Štetje v tako velikem obsegu ne bi bilo mogoče brez vloženega truda množice predanih popisovalcev. Prispevek vsakega je zelo dragocen, saj prav vsak s sodelovanjem pri štetju prispeva kamenček v mozaik čez tisoč kilometrov dolge mreže rečnih odsekov in drugih voda, ki jih pregledamo vsako leto. Pri obdelavi podatkov upoštevamo vsak pravočasno prispeli obrazec! Kot izziv novim popisovalcem naj povemo, da nam kljub vsakoletnemu velikemu trudu še ni uspelo v celoti pokriti posameznih odsekov Savinje, Kolpe, Sotle in še kakšne srednje velike oziroma manjše reke. Vodne ptice se pojavljajo tudi tam!

Štetje vodnih ptic bo letos potekalo v soboto 17. in nedeljo 18. januarja.

Vodne ptice bomo tako kot vsako leto šteli na osmih števnih območjih, na vseh najpomembnejših vodnih površinah po Sloveniji. Vsako števno območje ali njegov del ima svojega lokalnega koordinatorja, ki vas bo razporedil na odsek, kjer boste šteli, vam priskrbel karte z vrisanimi odseki štetja in obrazce ter skrbel za skladno opravljanje popisa.

Se nam želite pridružiti?

Če želite sodelovati tudi vi, se najkasneje do 12. januarja 2015 javite koordinatorju akcije na luka.bozic@dopps.si ali lokalnim koordinatorjem (kontakti so objavljeni v pdf-u z napotki).

Veselimo se ponovnega sodelovanja s popisovalci in sodelovanja z novimi popisovalci, obenem pa se vsem že vnaprej zahvaljujemo za opravljeno delo!

2015_01_07_logo_NoAGSeVnos – prosimo vas, da ga uporabite!

Lansko leto smo e-vnos napravili poskusno, in se je odlično obnesel. Je enostaven, obenem pa zmanjšuje možnost napak in hitro omogoči dostopnost podatkov celotni druščini popisovalcev.

eVnos je dostopen na strani: http://atlas.ptice.si

Navodila za vnos najdete v razdelku na vrhu strani »O atlasu«, kjer kliknete na povezavo
»IWC – navodila za vnos podatkov«
Navodila za registracijo najdete v razdelku »Prijava«

Za vnos priporočamo uporabo brskalnika Google Chrome ali Mozilla Firefox, odsvetujemo pa Internet Explorer, ker deluje počasneje.
V primeru nejasnosti ste dobrodošli na naslovu: tomaz.mihelic@dopps.si

Napotki za zimsko štetje vodnih ptic s kontakti lokalnih koordinatorjev pdf
Popisni obrazec za januarsko štetje vodnih ptic 2015 pdf

Sporočilo za javnost  pdf

Ena misel

  1. […] v soboto, 17. in nedeljo, 18. januarja 2015 […]

Komentiranje je onemogočeno.